Προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο ταεκβοντο (τ.ε. 22/02/2012)

Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στην καταγραφή και παρουσίαση προτάσεων και θέσεων για την λειτουργία του ταεκβοντο στην χώρα μας, την Ελλάδα. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους και την σχέση τους με το ταεκβοντο. Ως διαχειριστής αναλαμβάνω την ευθύνη της σύνθεσης και της παρουσίασης των προτάσεων. Δεν θα ανακοινώνονται οι συμμετέχοντες, θα τηρείται όμως αρχείο με όλη την αλληλογραφία-επικοινωνία σας. Ο κύριος σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να γίνει η καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων προτάσεων και "απόψεων" για τα θέματα του ταεκβοντο (κανονισμοί λειτουργίας, κανονισμοί και τρόποι διαχείρισης αγώνων, διαιτησία, εθνικές ομάδες, διοικητικές λειτουργίες, τρόποι συμμετοχής των συλλόγων, των προπονητών, των αθλητών/-τριων και των γονέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και ότι άλλο προκύψει). Η καταγραφή θα γίνεται με: θέματα, άρθρα και εδάφια για να υπάρχει εύκολη και συντεταγμένη παράθεση όλων των προτάσεων με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια απαιτείται.
Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την ανοιχτή διαδικασία να αποστέλλουν τις προτάσεις-απόψεις τους στο e-mail:
tkdgrclubs@gmail.com
Θα τηρείται εχεμύθεια και δεν θα δημοσιεύονται στοιχεία σχετικά με τους συμμετέχοντες (εκτός αν επιθυμεί αλλιώς ο αποστολέας).
Εκτός από τις προτάσεις που θα κατατίθενται, θα γίνεται συνεχής έρευνα για στοιχεία σχετικά με τα θέματα μας και στο διαδίκτυο για ενσωμάτωση πληροφοριών από πηγές του εσωτερικού και του εξωτερικού (Σύλλογοι, Ενώσεις, Ομοσπονδίες κτλ.)
Κανένα θέμα δεν θα θεωρείται "κλειστό" ή "απρόσιτο", όλα θα μπουν "πάνω στο τραπέζι". Θα υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα και στάνταρτ, όπως είναι: Οι κανονισμοί αγώνων και ότι άλλο έχει θεσμοθετηθεί από την WTF και ισχύει για το ταεκβοντο, ο ελληνικός αθλητικός νόμος και οι συναφείς νομολογίες. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορούν να γίνουν αντιπροτάσεις για αυτά τα στάνταρτ, απλά θα αναγράφονται αυτά που ισχύουν και θα αντιπαραβάλλονται με τις αντιπροτάσεις μας.
Η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή για όσο διάστημα χρειαστεί και θα εκδίδονται - δημοσιοποιούνται τελικές εκδόσεις (σε μορφή αρχείων PDF, με α/α και ημερομηνία έκδοσης) που θα περιλαμβάνουν το "αποστάλαγμα" των προτάσεων και των κειμένων που θα αναρτώνται εδώ. Πιθανόν να ζητήσουμε και συμβολή νομικού για την τελική διατύπωση των κειμένων (καθαρογραφή).
Η συμμετοχή σας κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.
(Σίμος Δαλκυριάδης, γονιός αθλητή, 30/12/2011)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
(με κλικ πάνω στον τίτλο εμφανίζεται το αντίστοιχο κείμενο)

Μανιφέστο
(Καταγραφή ιδεών και αξιών που διέπουν ή θα θέλαμε να διέπουν το άθλημα του ταεκβοντο)

(Σύνθεση, διαδικασία συμμετοχής αθλητών/-τριών και προπονητών 
και συναφή θέματα)
(Θέματα σχετικά με την διοργάνωση και λειτουργία των διοργανώσεων αγώνων)
(Θέματα σχετικά με την διαιτησία και τους διαιτητές)
(Θέματα σχετικά με την διοίκηση, την οργάνωση και λειτουργία του αθλήματος)

(Ότι άλλο δεν εμπίπτει στα προηγούμενα και δεν είναι ένα θέμα από μόνο του)
(Προσωρινά θέματα και θέματα εργασίας, προς ενσωμάτωση ή όχι. Τα στοιχεία αυτά δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις τελικές εκδόσεις και είναι προσωρινά)
(Κατάλογος με αρχεία από κείμενα αναφοράς, όπως κανονισμοί, κώδικες, καταστατικά και άλλα, ελληνικά, ξένα και μεταφράσεις)


Άρθρο 1. Ορισμός
Το ολυμπιακό (επίσημα από το 2000 στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ) άθλημα WTF Taekwondo στην Ελλάδα, καλλιεργείται, αντιπροσωπεύεται και εκπροσωπείται από τους κατατόπους συλλόγους (σωματεία που έχουν ιδρυθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο και έχουν καταγεγραμμένο στο καταστατικό τους το άθλημα του ταεκβοντο [TAEKBONTO WTF]) [Σύλλογοι Β.Ε. και Σύλλογοι Ν.Ε.] με τους εγγεγραμμένους σε αυτούς αθλητές και αθλήτριες. Επόμενη βαθμίδα οργάνωσης και εκπροσώπησης των συλλόγων, είναι οι δυο Ενώσεις, Νότιας και Βόρειας Ελλάδας (Ε.ΤΑ.Ν.Ε., Ένωση Ταεκβοντο Νοτίου Ελλάδος και Ε.ΤΑ.Β.Ε., Ένωση Ταεκβοντο Βορείου Ελλάδος). Η επικεφαλής πανελλαδική εκπροσώπηση όλων των συλλόγων και των δυο ενώσεων είναι η αναγνωρισμένη από την ΓΓΑ ομοσπονδία, η ΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντο), οι σύλλογοι, οι δυο ενώσεις και η ομοσπονδία έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο, Αθλητικός Νόμος Ν2725-1999 (ΦΕΚ  121, 17-06-1999 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις αυτού. Η διεθνής και παγκόσμια διάρθρωση του αθλήματος πέρα από τα σύνορα της χώρας μας έχει ως εξής: Η ΕΛΟΤ ανήκει στην ηπειρωτική ένωση ETU (European Taekwondo Union, Ευρωπαϊκή Ένωση/Ομοσπονδία Ταεκβοντο), η οποία με την σειρά της ανήκει στην WTF (World Taekwondo Federation, Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο), η ασιατική πολεμική τέχνη του ταεκβοντο προέρχεται από την Κορέα και εκεί εδρεύει η KUKKIWON (World Taekwondo Headquarters). Να αναφέρουμε πως οι σύλλογοι ανήκουν, είναι μέλη, της ΕΛΟΤ και σε δεύτερο επίπεδο "ανήκουν" οργανωτικά στην αντίστοιχη ένωση ανάλογα με τον νομό της έδρα τους. Κατά τον ίδιο τρόπο η ΕΛΟΤ ανήκει, είναι μέλος της WTF και σε δεύτερο οργανωτικό επίπεδο ανήκει στην ETU, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη.
Πρωταρχικός διοικητικός οργανισμός είναι η WTF, αυτή καθορίζει τους βασικούς και κύριους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας του αθλήματος. Με τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει και θεσπίζει, όπως πχ. οι Κανονισμοί Αγώνων Ταεκβοντο (Kyorugi), οι οποίοι καθορίζουν λεπτομερώς τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων κά. [WTF, Rules]. Στο κομμάτι της ολυμπιακής διάστασης και συμμετοχής του ταεκβοντο πρωταρχικό ρόλο έχει και η IOC (International Olympic Committee, Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή) και η υπαγόμενη σε αυτήν Ε.Ο.Ε. (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή). Η ΕΛΟΤ υπάγεται στην ΓΓΑ (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) που με την σειρά της υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.   
Η ομοσπονδία, οι ενώσεις και οι σύλλογοι διέπονται από το καταστατικό τους και τους λοιπούς κανονισμούς που έχουν θεσπίσει τα διοικητικά τους συμβούλια και οι γενικές τους συνελεύσεις.
Οι διατάξεις του αθλητικού νόμου καθορίζουν τον τρόπο και έχουν ορίσει το πλαίσιο λειτουργίας σε ότι αφορά τον αθλητισμό στην χώρα μας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα καταστατικά και τους κανονισμούς όλων των οργανώσεων που μετέχουν στην οργανωτική δομή του αθλήματος στην χώρα μας σε συνδυασμό πάντα με τους κανονισμούς από την WTF.
Αυτά που δεν καθορίζει ή δεν επιβάλει ο αθλητικός νόμος και τα επιμέρους καταστατικά των οργανώσεων του αθλήματος και η WTF, αλλά προτείνει η ηθική, η κοινή λογική και πάνω από όλα, η πλήρης διαφάνεια, είναι και το κύριο θέμα αυτού του μανιφέστου. Σε αυτή την ενότητα καταγράφονται οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν το άθλημα μας ως προς την λειτουργία του, με σκοπό πάντα την βελτίωση και προώθηση του αθλήματος.

