Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το ταεκβοντο είναι τρόπος ζωής, Addisu Hurgessa


(Πηγή: WTF, Taekwondo is a Way of Life, Addisu Hurgessa, 8 Feb 2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]

Addis Ababa, Αιθιοπία – Έχει περάσει καιρός από τότε που το ταεκβοντο, η πολεμική τέχνη από την Νότια Κορέα, έγινε ένα φαινόμενο στην Addis. Σε κάθε γωνία υπήρχαν αφίσες που διαφήμιζαν σχολές και μαθήματα για ταεκβοντο. Για τον Addisu Hurgessa, έναν νεαρό Master δάσκαλο στα τριάντα του, τίποτα δεν δίνει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπει τις τοπικές κοινωνίες να “αγκαλιάζουν” το άθλημα.

Ο κάτοχος μαύρης ζώνης (5 DAN), Addisu, ξεκίνησε το ταεκβοντο στην ηλικία των 10 χρονών και λέει πως δεν είναι απλά ένα άθλημα αλλά περισσότερο είναι ένας τρόπος ζωής.  Εκτός από την διδασκαλία του αθλήματος στην σχολή του (Addis Taekwondo), είναι επίσης και ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ομάδας της Αιθιοπίας. Ο master του ταεκβοντο μίλησε στον Tibebeselassie Tigabu της “The Reporter” σχετικά με την ανάπτυξη του αθλήματος στην Αιθιοπία και τις εμπειρίες του.


Ποιες είναι οι τωρινές ασχολίες;

Έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε που ήρθα σε επαφή με το άθλημα. Τον τελευταίο χρόνο, αποφοίτησα από το AAU με δίπλωμα Master από το τμήμα Αθλητικής Επιστήμης. Η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) μου έδωσε μια υποτροφία εξάμηνης διάρκειας για εκπαίδευση στην προπονητική. Για το πρώτο σκέλος της εκπαίδευσης, διάρκειας περίπου 2 μηνών, έμεινα στην Αμερική και μόλις επέστρεψα στην πατρίδα μου. Το πρόγραμμα έχει ένα δεύτερο σκέλος στην Λοζάνη της Ελβετίας. Σε μια από τις μεγαλύτερες προπονητικές σχολές, έχουν επιλέξει ομοσπονδιακούς προπονητές από 32 χώρες. Ευτυχώς ήμουν ένας από αυτούς. Στο ενδιάμεσο, πρέπει να διδάξω αυτά που έχω μάθει (να δώσω σεμινάρια) στην πατρίδα μου και θα πρέπει να αναφέρω πως τα πήγα. Είμαι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, στην παροχή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που δίνω. Τώρα, έχουν μείνει μόνο δυο εβδομάδες μέχρι να πάω στην Λοζάνη.

Τώρα είσαι απασχολημένος με αυτό το project. Όμως, πως διαχειρίζεσαι τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου;

Δεν μπορώ να πω πως αντιμετώπισα προβλήματα μέχρι τώρα. Είμαι προπονητής της Εθνικής Ομάδας για οκτώ συνεχόμενα χρόνια και έχω υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία. Μέχρι τώρα, το ταεκβοντο δεν έχει διδαχθεί σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Αιθιοπία,  και σκοπεύω να διδάξω σε μαθήματα αυτού του επιπέδου. Εκτός από το AAU,  τα πανεπιστήμια Jimma, Awassa, και Bahirdar σχεδιάζουν να “τρέξουν” προγράμματα για το ταεκβοντο. Οπότε έχω έναν συμβουλευτικό ρόλο σε αυτά. Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που ξεκίνησα να διδάσκω στο International Community School (ICS). Έχω επίσης διδάξει για 11 χρόνια στο Sanford School και 10 στο Bingham School.

Πως βλέπεις την εξέλιξη του ταεκβοντο στην Αιθιοπία;

Είναι μεγαλύτερη από ότι περίμενα ή φιλοδοξούσα. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο άθλημα που να έγινε τόσο δημοφιλές τόσο γρήγορα ξανά στην Αιθιοπία. Υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης σε κάθε kebele (έχει την έννοια της "γειτονιάς" στην Αιθιοπία), τα παιδιά ξεκινάνε στο άθλημα από πολύ μικρή ηλικία. Το ποδόσφαιρο μπορεί να πιο δημοφιλές, αν μετράμε με αριθμούς φιλάθλων, αλλά εμείς έχουμε την δυνατότητα να πάμε σε τοπικό επίπεδο μέσα στην γειτονιές. Είναι πολύ καλό το ότι, το ταεκβοντο θα αρχίσει να διδάσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο και έτσι και η ακαδημαϊκή κοινότητα θα αρχίσει να  ασχολείται με το άθλημα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα (άρθρο στα αγγλικά) στην δημοσίευση που έγινε στο: The Reporter, Ethiopia, Taekwondo: art of the mind, SATURDAY, 04 FEBRUARY 2012 07:14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε