Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

...αφού δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε

Ο κ. Philippe Bouedo στην κλήρωση του
Ασιατικού Προολυμπιακού Τουρνουά
Πρόκρισης 2011
"...αφού δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε"
Αυτή είναι, ακριβώς, η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Philippe Bouedo (Chairman of the WTF Games Committee, Επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντο). Είναι ένας από τους βασικούς "εγκεφάλους" στην ειδική επιτροπή για τα θέματα των αγώνων, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντο.
Ο κ. Bouedo από την Γαλλία είναι ο βασικός άνθρωπος, που πρωτοστατεί στα θέματα της οργάνωσης, σχεδιασμού και εφαρμογής, και για όλους τους σχετικούς κανονισμούς, για τους αγώνες ταεκβοντο.
WTF Announces Key Officials of Technical, Games, Referee, Education Committees,
13 Nov 2008

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο περιθώριο του 9ου Παγκόσμιου Πρωτάθληματος Ε/Ν στην Αίγυπτο (δείτε σχετικά: Τα άρθρα από το masTaekwondo (Πακέτο άρθρων), 1ο άρθρο), ο κ. Bouedo είπε μεταξύ άλλων: "Θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε αδικία στην διαιτησία". 
Με αυτή του την δήλωση, όρισε ουσιαστικά, το πόσο σοβαρά έχει πάρει η WTF το θέμα διαιτησία, στους αγώνες του ταεκβοντο. Και όχι μόνο με αυτές τις δηλώσεις, αλλά και με τις πρόσφατες αλλαγές που επικυρώθηκαν από την Γενική Συνέλευση της WTF στην Αίγυπτο, καταδεικνύεται και ότι "η διαιτησία" γενικότερα είναι ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν όλο το άθλημα. 
Εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων, όλη η δραστηριότητα της WTF, έχει πέσει πάνω στις προσπάθειες για να φανεί η ουσιαστική βελτίωση του αθλήματος και να γίνει έτσι "απαραίτητη" η παρουσία του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα σε μόνιμη πλέον βάση, χωρίς αμφισβητήσεις και ερωτηματικά για την σταθερή παραμονή του στα αθλήματα του πυρήνα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτή άλλωστε ήταν και η έγνοια της WTF που εκδηλώθηκε με τις αποφάσεις για αρκετές και βασικές αλλαγές, μέσω αναθεωρήσεων, στην Γενική Συνέλευση στην Αίγυπτο (διαβάστε σχετικό μας άρθρο: Η Γενική Συνέλευση της WTF πολλές αποφάσεις, πολλές αλλαγές).
WTF General Assembly Approves 4 New Members to Increase Global Membership to 2012,
4 Apr 2012

Επιγραμματικά αναφέρουμε ποιές είναι αυτές οι αλλαγές - αναθεωρήσεις:
1. Τα χτυπήματα στο κεφάλι θα δίνονται ασχέτως δύναμης κρούσης του χτυπήματος με το πόδι από τον αντίπαλο (τουτέστιν, με ένα απλό ακούμπημα)
2. Απαγορεύονται και τιμωρούνται αυστηρά και χωρίς προειδοποίηση όλα τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη
3. Δικαίωμα στους προπονητές που θα έχουν χάσει την κάρτα ένστασης, να κάνουν ένσταση με την ενημέρωση οποιουδήποτε από τους κριτές του αγώνα, στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του 3ου γύρου ή οποιαδήποτε στιγμή στον 4ο γύρο (χρυσός πόντος), για επανεξέταση του Video Replay.
4. Όταν γίνεται η εξέταση του Video Replay από την αρμόδια επιτροπή, θα προβάλετε ταυτόχρονα και σε γιγαντοοθόνη αυτό που εξετάζουν οι κριτές
5. Αυστηρές συστάσεις προς όλους, αθλητές/-τριες, προπονητές και παράγοντες αγώνων για σοβαρή και κόσμια συμπεριφορά καθ' όλη την διάρκεια των αγώνων
6. Ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις που διακόπτεται ο αγώνας λόγω τραυματισμού ενός αθλητή. Κατά την διάρκεια του ενός λεπτού που δίδεται για να επανακάμψει ο αθλητής, ο διαιτητής μπορεί να ζητήσει την εξέταση του αθλητή από τον Αρμόδιο Γιατρό του αγώνα για να τον συμβουλέψει σχετικά με την δυνατότητα του αθλητή να συνεχίσει ή για το αν ο αθλητή προσποιείται τραυματισμό, στην πρώτη περίπτωση και αν ο Γιατρός συμβουλέψει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο αθλητής ο αγώνας θα διακόπτεται και στην δεύτερη περίπτωση, αν ο αθλητής προσποιείται, θα τιμωρείται για "αποφυγή αγώνα".
Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές, αλλά νομίζουμε πως αυτές είναι αρκετές για να αναπτύξουμε αυτό το άρθρο μας.
WTF President Receives Standing Ovation from Participants
in WTF General Assembly in Sharm El Sheikh, Egypt

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον, ότι η WTF δεν μασάει πλέον τα λόγια της για το τι θέλει να εφαρμόσει μέσα στους αγώνες και στις διοργανώσεις αγώνων ταεκβοντο σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή θα είναι πλήρης, στους αγώνες ταεκβοντο, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου 2012. 
Τον Ιούνιο στην Κίνα, και μετά από πρόσκληση της WTF θα γίνει ένα τριήμερο ενημέρωσης και καθοδήγησης σε όλους τους προπονητές των, ανά το κόσμο, Ολυμπιακών Ομάδων. 
Επίσης πριν την έναρξη των αγώνων ταεκβοντο στην Ολυμπιάδα, θα γίνει ξανά ένα αντίστοιχο σεμινάριο προς όλους όσους βρεθούν εκεί για να συμμετέχουν στους αγώνες.
Οπότε να υποθέσουμε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την Ολυμπιάδα, όλες οι μεγάλες διοργανώσεις (πχ. το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ 2012, στο Manchester της Αγγλίας, θα γράψουμε περισσότερα σχετικά με όλα αυτά τότε, αφού πρώτα τα δούμε) θα είναι ευκαιρίες για εφαρμογή αλλά και εκπαίδευση πάνω σε όλες αυτές τις αλλαγές στους κανονισμούς.

Επίσης, από αυτά που μάθαμε, η WTF σχεδιάζει να εφαρμόσει και την ηλεκτρονική κάσκα, μετά όμως την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. 
Χαρακτηριστικά, ο κ. Philippe Bouedo ανέφερε: "Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αποφάσεις θα γίνονται κατά 50% ηλεκτρονικά και το άλλο 50% από τους διαιτητές, στους επόμενους θα είναι 100% με ηλεκτρονικό τρόπο". 

Είναι στις προθέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να πατάξει κυριολεκτικά κάθε μια "ατασθαλία" ή "ανεπάρκεια" της διαιτησίας στους αγώνες. Δείχνει να έχει βάλει λυτούς και δεμένους, να βρουν τρόπους, έτσι ώστε να μειωθεί ο παράγοντας επηρεασμού, από την διαιτησία, των αποτελεσμάτων στους αγώνες. 
Καμιά ανοχή, καμιά δικαιολογία, καμιά ασάφεια και δυσκολία στις αποφάσεις, από μέρους της διαιτησίας. 
Πλήρης διαφάνεια στις αποφάσεις και όσο γίνεται απλότητα στην κατανόηση, του παιχνιδιού μέσα στα τερέν, από τους θεατές. Η πρόταση του τύπου "δεν φαίνεται", θα βγει μια για πάντα από το λεξιλόγιο των διαιτητών. Όλοι θα μπορούν να δουν, να κρίνουν και να επιβεβαιώσουν ή όχι τις αποφάσεις που θα γίνονται, από οποιονδήποτε έχει την ευθύνη να διαιτητεύσει έναν αγώνα ταεκβοντο. Κριτές, κεντρικός διαιτητής, επιτροπή Video Replay και οι λοιποί των συν αυτώ, θα είναι διάφανοι ως πεντακάθαρα νερά, θέλοντας ή μη.

"αφού δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε"
Αυτό θα είναι και το σλόγκαν των αγώνων τακεβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, καθώς και για μετά από αυτούς.

2 σχόλια:

Σχολιάστε