Άρθρο 2. Ανοιχτός διάλογος για προτάσεις, θέσεις και θεσμούς στο άθλημα του ταεκβοντο
***Επιτροπή συλλογής και επεξεργασίας ιδεών, προτάσεων από προπονητές, αθλητές κτλ.
****
Άρθρο 3. Δεοντολογία και ηθικός κώδικας...
Άρθρο 4. Πλήρης διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση...
***Άμεση δημοσίευση σε σελίδα στο internet του ταμείου, σε δύο στήλες, μια με τα έσοδα (πότε; από ποιόν; πόσα; και αιτιολογία) και μια με τα έξοδα (πότε; σε ποιόν; πόσα; και αιτιολογία) με μηνιαία υποσύνολα και σύνολα ανά έτος.
Προϋπολογισμός (πριν από κάθε έτος) θα περιλαμβάνει [Οικονομικό Σχεδιασμό, Ανελαστικά & Λειτουργικά Έξοδα, Μισθολογικές Δαπάνες, Δαπάνες Διοργάνωσης Εθνικών Πρωταθλημάτων, Δαπάνες Συμμετοχής σε Διεθνείς Διοργανώσεις, Δαπάνες Ολυμπιακής Προετοιμασίας και Συμμετοχής, Δαπάνες Οργάνωσης & Προγραμματισμού, Πριμοδοτήσεις Ενώσεων-Σωματείων-Αθλητών/-τριων, Έσοδα (Πηγές κά)],
Ισολογισμός και Απολογισμός (στο τέλος του έτους).
****
Άρθρο 5. Βελτίωση και Ανάπτυξη του αθλήματος...
Προγράμματα βάση προσχεδιασμού που θα αναπτύσσουν το άθλημα, πχ. Ακαδημία, Προπονητικές Ημερίδες, Αθλητικά Camp, Επιλογή και προώθηση ταλέντων, Ασφαλιστική κάλυψη Αθλητών/-τριων που αγωνίζονται, Εκμετάλλευση του Αθλητικού Νόμου, των Προγραμμάτων της Γ.Γ.Α., του Υπ.Πο., των Ιδρυμάτων που χορηγούν υποτροφίες & βραβεία 
Άρθρο 6. Προώθηση του αθλήματος...
Διαφήμιση και ενημέρωση στα ΜΜΕ (με Δελτία Τύπου, Συνεντεύξεις Αθλητών/-τριων και Προπονητών), Forums, Blogs και Ηλεκτρονική Εφημερίδα για το taekwondo
Άρθρο 7. Πλήρης ενσωμάτωση και εφαρμογή, όπου και όσο είναι εφικτό, της Λευκής Βίβλου για τον αθλητισμό από την αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, European Commission, Sport, White Paper on Sport and accompanying documents, η Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό (αρχείο PDF, στα ελληνικά, επίσημη μετάφραση)
Άρθρο 8.1. Μέσω ενός αφιερωμένου για αυτόν το σκοπό blog, μια ανοιχτή διαρκής επιτροπή εργασίας που θα αποτελείται από εθελοντές, θα ασχολείται με την συλλογή και επεξεργασία προτάσεων, από όλους τους προπονητές και συλλόγους-μέλη. Οι προτάσεις θα συλλέγονται έμμεσα (μέσω του blog, e-mail κτλ.) ή άμεσα (σε έντυπα) από τα μέλη της επιτροπής, θα αξιολογούνται και θα καθαρογράφονται σε τελικά κείμενα και θα αναρτούνται προς ψήφιση στο blog σε περιοδικές online ψηφοφορίες. Μετά την ψήφιση και αν τα αποτελέσματα είναι περισσότερα τα "υπέρ" από τα "κατά", οι προτάσεις θα ετοιμάζονται για να μπουν στα θέματα προς ψήφιση από την γενική συνέλευση, όταν συγκληθεί ή μέσω online ψηφοφορίας των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, και αν εγκριθούν θα ενσωματώνονται σε  εσωτερικούς κανονισμούς ή όπου κριθεί αναγκαίο στο καταστατικό. 

Η διαδικασία αυτή θα είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα εγγράφεται με απλή αίτηση στα «μέλη» του blog. Επίσης, θα επιχειρείται πάντα και πρώτα από όλα, ο διάλογος πάνω στα θέματα που θα προτείνονται κατά καιρούς. Η Επιτροπή θα έχει την υποχρέωση να συλλέγει, να αναλύει, να διεξάγει συζητήσεις και τελικά να ετοιμάζει τις προτάσεις προς ψήφιση και μετά την θετική τους ψήφιση να τις διαβιβάζει προς την διοίκηση για την γενική συνέλευση (online ή όταν αυτή θα συγκαλείται σε σώμα) και για την τελική τους ψήφιση προς έγκριση ή απόρριψη. 
Άρθρο 8.2. Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης θα γίνεται μια φορά τουλάχιστον κατά έτος και πάντα σε ημερομηνίες ίδιες με αυτές κάποιας από τις πανελλήνιες διοργανώσεις αγώνων (κατά την 1η ημέρα προσέλευσης των συλλόγων στην διοργάνωση). Στην Γενική Συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής και λόγου, οι εκπρόσωποι των συλλόγων με δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. των συλλόγων, προπονητές συλλόγων, παλαίμαχοι αθλητές & αθλήτριες. Το δικαίωμα λόγου ορίζεται ως: Η δυνατότητα κάθε συμμετέχοντα να λάβει τον λόγο στο βήμα μέσα από ένα προκαθορισμένο χρονικό πρόγραμμα. Το δικαίωμα έκφρασης της γνώμης το έχουν όλοι οι συμμετέχοντες και η διάρκεια και σειρά θα καθορίζεται από την εφορευτική επιτροπή της συνέλευσης. Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι ανοιχτές προς το κοινό και τα ΜΜΕ με την ιδιότητα του θεατή. (....θα γίνει συμπλήρωση για τις "Γενικές Συνελεύσεις"...)
Άρθρο 9. Ομάδα εργασίας, για την μελέτη, μετάφραση και αξιοποίηση όλων των καταστατικών και των κανονισμών που υπάρχουν διαθέσιμα στο ίντερνετ. Τα κείμενα αυτά θα αντλούνται από την WTF, τις Ηπειρωτικές Ενώσεις τακεβοντο (ETU, ATU, PATU, OTU και AFTU) και τις Εθνικές Ομοσπονδίες ταεκβοντο ανά το κόσμο. Ειδικά οι κανονισμοί που δημοσιεύονται (αλλαγές κτλ.) από την WTF και την ETU πάνω σε θέματα αγώνων, θα μεταφράζονται άμεσα και θα ενσωματώνονται στους κανονισμούς λειτουργίας. 'Ολα τα έντυπα όπως Καταστατικό, Κανονισμοί κτλ. θα δημοσιεύονται σε site και θα αποτελούν αρχείο προσπελάσιμο για ανάγνωση από όλους. Επίσης η ομάδα εργασίας θα είναι επιφορτισμένη και με την παροχή πληροφόρησης και διευκόλυνσης προς τους συλλόγους πάνω σε θέματα καταστατικού λειτουργίας αθλητικών σωματείων, αθλητικού νόμου, εγκύκλιοι σχετικοί με θέματα που αφορούν το άθλημα του WTF ταεκβοντο εν γένει (πχ. αλλαγές και κατάρτιση καταστατικού, αθλητική αναγνώριση, μοριοδότηση και διακρίσεις αθλητών/-τριών κτλ.)



Άρθρο 10. Σύλλογος/Σωματείο Προπονητών

Άρθρο 1.01. Ορισμός & Λίστα με τις Παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Διοργανώσεις που θα συμμετέχει η χώρα μας με Εθνική Ομάδα ή με Επίλεκτη Ομάδα...

1.02 Εθνική Ομάδα Ανδρών/Γυναικών
1.03 Εθνική Ομάδα Εφήβων/Νεανίδων
1.04 Εθνική Ομάδα Παίδων/Κορασίδων
1.05 Ολυμπιακή Ομάδα Ανδρών/Γυναικών & Προολυμπιακή Ομάδα Ανδρών/Γυναικών
1.06 Επίλεκτες Ομάδες Α/Γ, Ε/Ν και Π/Κ για την συμμετοχή ως Εθνική Αντιπροσωπεία σε όλες τις άλλες Διεθνείς Διοργανώσεις εκτός των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Α/Γ & Ε/Ν, των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Α/Γ, Ε/Ν & CADET και των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Οι ομάδες αυτές θα απαρτίζονται από αθλητές και αθλήτριες που δεν θα είναι στις Εθνικές και Ολυμπιακές Ομάδες, εκτός αν άλλως απαιτείται κατά περίσταση.
Ως Αγωνιστική Χρονιά ορίζεται, για τις κατηγορίες Παίδων/Κορασίδων και Εφήβων/Νεανίδων το ημερολογιακό έτος (1 Ιανουαρίου με 21 Δεκεμβρίου), για των Ανδρών/Γυναικών το χρονικό διάστημα από το τέλος της μιας Ετήσιας διοργάνωσης Πανελληνίου Πρωταθλήματος Α/Γ μέχρι την αρχή της επόμενης Ετήσιας διοργάνωσης Πανελληνίου Πρωταθλήματος Α/Γ. Ο ορισμός της Αγωνιστικής Χρονιάς γίνεται για καθοριστεί η διάρκεια της κάθε Εθνικής Ομάδας που θα έχει διάρκεια μια (1) Αγωνιστική Χρονιά.


Άρθρο 1.07 Σύνθεση και Συγκρότηση...
Άρθρο 1.08 Προετοιμασία
Η προετοιμασία για τις εθνικές ομάδες θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας συνάθροιση των αθλητών/αθλητριών με ένα πρόγραμμα που θα αξιολογεί τεχνικά και σε θέματα στρατηγικής τον κάθε ένα αθλητή και θα δίνει την ευκαιρία σε προπονητές και αθλητές/-τριες να αποκτήσουν έναν μίνιμουμ κώδικα επικοινωνίας για να τον εφαρμόσουν στους αγώνες. Αν υπάρχει και η δυνατότητα, να γίνει η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ποιοι θα είναι οι πιθανοί αντίπαλοι (από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των αντίστοιχων εθνικών πρωταθλημάτων ή των συνθέσεων των εθνικών ομάδων των άλλων χωρών) και να χρησιμοποιηθούν όλες οι πληροφορίες σχετικά με αυτούς για να ενημερωθούν οι αθλητές και οι προπονητές. Απαραίτητη προσθήκη στην "προετοιμασία" εθνικής ομάδας είναι και η μόνιμη συνεργασία των προπονητών και τεχνικών της ΕΟ, με συμβούλους που θα συλλέγουν και θα παραθέτουν στοιχεία για κάθε έναν αθλητή/-τρια από τις ξένες εθνικές ομάδες.
Η προετοιμασία θα πρέπει να γίνεται στους συλλόγους των αθλητών/αθλητριών με την συμμετοχή αθλητών-ανταγωνιστών (πχ. ο 2ος, ο 3ος κτλ. αθλητής της κατηγορίας) και με έμφαση στους αγώνες και κύρια στην εφαρμογή ευέλικτων στρατηγικών και τακτικής αγώνων...

Άρθρο 1.09 Ομοσπονδιακοί προπονητές, Προπονητές Εθνικών Ομάδων, Τεχνικοί Εθνικών Ομάδων

Άρθρο 2.01. Ορισμός...

2.02 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών (Ετήσιο)
2.03 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων (Ετήσιο)
2.04 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων/Κορασίδων (Ετήσιο)
2.05 Πανελλήνιο Κύπελλο Ανδρών/Γυναικών (Ετήσιο)
2.06 Πανελλήνιο Κύπελλο Εφήβων/Νεανίδων (Ετήσιο)
2.07 Πανελλήνιο Κύπελλο Παίδων/Κορασίδων (Ετήσιο)
...
2.20 Πανελλήνιο Τεχνικό (ΠΟΥΜΣΕ) Πρωτάθλημα (Ετήσιο)
2.21 Ενωσιακό Τεχνικό (ΠΟΥΜΣΕ) Πρωτάθλημα Νότιας Ελλάδας (Ετήσιο)
2.21 Ενωσιακό Τεχνικό (ΠΟΥΜΣΕ) Πρωτάθλημα Βόρειας Ελλάδας (Ετήσιο)
...
2.30 Κανονισμοί Αγώνων (από την WTF)
2.31 Κανονισμοί Διοργάνωσης Αγώνων
...
2.40 Κανονισμοί Τεχνικών (ΠΟΥΜΣΕ) Αγώνων (από την WTF)
2.41 Κανονισμοί Διοργάνωσης Τεχνικών (ΠΟΥΜΣΕ) Αγώνων
 
Άρθρο 3.01 Ορισμός...

Άρθρο 3.02 Δεοντολογία...
Άρθρο 3.03 Αυτονομία...
Άρθρο 3.04 Έλεγχος, κρίσεις και αξιολόγηση διαιτητών-κριτών...

4. Οργάνωση 
Άρθρο 4.01. Ορισμός...

4.02 Βαθμολογία αθλητών/αθλητριών
***Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε ετήσιο πανελλήνιο και ενωσιακό πρωτάθλημα ή κύπελλο βαθμολογείται και καταγράφεται από την επιτυχημένη ζύγιση (1 βαθμός) έως και τα μετάλλια. Για κάθε συμμετοχή σε αγώνα δίνεται 1 βαθμός, για κάθε νίκη σε αγώνα 2 βαθμοί. Για χρυσό μετάλλιο (1η θέση) 10 βαθμοί, για ασημένιο μετάλλιο (2η θέση) το 60% των βαθμών της 1ης θέσης (10x60%=6βαθμοί), για χάλκινο μετάλλιο (3η ή 4η θέση) το 60% των βαθμών της 2η θέσης (6x60%=3,60βαθμοί). Οι βαθμοί των μεταλλίων (1η, 2, 3η και 4η θέση) επαυξάνονται με τον πολλαπλασιασμό των βαθμών με τον συντελεστή κλάσης της διοργάνωσης:
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, Α κλάση, συντελεστής 10
1η θέση: 10x10=100βαθμοί
2η θέση: 6χ10=60βαθμοί
3η&4η θέση: 3,60χ10=36βαθμοί  
Πανελλήνιο Κύπελλο, Β κλάση, συντελεστής 7
1η θέση: 10x7=70βαθμοί
2η θέση: 6χ7=42βαθμοί
3η&4η θέση: 3,60χ7=25,20βαθμοί  

Ενωσιακό Πρωτάθλημα, Γ κλάση, συντελεστής 5
1η θέση: 10x5=50βαθμοί
2η θέση: 6χ5=30βαθμοί
3η&4η θέση: 3,60χ5=18βαθμοί  

Για όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα θα γίνεται αξιολόγηση και θα τοποθετούνται στην Δ κλάση με συντελεστή 3. Η βαθμολογία για αυτές τις διοργανώσεις αγώνων θα είναι ξεχωριστή.

1η θέση: 10x3=30βαθμοί
2η θέση: 6χ3=18βαθμοί
3η&4η θέση: 3,60χ3=10,80βαθμοί

Πχ. ένας αθλητής συμμετέχει σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κατατάσσεται από την ζύγιση, κάνει 4 αγώνες και κερδίζει χρυσό μετάλλιο, οπότε:
Ζύγιση: 1βαθμός
1ος αγώνας: 1βαθμός συμμετοχή + 2 βαθμοί νίκη = 3βαθμοί 

2ος αγώνας: 1βαθμός συμμετοχή + 2 βαθμοί νίκη = 3βαθμοί 

3ος αγώνας: 1βαθμός συμμετοχή + 2 βαθμοί νίκη = 3βαθμοί 

4ος αγώνας: 1βαθμός συμμετοχή + 2 βαθμοί νίκη = 3βαθμοί 

Χρυσό μετάλλιο, 1η θέση: 10βαθμοί x 10 = 100 βαθμοί
Τελικό Σύνολο Βαθμών: 1+3+3+3+3+100=113βαθμοί

Η βαθμολογία τηρείται για κάθε κατηγορία ξεχωριστά (Π/Κ, Ε/Ν, Α/Γ) και για κάθε κατηγορία βάρους ξεχωριστά, για τον ίδιο αθλητή και για κάθε έτος ξεχωριστά, κάθε 1 Ιανουαρίου μεταφέρεται η βαθμολογία από το προηγούμενο έτος στο νέο με συντελεστή μεταφοράς το 50%.
[συμπλήρωση στοιχείων...]
***
4.03 Πανελλήνιος Βαθμολογικός Πίνακας Κατάταξης αθλητών/αθλητριών - Κατηγορία Α/Γ
4.04 Πανελλήνιος Βαθμολογικός Πίνακας Κατάταξης αθλητών/αθλητριών - Κατηγορία Ε/Ν
4.05 Πανελλήνιος Βαθμολογικός Πίνακας Κατάταξης αθλητών/αθλητριών - Κατηγορία Π/Κ
4.06 Πανελλήνιος Βαθμολογικός Πίνακας Κατάταξης Συλλόγων
4.07 Πανελληνιονίκες, Πρωταθλητές, Κυπελλούχοι
...
4.20 Ζώνες (βαθμίδες εξέλιξης) στο ταεκβοντο (GUP και DAN)...

4.30 Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας και Διαπιστεύσεις Αθλητών/Αθλητριών

4.40 Προπονητές

4.50 Στάδια, Αγωνιστικοί Χώροι Διοργανώσεων Ταεκβοντο



4.60 Μητρώα, κατάλογοι, αρχεία (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή). 
α) Μητρώο Αθλητών, Δελτία, Καρτέλα Βαθμίδων Εξέλιξης (ΚΟΥΠ, POOM & DAN), Αγωνιστική Καρτέλα (Συμμετοχές, Ζυγίσεις, Αγώνες, Νίκες, Θέσεις & Μετάλλια), Μεταγραφές, Λοιπά στοιχεία
[Σύνδεση με σωματείο]
β) Μητρώο Προπονητών
[Σύνδεση με σωματείο]
γ) Μητρώο Συλλόγων-Σωματείων
[Σύνδεση με Αθλητές]
[Σύνδεση με Προπονητές]

I.001 Πανελλήνια Κατάταξη Αθλητών/Αθλητριών Ταεκβοντο (ΠΑ.Κ.Α.Τ.) {Ιδιωτικής πρωτοβουλίας}
I.002 Πανελλήνια Κατάταξη Συλλόγων Ταεκβοντο (ΠΑ.ΚΑ.Σ.Τ.) {Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας}
I.003 ...

Ι.010 Σύλλογος Προπονητών Ελληνικού Ταεκβοντο (ΣΠΕΤ)

Ι.020 Σύλλογος Γονέων Αθλητών & Αθλητριών ή Ινστιτούτο Προώθησης και Προβολής Ελληνικού Ταεκβοντο (ΙΠΠΕΤ)

Ι.030 Τεχνικές Επιτροπές (Διαρκείς και Έκτακτες) (Εργασίας ή/και Συμβουλευτικές)



Π1.001. ΕΛΟΤ (Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντο)
Καταστατικό: -
Π1.002. Κανονισμοί ΕΛΟΤ
Π1.101. ΕΤΑΝΕ (Ένωση Ταεκβοντο Νοτίου Ελλάδος)
Καταστατικό: -
Π1.102. Κανονισμοί ΕΤΑΝΕ
Π1.201. ΕΤΑΒΕ (Ένωση Ταεκβοντο Βορείου Ελλάδος)
Καταστατικό: -
Π1.202. Κανονισμοί ΕΤΑΒΕ

Π2.001. ETU (European Taekwondo Union) [Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ταεκβοντο]
Καταστατικό: 
ETU Statutes (shows the basic rules of the organization word by word)
Version G.A. Baku Oct 2010 [αρχείο DOC, στα αγγλικά]
Bylaw Sanction Committee
October 2009 [αρχείο PDF, στα αγγλικά]


Π3.001. WTF (World Taekwondo Federation) [Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο]
Καταστατικό: 
WTF Statutues as of August 22, 2011
[αρχείο PDF, στα αγγλικά]
Bylaws of Dispute Resolution & Disciplinary Actions
August 1, 2011 [αρχείο PDF, στα αγγλικά]

