Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Κυνήγι βαθμών για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012

Οι έξι διοργανώσεις για τις προκρίσεις χωρών και αθλητών/-τριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, έχουν ολοκληρωθεί. 
Οι θέσεις έχουν μοιραστεί στις χώρες που τις κέρδισαν και σε αρκετές από αυτές τις θέσεις έχουν επιλεγεί ήδη και οι αθλητές/-τριες που θα αποτελούν την ολυμπιακή ομάδα της κάθε χώρας.

Πολλές χώρες όμως (Κορέα, ΗΠΑ, Μεξικό κ.ά) δεν έχουν επιλέξει τα μέλη της ολυμπιακής τους ομάδας. Μέσα από διάφορες διαδικασίες οι αθλητές/-τριες ανταγωνίζονται για να κερδίσουν μια θέση στο ολυμπιακό όνειρο και να συμμετέχουν έτσι με την ολυμπιακή ομάδα της χώρας τους στους αγώνες για το άθλημα του ταεκβοντο στο Λονδίνο 2012.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει πάρει τις 4 θέσεις που της αναλογούν χωρίς να έχει συμμετέχει στις διαδικασίες της πρόκρισης, λόγω του ότι είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.

Όλες αυτές οι χώρες που δεν έχουν ορίσει ακόμα την τελική τους ολυμπιακή ομάδα αλλά και οι χώρες που έχουν ανακοινώσει τα ονόματα των αθλητών/-τριών τους, έχουν μπει σε πυρετό προετοιμασίας για τους ολυμπιακούς αγώνες.
Η προετοιμασία κάθε χώρας διαφέρει ανάλογα με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό που έχουν κάνει οι αρμόδιοι προπονητές.
Όλοι όμως οι αθλητές/-τριες, είτε έχουν πάρει τις θέσεις στις ολυμπιακές ομάδες, είτε όχι, μέσα στον προγραμματισμό της προετοιμασίας τους έχουν βάλει την συλλογή βαθμών από διοργανώσεις αγώνων που βαθμολογούνται στην παγκόσμια κατάταξη αθλητών από την WTF. Οι γνωστές WTF ranked διοργανώσεις. 
Τέτοιες διοργανώσεις είναι τα παγκόσμια πρωταθλήματα, τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, οι μικρές ολυμπιάδες, οι πανεπιστημιάδες, τα πρωταθλήματα ενόπλων δυνάμεων και τέλος οι γνωστές OPEN διοργανώσεις (όχι όλες).

Λίστα διοργανώσεων που βαθμολογούνται στην παγκόσμια κατάταξη (στοιχεία από την περσινή παγκόσμια κατάταξη):
- Bahrain Open
- Trelleborg Open
- US Open (G2)
- Dutch Open
- Fajr Open
- German Open
- Spanish Open
- 2011 World Championships (G7)
- Azerbaijan Open
- World Qulaidication for LOG (G7)
- 8th Chuncheon Open
- 5th CISM World Games
- 2011 Universiade (G4)
- 1st Russia Open
- 14th Pacific Games (G2)
- Oceania Qualification Tournament
- 2011 All Africa Games (G5)
- 9th Israel Open
- British Open (G2)
- 2011 PanAm Open
- 2011 PanAm Games (G5)
- 26th SEA Games
- PanAmerican Qualification Tournament (G5)
- Asian Qualification Tournament (G5)
- TEST EVENT(G3)
- 12th Arab Games


Κάθε διοργάνωση έχει πάρει από την WTF μια βαθμίδα σπουδαιότητας, η λεγόμενη "κλάση". Οι βαθμίδες στις κλάσεις είναι G1, G2, G3 ... G10, με κλάση  G10 έχουν βαθμονομηθεί μόνο οι Ολυμπιακοί αγώνες. Η κλάση είναι ένας πολλαπλασιαστής. Ανάλογα τους βαθμούς που θα κερδίσει ένας αθλητής σε κάποιους αγώνες, αυτοί πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή της κλάσης και μπαίνουν ως τελική βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη αθλητών. Για τις διοργανώσεις G1 δεν γίνεται κάποιος πολλαπλασιασμός και οι βαθμοί μπαίνουν ως έχουν. Πχ. αν ένας αθλητής κερδίσει χρυσό μετάλλιο θα πάρει 10 βαθμούς, αν η διοργάνωση έχει κλάση G1, στην κατάταξη θα μπουν 10 βαθμοί, αν έχει G2, θα μπουν 10χ2=20 βαθμοί κοκ.
   
Βασική μέριμνα των αθλητών/-τριών που θα πάνε στην ολυμπιάδα είναι να μαζέψουν όσο γίνεται περισσότερους βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη, γιατί στους ολυμπιακούς αγώνες η κλήρωση των αγώνων θα έχει και τοποθέτηση αθλητών (seeding). Δηλαδή, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών σε κάθε κατηγορία βάρους, έχουν οριστεί αντίστοιχες θέσεις στα pull. Πριν την κλήρωση, όσοι αθλητές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης λόγω βαθμολογίας από την WTF, τοποθετούνται κατευθείαν στα pull και δεν συμμετέχουν στην κλήρωση. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθούν από τον 1ο αγώνα οι "καλοί", οι πρώτοι αθλητές.
Επίσης, οι βαθμοί και οι θέσεις που θα κερδίσουν οι αθλητές από τις λεγόμενες WTF rank διοργανώσεις, θα τους δώσουν και την ευκαιρία να μπουν στην ολυμπιακή ομάδα της χώρας τους. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ 2012, που είναι να γίνει τον Μάιο στο Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως οι αθλητές που θα αποτελούν την ολυμπιακή ομάδα της Βρετανίας θα καθοριστούν σε αυτή την διοργάνωση.

Στο US OPEN 2012 στο Vas Vegas της Νεβάδα, που είναι να γίνει σε λίγες ημέρες, τα αποτελέσματα θα καθορίσουν και την τελική σύνθεση της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Σε αυτή την διοργάνωση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα πάνε αθλητές και αθλήτριες και από την Ευρώπη (πχ. Ισπανία).

Όλοι οι αθλητές/-τριες που ονειρεύονται την συμμετοχή τους στην ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012, βρίσκονται υπ' ατμόν και σε κατάσταση προετοιμασίας, συμμετοχής σε μεγάλες διοργανώσεις αγώνων και σε ένα κυνήγι βαθμών για την παγκόσμια κατάταξη.

2 σχόλια:

  1. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έγραψα το άρθρο, tkdFights. Πλέον όλες οι "λεπτομέρειες" παίζουν ρόλο. Το άθλημα, παγκόσμια, ανεβαίνει επίπεδα, γίνεται ολοένα πιο πολύπλοκο και πολύπλευρο. Η WTF είχε έτοιμα την ηλεκτρονική κάσκα και τα ηλεκτρονικά γάντια, δεν τα έβαλε σε αυτή την ολυμπιάδα για να μην χαθεί η μπάλα.
    Ήδη μόνο με τους ηλεκτρονικούς θώρακες, τα πατουσάκια και με το video replay, τα πράγματα πήγαν να ξεφύγουν και να γίνουν αχταρμάς.

    Φέτος θα δούμε για πρώτη φορά "άλλους" ολυμπιακούς αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε