Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κατασκευάζεται πυρετωδώς το Πάρκο του Ταεκβοντο


(Πηγή: WTM, HOME > NEWS > Korea, Muju and Taekwondo, Wednesday, February 15, 2012, 16:28:23, Seung-ho Kim editor@wtkmedia.com)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]

Στο Muju, στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το Πάρκο του Ταεκβοντο, κάποτε, στους αρχαίους χρόνους, ήταν η περιοχή ενός “κέντρου εκπαίδευσης” των μαχητών στις πολεμικές τέχνες.


▲ Το Πάρκο του Ταεκβοντο κατασκευάζεται στην περιοχή Muju
Κατά την διάρκεια της περιόδου των Τριών Βασιλείων, 2.000 χρόνια πριν, το Muju ήταν μια περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα στα βασίλεια Goguryeo, Baekje, και Silla. Σε εκείνες τις εποχές, 9.000 πολεμιστές ζούσαν στο Gucheon-dong του Deogyu στο Muju και εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τέχνες.

Σύμφωνα με τον κ. Lim Hoon, έναν κλασσικό μελετητή της δυναστείας του Chosun, η αρχική ονομασία του 'dong' στο 'Gucheon-dong', προήλθε από το 'dun' που σημαίνει στρατόπεδο ή στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης. Αυτό υπονοεί πως στο Gucheon-dong δεν υπήρχαν “ιδιώτες” ή “μισθοφόροι” πολεμιστές αλλά τακτικοί στρατιώτες.

Ακόμα και η ονομασία Seolchun (Χιονοστιβάδα) στο Gucheon-dong, προήλθε από ένα χρωματισμένο ρέμα χειμάρρου που βρισκόταν εκεί. Εκείνη την εποχή, το ρέμα έμοιαζε με “χιονοστιβάδα” (σαν να ήταν καλυμμένο με χιόνι που έρεε) λόγω της ροής μεγάλου όγκου νερού που είχε χρησιμοποιηθεί για το ξέπλυμα του ρυζιού που χρειαζόταν να προετοιμαστεί κατά την διαδικασία παρασκευής των γευμάτων για τους 9.000 στρατιώτες.

Ο Hong Man-jong, ακόμη ένας μελετητής της δυναστείας Chosun, έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Kwon Jin-in, ένας grand-master του 'Soobak' (μια παραδοσιακή κορεάτικη πολεμική τέχνη με γυμνά χέρια που θεωρείται ο πρόγονος του ταεκβοντο) πειθάρχησε το σώμα και το μυαλό του, και δίδαξε νέους μαχητές στο Mt. Deogyu του Muju.

Στο Muju, υπάρχει μια κορυφή στα γύρω βουνά που ονομάζεται Samdo-bong. 'Samdo' ονομάζονται (σημαίνει) οι τρεις επαρχίες όπως Chungcheong, Gyeongsang και Jeolla κατά τον μεσαίωνα αλλά και στην σημερινή Κορέα και 'bong' σημαίνει η “κορυφή του βουνού”.

Κατά την διάρκεια των Τριών Βασιλείων, το Samdo-bong ήταν μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και εκεί έγιναν μια σειρά από αιματηρές μάχες και συμπλοκές ανάμεσα στα τρία βασίλεια, πιο συχνά ανάμεσα στα Silla και Baekje, για να καταληφθεί η κορυφή.

Ο Βασιλιάς Taejong της δυναστείας Chosun, το 1414 ονόμασε το Muju και η ονομασία μένει έως και σήμερα. Το 'Mu' από την επαρχεία Mupung και το 'Ju' από την επαρχεία Jugye. Αρχικά το Mupung ανήκε στην δυναστεία Silla ενώ το Jugye ήταν μέρος του Baekje.

Από αυτά τα ιστορικά γεγονότα, αντιλαμβανόμαστε την σοφία των προγόνων των Κορεατών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αρμονία και καταλλαγή ανάμεσα στις δυο πολιτικά αντίθετες περιοχές μετά την ενοποίηση τους, και την προσπάθεια εξασφάλισης της εθνικής ασφάλειας με την ενθάρρυνση και συνέχιση της πειθαρχίας των  πολεμικών τεχνών στην εκπαίδευση των στρατιωτών.

Επιπλέον, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό πέρασμα στο Muju, που ονομάζεται 'Llaje Tongmoon'. Η λέξη 'Llaje' είναι σύνθεση από τις λέξεις Silla και Baekje, και η λέξη 'Tongmoon' σημαίνει ανοιχτό πέρασμα. Αυτό το πέρασμα δημιουργήθηκε με την κατασκευή ενός τούνελ μέσα από έναν τεράστιο βράχο, για να γίνει εφικτή η σύνδεση των δύο πολιτικά διαφορετικών περιοχών. Κατά συνέπεια, το  Llaje Tongmoon θεωρείται ως μια “ειδική πύλη” σύνδεσης για την προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης στην Νοτιότερη περιοχή της Κορέας.

Από τον Seung-ho Kim (Planning and Managing Bureau Director of TPF)
ⓒ World Taekwon Media 2011 http://www.wtkmedia.com)

1 σχόλιο:

Σχολιάστε