Π3.002. Κανονισμοί Αγώνων [Kyorugi (Sparring)] της WTF
V2_Competition_Rules_(2011_E-ballot_October_4)
October 4, 2011 [αρχείο PDF, στα αγγλικά και κορεατικά]
Π3.003. Κανονισμοί Αγώνων [Poomsae] της WTF
V2Poomsae_Competition_and_Interpretation_2011_Oct_4_F
October 4, 2011 [αρχείο PDF, στα αγγλικά και κορεατικά]
Π3.004. Κανονισμοί Ολυμπιακής Διαδικασίας της WTF
WTF_Olympic_Standing_Procedure_(as_of_4_October_2011)
October 4, 2011 [αρχείο PDF, στα αγγλικά]
Π3.005. Κανονισμοί Οργάνωσης Διοργανώσεων της WTF
2010_Oct_19_Rules_on_Organization_(Tashkent_Final)
October 7, 2010 [αρχείο PDF, στα αγγλικά και κορεατικά]
Π3.006. Κανονισμό Παγκόσμιας Κατάταξης Αθλητών της WTF
By-law_of_WTF_World_Ranking_(EB_passed_on_July_28_2011)
July 28, 2011 [αρχείο PDF, στα αγγλικά]
Π3.007. Κανονισμoί Διεθνούς Διαιτησίας [KYORUGI] της WTF
Regulations_for_Administration_of_International_Kyorugi_Referee_effective_as_July_1_2010
July 1, 2010 [αρχείο PDF, στα αγγλικά και κορεατικά]
Π3.008. Κανονισμoί Διεθνούς Διαιτησίας [POOMSAE] της WTF
- [Δεν υπάρχει]
Π3.009. Αντι-Ντόπινγκ Κανονισμοί της WTF & της WADA
Σελίδα με τα σχετικά κείμενα και αρχεία: WTF, Rules, Anti-Doping Rules


Π4.001. Καταστατικά και κανονισμοί από Ομοσπονδίες κτλ. Ταεκβοντο ανά το κόσμο.
USA Taekwondo (Ομοσπονδία Ταεκβοντο ΗΠΑ)
BYLAWS OF USA TAEKWONDO, INC.
January 2011 [αρχείο PDF, στα αγγλικά]
USAT Referee Code of Operations (updated September 20, 2010)
Revision of Arbitration Rules (August, 2007)
Competition Rules (updated October 2011)
Junior Safety Rules (updated December 2009)
Σελίδα αφιερωμένη στα Πρωταθλήματα POOMSAE:
USA Taekwondo - Disciplines, Sport-Poomsae
Σελίδα αφιερωμένη στην πιστοποίηση POOM/DAN:
USAT Dan Certification Program


BTCB, THE BRITISH TAEKWONDO CONTROL BOARD (Βρετανική Ομοσπονδία Ταεκβοντο)
[σημείωση: το επίσημο site της ομοσπονδίας είναι το  BTCB, υπάρχει όμως και ένα δεύτερο site που είναι αφιερωμένο στο άθλημα, για την προβολή και ανάπτυξή του, το GB Taekwondo]
17th May 2009 - BTCB BOOKLET 5 - CONSTITUTION 2010
29th June 2010 - BTCB COMPETITION GUIDELINES AND REQUIREMENTS FOR EVENT ORGANISERS
20th May 2009 - BTCB BOOKLET 2 - NATIONAL SYLLABUS
19th May 2009 - BTCB BOOKLET 3 - POLICY AND PROCEDURES MANUAL
16th May 2009 - BTCB BOOKLET 6 - EVENT GUIDELINES
14th May 2009 - BTCB BOOKLET 8 - COMPETITON ORGANISER REQUIRMENTS
14th May 2009 - BTCB BOOKLET 9 - SCHOOLS TKD ACTIVITIES AND TASKS
3rd May 2009 - BTCB HEALTH AND SAFETY POLICY PART 1 - GENERAL POLICY STATEMENT
2nd May 2009 - BTCB HEALTH AND SAFETY POLICY PART 2 - ORGANISATIONAL RESPONSIBILITIES
Τα παραπάνω αρχεία καθώς και πολλά άλλα βρίσκονται στην σελίδα της BTCB: What's ours is yours
Στο αφιερωμένο site για το Βρετανικό Ταεκβοντο, το GB Taekwondo, υπάρχει ένα τμήμα αφιερωμένο στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ (DEVELOPMENT).






ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ:
(δεν έχει γίνει ακόμα κάποια προσωρινή ή επίσημη έκδοση)



1 σχόλιο:

  1. Η άδεια λειτουργίας για προπονητήριο TKD είναι πλέον πρακτικά ευφικτή ώστε ο σύλλογος να λειτουργεί ΝΟΜΙΜΑ. Όσο ο νόμος είναι ευνοϊκός ακόμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε