Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ολυμπιακό Κέντρο 'Ανω Λιοσίων

Σας ακούγετε γνωστό;
Αν σας πούμε 
"Το σπίτι της Πάλης", καταλάβατε; Όχι;


Δεν μπορεί, θα έχετε καταλάβει για ποιό στάδιο μιλάμε...
Μιλάμε για "Το... σπίτι των μαχητικών τεχνών", ας όψεται. 
Η έδρα της ΕΛΟΤ, η έδρα για τέσσερις ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων (Τζούντο, Πάλη, Ταεκβοντό, Πυγμαχία) και πέντε μη Ολυμπιακών (Παγκράτιο, Ζίου Ζίτσου, Κουνγκ Φου, Καράτε, Κικ Μπόξινγκ), τα λεγόμενα "μαχητικά αθλήματα", "δυναμικά αθλήματα", "βαρέα αθλήματα" κτλ. κτλ. Μάθαμε επίσης πως ο σωστός όρος είναι "αθλήματα επαφής" (βρε, τι μαθαίνει κανείς άμα ψάχνει). 
Οπότε όταν θα σας ρωτάνε "τι άθλημα κάνεις;", θα απαντάτε "Ταεκβοντο", και αν σας ρωτάνε "τι άθλημα είναι αυτό;" θα απαντάτε "Άθλημα επαφής", έτσι θα είσαστε σωστοί και έγκυροι...


Ωραία, καινούριο γήπεδο, ευάερο, ευήλιο, τσίλικο, με μεγάλο κεντρικό γήπεδο, πολλά γραφεία, πολλούς βοηθητικούς χώρους, ένα "ολυμπιακό διαμάντι" που μας έμεινε κληρονομιά από τους ολυμπιακούς αγώνες Αθήνα 2004. Το 2011 (μετά από 7 χρόνια δηλαδή), έγινε το θαύμα και εδέησε ο Κύριος, να αποφασίσει η πολιτεία να παραχωρήσει το "κόσμημα" στις ομοσπονδίες των μαχητικών αθλημάτων της χώρας μας. Χαρές και πανηγύρια, δόξα ωσαννά εν τοις υψίστοις.
(Δείτε τα στοιχεία του γηπέδου από τον κατασκευαστή του: Κλειστό Ανω Λιοσίων)

Εγκαίνια την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011, και όλοι εκεί με τα καλά τους και με ένα χαμόγελο, να με το συμπάθιο, να αστραποβολεί στα πρόσωπα των διοικούντων τις ομοσπονδίες. Υπήρχαν κάτι ψιλό-προβληματάκια, κάτι μικρό-γκρίνιες, αλλά μπρος στα κάλλη τι είν' ο πόνος. Τα εγκαίνια έγιναν, η μετεγκατάσταση των γραφείων από τις ομοσπονδίες έγινε και τώρα δουλειά....

Μια στιγμή, το στάδιο σε ποιόν ανήκει; Ποιός κάνει κουμάντο και έχει τον πρώτο λόγο στην διαχείριση του;
Εεεεε, δεν ξέρουμε...
Μην είν' το Υπουργείο Πολιτισμού;
Μην είν' η ΓΓΑ;
Μην είν' τα Ολυμπιακά Ακίνητα;
Μην είν' ο Δήμος Φυλής;
Μην είν' οι Ομοσπονδίες;
Μην είν' τ' όρη, τ' άγρια βουνά;
Ποιός ξέρει άραγε να μας πει;
Κανείς και όλοι οι παραπάνω.

Βρήκαμε στην ΕΞΠΡΕΣ, Ημερήσια Οικονομική Εφημερίδα, μια δημοσίευση, με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο-ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα μας, μπορείτε να το διαβάσετε: ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ Αθλητισμός-Ολυμπιακό Κέντρο 'Ανω Λιοσίων: Το... σπίτι των μαχητικών τεχνών, Πηγή: ΑΠΕ  18/05/11-14:03. Το άρθρο μας "ξεκίνησε" από αυτή την δημοσίευση, απλά είπαμε να το πάμε λίγο παρακάτω...

Παραθέτουμε αυτούσιο ένα κομμάτι από το κείμενο:
"Αν και δεν έλειψαν οι... μουρμούρες δώθε κείθε, κυρίως για την τοποθεσία της εγκατάστασης, αλλά και τα προβλήματα διαβίωσης σε αυτήν (έλλειψη θέρμανσης, καύση απορριμμάτων στην κοντινή χωματερή που αρκετές φορές κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική ακόμη και εντός του σταδίου κ.α.), οι εννέα ομοσπονδίες παίρνουν μετά από μερικούς μήνες το «πράσινο φως» για τη δημιουργία της νέας τους στέγης.
Τέσσερις ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων (Τζούντο, Πάλη, Ταεκβοντό, Πυγμαχία) και πέντε μη Ολυμπιακών (Παγκράτιο, Ζίου Ζίτσου, Κουνγκ Φου, Καράτε, Κικ Μπόξινγκ) δημιούργησαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στέγασής τους στους παραχωρηθέντες χώρους -χωρίς υπογεγραμμένα συμβόλαια παραχώρησης μέχρι και σήμερα- από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ.

Ακόμη και αυτές που υποχρεώθηκαν να... ξεβολευτούν, αφήνοντας τα ιδιόκτητα γραφεία τους, όπως η ομοσπονδία της Πυγμαχίας, η οποία διέθετε το δικό της χώρο (πολλών περισσότερων τετραγωνικών μέτρων) στη Φωκίωνος Νέγρη.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων σιγά-σιγά αποκτά και πάλι ζωή, αφού τα γραφεία αλλά και οι (άφθονοι) προπονητικοί χώροι γεμίζουν από παράγοντες, υπαλληλικό προσωπικό των ομοσπονδιών, προπονητές και αθλητές, οι οποίοι «εργάζονται» καθημερινά για το καλό των αθλημάτων που υπηρετούν.

Εκτός των άλλων, στον κεντρικό αγωνιστικό χώρο έχουν φιλοξενηθεί ήδη αρκετά τοπικά και πανελλήνια πρωταθλήματα όλων (σχεδόν) των αθλημάτων, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια των ομοσπονδιών, που αναζητούσαν κάθε λίγο και λιγάκι χώρο στέγασης των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους."

Πείτε μου τώρα ποια είναι η πρώτη σας σκέψη που πέρασε από το μυαλό σας, καθώς διαβάζατε το απόσπασμα....
Σωστά σκεφτήκατε, μας δουλεύουν ψιλό γαζί (το λιγότερο).
Δηλαδή όταν λέμε "οι (άφθονοι) προπονητικοί χώροι γεμίζουν από παράγοντες, υπαλληλικό προσωπικό των ομοσπονδιών, προπονητές και αθλητές, οι οποίοι «εργάζονται» καθημερινά για το καλό των αθλημάτων που υπηρετούν", το εννοούμε; ή μάλλον τι ακριβώς εννοούν;

Όταν λέει "Εκτός των άλλων, στον κεντρικό αγωνιστικό χώρο έχουν φιλοξενηθεί ήδη αρκετά τοπικά και πανελλήνια πρωταθλήματα όλων (σχεδόν) των αθλημάτων, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια των ομοσπονδιών, που αναζητούσαν κάθε λίγο και λιγάκι χώρο στέγασης των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους.", εννοεί πως έγιναν πανελλήνια πρωταθλήματα "σχεδόν" από όλα τα αθλήματα, αλλά το ταεκβοντο, δεν έχει κάνει, ακόμα;

Σε άλλο σημείο, στο άρθρο, στην ΕΞΠΡΕΣ, υπάρχει και το σχόλιο του προέδρου της ΕΛΟΤ, το παραθέτουμε κι αυτό αυτούσιο: "Νίκος Θωμαΐδης: «Όλα τα στάδια στις ομοσπονδίες» Με ανάμεικτα συναισθήματα δέχθηκαν οι ομοσπονδίες αθλημάτων επαφής, τη «μετακόμισή» τους στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων.
Η... γκρίνια, κυρίως, είχε να κάνει με την τοποθεσία του σταδίου, το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ μακριά από το κέντρο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η προσβασιμότητα του.
«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη σε στάδιο προσαρμογής, αν και οι υπάλληλοι, όλων των ομοσπονδιών, δεν είδαν με καλό μάτι τη μετακόμιση, για δύο βασικούς λόγους: τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και τη δύσκολη πρόσβαση σε αυτό.

Ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η υπόσχεση της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία λεωφορείου που να μεταφέρει το προσωπικό, τους αθλητές και τους επισκέπτες τουλάχιστον έως τον προαστιακό, γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για όλους.

Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα φτιάξουν προς το καλύτερο στο άμεσο μέλλον», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο (ΕΛΟΤ), Νίκος Θωμαΐδης, για να συνεχίσει: «Όμως, όπως κάθε νόμισμα, έτσι κι εδώ υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Είναι θετικό που αξιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όλα ανεξαιρέτως τα στάδια θα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους για τις ομοσπονδίες, γιατί το έργο που επιτελούν είναι τεράστιο, αλλά παράλληλα και επίπονο, ειδικά στις δύσκολες αυτές εποχές.

Η ΕΛΟΤ προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της μέρα με τη μέρα.

Προσπαθούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ομοσπονδίες έχουν ένα χώρο για να γυμναστούν οι εθνικές ομάδες, να διεξαχθούν τα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Είναι εξίσου σημαντικό ότι δεν έχουμε το "βραχνά" του ενοικίου, ειδικά από τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν ακόμη περισσότερο εφέτος.

Μπορεί ο χώρος μας να μην είναι ο ίδιος -σε τετραγωνικά μέτρα- με αυτόν που είχαμε στο ΟΑΚΑ, όμως είναι εξίσου καλός, με καλούς γραφειακούς χώρους, αποθήκες για τα υλικά μας κ.α.

Προσπαθούμε να βρούμε τους ρυθμούς μας και να μπούμε σε διαδικασία συνεννόησης με όλες τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, ώστε το στάδιο να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό για όλους»."
No comment (δηλ. ουδέν σχόλιον).

Βρήκαμε ακόμα ένα άρθρο για το "σπίτι μας", iNews, Βρήκαν το σπίτι τους στα Λιόσια, 14/04/2010 @ 16:09, και παραθέτουμε και από αυτό ένα κομμάτι: "Επιτέλους, βρήκαμε το σπίτι μας. Είναι μια σημαντική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, που βοηθάει τα αθλήματα να έχουν ένα συγκεκριμένο χώρο για να κάνουν τους αγώνες τους και έτσι πλέον δεν θα είμαστε σαν... τσιγγάνοι να ψάχνουμε κάθε φορά γυμναστήριο για να τελούμε τις διοργανώσεις μας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΕΟΠ."

Μήπως όμως αισθανόμαστε ακόμα ως "τσιγγάνοι" και νομάδες, οι τακεβοντίστες;

Στο ίδιο άρθρο και σε εξέχουσα θέση υπάρχει και η σημείωση: "Δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από κάποιους εκπροσώπους Ομοσπονδιών, για το γεγονός ότι είναι μακριά για τους υπαλλήλους να πηγαίνουν στα Λιόσια."
Τώρα θέλετε να σχολιάσω και αυτό; Δεν θα το σχολιάσω.

Για να κλείσω.
Το ότι έχουμε "σπίτι", που είναι πραγματική βίλλα αλλά το άθλημα και οι διοργανώσεις μας γίνονται στις παρακείμενες "καλύβες", ένα πράγμα μου λέει, Μας έδωσαν τα κλειδιά, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, μας έστρωσαν το χαλί αλλά δεν κάνει να το πατήσουμε, μας "σπίτωσαν" αλλά όχι για να μας "αποκαταστήσουν".

Και θα δανειστώ τα λόγια του προέδρου της ΔΟΕ, στο κατάμεστο γήπεδο των ολυμπιακών αγώνων στους ΟΑ Αθήνα 2004, με μια μικρή παράφραση:
"Ευχαριστούμε ΥΠ.ΠΟ., Ευχαριστούμε ΓΓΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε