Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει ο αθλητικός νόμος


[προσθήκη 20/02/2012, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην βουλή]

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και έγινε πλέον νόμος του κράτους, χωρίς όμως να συμπεριληφθούν οι σημαντικότατες αλλαγές στην μοριοδότηση των αθλητών. Διαβάστε σχετικό μας άρθρο: Άνθρακες ο θησαυρός
Μόλις δημοσιευθεί και στο Φ.Ε.Κ. θα το συμπεριλάβουμε στο παραπάνω άρθρο.
------------[τέλος προσθήκης 20/02/2012]


[προσθήκη 17/02/2012, μετά την συζήτηση και την αρχικη ψηφοφορία στην βουλή]

Στο τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά:


«Τα σωματεία χρειάζονται προστασία από τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτά. Υπάρχουν σωματεία, και ξέρετε ποια είναι αυτά, που έχουν ντροπιαστεί από τις πράξεις των παραγόντων τους. Η πρόθεση μας είναι να προστατεύσουμε την πολιτεία και τις ομάδες από επιτήδειους που δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές και έχουν ποινικά μητρώα. Αυτή την προστασία την αναλαμβάνει και την κρατάει η πολιτεία, ανεξάρτητα από το τι ζητάει κάποιος άλλος. Τις ποινές που απορρέουν από τις παραβάσεις αυτές, ας τις επιβάλει η ΕΠΟ. Αυτό όμως θα γίνει μόνο όταν θα είναι προετοιμασμένη και όταν οι ποινές θα ικανοποιούν εμάς».


Παράλληλα με τα παραπάνω, πέρασαν και όλες οι διατάξεις που αφορούν τις ευθύνες των διοικήσεων των ΠΑΕ για τις πράξεις των μελών των συνδέσμων (με ορισμένες βελτιώσεις), καθώς και αυτές που αφορούν τις ποινές για τα στημένα παιχνίδια και τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο γενικότερα.


Μια τροπολογία που κατατέθηκε και η οποία προέβλεπε ότι τα μέλη των Δ.Σ. των ομοσπονδιών θα έχουν μέχρι δύο θητείες, ενώ το εκλογικό σύστημα θα γίνει αναλογικό, τελικά δεν πέρασε.


------------[τέλος προσθήκης 17/02/2012]


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας Εμινίδη Σάββα και την υποστήριξη πολλών βουλευτών και πρώην υπουργών, κατατέθηκε πρόταση για την ψήφιση τροπολογίας στον αθλητικό νόμο. 
Έφτασε στα χέρια μας η αιτιολογική έκθεση - πρόταση της συγκεκριμένης τροπολογίας με τις υπογραφές πολλών πολιτικών μας. 
Κατά αρχήν να ευχαριστήσουμε τον φίλο προπονητή που μας πληροφόρησε για το θέμα και που με τις δικές του κινήσεις, έφτασαν και σε εμάς τα σχετικά κείμενα.
Μετά από μια ενδελεχή ανάγνωση των κειμένων, καταλήξαμε πως το πνεύμα αλλά και το νόημα της τροπολογίας βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Εισηγείται αλλαγές που ήταν αναγκαίες και που θα διορθώσουν αρκετά πράγματα στον ισχύοντα αθλητικό νόμο.

Η δικιά μας φιλοσοφία είναι, πως χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα και κυρίως να γίνει επιτέλους εξειδίκευση των διατάξεων για κάθε ένα άθλημα, που θα συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι διαφοροποιήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αθλήματος. Ο νόμος που ισχύει τώρα κάνει κάτι τέτοιο μόνο για το ποδόσφαιρο (κυρίως) ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα απλά τα διαχωρίζει σε ομαδικά και ατομικά βάζοντάς τα όλα στο ίδιο τσουβάλι. Τέλος πάντων, ελπίζουμε πως η συγκεκριμένη τροπολογία να είναι μια καλή αρχή.
Το πρώτο και βασικό κείμενο (7 σελίδες) φέρει τον τίτλο "ΠΡΟΣΘΗΚΗ- ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις". Στην "ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ", παρουσιάζονται και αιτιολογούνται τα σημεία "επέμβασης" και αλλαγής που εισηγείται η τροπολογία. Αναφέρεται πρώτα η διάταξη που ισχύει και μετά γίνεται αιτιολόγηση για την ανάγκη αλλαγής της διάταξης και έπειτα οι αλλαγές που προτείνονται. 
Πάρτε μια γεύση:
Ισχύουσα διάταξη άρθρο 34 του ν.2725/1999, ως τροποποιήθηκε με το ν.3057/2002: Θέσπιση παροχής επιβραβεύσεων σε αθλητές για τις εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις από την Πολιτεία.
Αιτιολόγηση αλλαγής: Προτείνεται η αλλαγή της διάταξης λόγω του ότι, τα κριτήρια ήταν πολύ αυστηρά με αποτέλεσμα να αποχωρούν πρόωρα οι ταλαντούχοι αθλητές και να μην υπάρχει αύξηση στις εγγραφές νέων αθλητών. Επί πλέον πολλές διατάξεις είχαν ασάφειες και δημιουργούσαν ερμηνευτικά προβλήματα στην εφαρμογή τους.
Προτεινόμενες αλλαγές: (άρθρα και διατάξεις με τις αλλαγές που προτείνονται)
Οι υπογραφές, που είναι πολλές και συνοδεύουν το έγγραφο, έχουν ημερομηνία "Αθήνα 2/2/2012".
    
Στο δεύτερο κείμενο (3 σελίδες), που είναι ειδική προσθήκη στο βασικό πρώτο κείμενο, γίνεται ειδική αναφορά για τους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες. 
Στην εισαγωγική παράγραφο αναφέρεται η ανάγκη να ρυθμιστούν κατάλληλα και να δοθεί η δυνατότητα για την διευκόλυνση και αδειοδότηση των αθλητών και των προπονητών που θα συμμετέχουν σε διοργανώσεις προ-ολυμπιακής πρόκρισης και τελικά στο μεγαλύτερο παγκοσμίως αθλητικό γεγονός, στους Ολυμπιακούς αγώνες και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 
Στο μοναδικό άρθρο της προσθήκης που έχει τον τίτλο "Για την προετοιμασία των αθλητών για τους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου", καθορίζεται η δυνατότητα αδειοδότησης (μετά αποδοχών) σε αθλητές και προπονητές που εργάζονται στο δημόσιο και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μέχρι και το πέρας των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. 
Θα καταρτιστεί πίνακας με όλους τους αθλητές και προπονητές που θα υποβάλουν αίτηση και θα πιστοποιούνται με έγγραφο από την οικεία αθλητική ομοσπονδία τους, και θα εγκριθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς. 
Οι υπογραφές που συνοδεύουν το έγγραφο έχουν ημερομηνία "Αθήνα 2/2/2012".
Τα κείμενα της τροπολογίας
1ο κείμενο (βασικό):





2ο κείμενο (προσθήκη):
[Σίμος Δαλκυριάδης]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε