Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η Γενική Συνέλευση της WTF πολλές αποφάσεις, πολλές αλλαγές

[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]

Η Γενική Συνέλευση της WTF ενέκρινε 4 νέα μέλη και ανεβάζει έτσι τα μέλη της παγκοσμίως στα 201.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο ενέκρινε τέσσερα νέα μέλη στην Γενική της Συνέλευση στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, και ανεβάζει έτσι τον συνολικό αριθμό των χωρών-μελών της σε 201 παγκοσμίως.

Οι εγκεκριμένες νέες χώρες, πλήρη μέλη είναι, η Ομοσπονδία Χωρών της Μικρονησίας (Federated States of Micronesia), το Ναούρου (Nauru), το Παλάου (Palau) και οι Σεϊχέλες. Με τις νέες αυτές προσθήκες, η WTF κατατάσσεται ανάμεσα στις 8 μεγαλύτερες Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, με όρους όπως ο αριθμός των μελών από Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Η Γενική Συνέλευση της WTF έλαβε χώρα στο International Congress Center στο Sharm El Sheikh, μια μέρα πριν από την τελετή έναρξης του 9ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων/Νεανίδων της WTF (9th WTF World Junior Taekwondo Championships). Το πενθήμερο πρωτάθλημα, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Απριλίου, προσέλκυσε 749 αθλητές & αθλήτριες από 88 χώρες.


Στην Γενική Συνέλευση της WTF, επίσης έγιναν και αναθεωρήσεις στο Καταστατικό της WTF, στους Κανονισμούς Αγώνων της WTF και στους Κανονισμούς Αγώνων Τεχνικών Πρωταθλημάτων (Poomsae) της WTF. Επίσης εγκρίθηκαν αναθεωρήσεις στους Κανόνες Οργάνωσης και Διεξαγωγής των Διεθνών Πρωταθλημάτων Ταεκβοντο. Οι πιο πολλές αλλαγές έγιναν για να επιτευχθεί η ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια των αθλητών και της δικαιότερης διαιτησίας και της λήψης των διαιτητικών αποφάσεων στους αγώνες.

Κάτω από το αναθεωρημένο Καταστατικό της WTF, θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή Επιτροπή Αθλητών, η οποία θα μορφοποιηθεί ξέχωρα από την υπάρχουσα Επιτροπή Αθλητών & Προπονητών. Η Επιτροπή Αθλητών θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους αθλητές/-τριες μέσα στο κίνημα του ταεκβοντο, προστατεύοντας τα δικαιώματα και τηρώντας τις υποχρεώσεις των αθλητών/-τριων, και για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους και στους αθλητές και τις αθλήτριες. Ο προεδρεύων ή ένα από τα μέλη της Επιτροπής Αθλητών θα είναι και μέλος του Ελεγκτικού Συμβουλίου Αγώνων των διοργανώσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα της WTF.

Οι αναθεωρημένοι Κανονισμοί Αγώνων, που θα τεθούν σε ισχύ αρχής γενομένης από το πρωτάθλημα, αναφέρουν, "Όταν οποιοδήποτε μέρος της πατούσας ακουμπά το κεφάλι του αντιπάλου, θα καταλογίζεται ως έγκυρος πόντος". Η αιτιολόγηση είναι για την ασφάλεια των αθλητών, η κρούση (δύναμη του χτυπήματος και της επαφής) δεν θα είναι πλέον ένα από τα χαρακτηριστικά που θα απαιτούνται  για να επιτευχθούν οι τρεις πόντοι.

Στους νέους Κανονισμούς Αγώνων επίσης αναφέρεται, "Στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του τρίτου γύρου και οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του γύρου του ξαφνικού θανάτου ή χρυσού πόντου, οποιοσδήποτε από τους κριτές μπορεί να ζητήσει την εξέταση του instant video και την διόρθωση του σκορ όταν κάποιος από τους  προπονητές δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση". Η αιτιολόγηση είναι ότι, ο νικητής ενός αγώνα ταεκβοντο πολύ συχνά αναδεικνύεται τις τελευταίες στιγμές ενός αγώνα. Όταν κάποιος από τους προπονητές δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση, δεν έχει και την δυνατότητα να ζητήσει επανεξέταση εκτός αν κάποιος από τους κριτές ζητήσει κάποια διόρθωση. Αυτή είναι μια ειδική ρύθμιση για να εξασφαλιστεί ότι θα διορθωθεί το σκορ αν προκύψει κάποιο λάθος.

Οι αναθεωρημένοι Κανονισμοί Αγώνων επίσης θέτουν πλέον αναγκαστική την κλήση από τον διαιτητή στον επιτετραμμένο της WTF Ιατρικής Επιτροπής ή τον διορισμένο γιατρό για δεύτερη φορά του ενός λεπτού του χρόνου της φροντίδας και την ζήτηση της συμβουλής από τον επιτετραμμένο της WTF Ιατρικής Επιτροπής ή του διορισμένου γιατρού, για το αν ο τραυματισμένος αθλητής είναι ικανός να συνεχίσει τον αγώνα ή όχι. Η αιτιολόγηση είναι ότι, πολύ συχνά βρέθηκε πως οι αθλητές βρίσκουν την ευκαιρία εκμεταλλευόμενοι την ενός λεπτού φροντίδα για ξεκούραση και ανάληψη δυνάμεων. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι πολύ συχνά οι αθλητές συνεχίζουν τον αγώνα παρόλο που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, ο ρόλος τους ανεξάρτητου διορισμένου γιατρού ή του επιτετραμμένου της WTF Ιατρικής Επιτροπής είναι κρίσιμος για τον καθορισμό της κατάστασης του τραυματισμού του αθλητή και στην παροχή συμβουλής προς τον διαιτητή.

Οι αναθεωρημένοι Κανονισμοί Τεχνικών (Poomsae) Αγώνων θέτουν εκ νέου του ηλικιακούς περιορισμούς των συμμετεχόντων σε διαγωνισμό με φόρμες (poomsae) ελεύθερου-στυλ (free-style). Στο παρελθόν, δεν υπήρχε ηλικιακός περιορισμός στους συμμετέχοντες, όμως στους νέους Κανονισμούς Τεχνικών (Poomsae) Αγώνων καθιερώνεται ότι αυτοί που είναι ηλικίας 14 χρονών και άνω έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν.

Η Γενική Συνέλευση επίσης συσκέφθηκε και επί του Συστήματος Παγκόσμιας Αδειοδότησης (και Μελών) της WTF (WTF Global Membership System), επί των προετοιμασιών για την 40η επέτειο από την ίδρυση της WTF καθώς και επί των προγραμμάτων “I Love Taekwondo” και “Friends Guard”.

Στην Γενική Συνέλευση, έγιναν και ανακοινώσεις για την θέσπιση του Ιατρικού Κώδικα της WTF (WTF Medical Code) και τις θέσπισης των Κανονισμών της WTF για τον στοιχηματισμό (Betting) και την αντιμετώπιση της διαφθοράς (Anti-Corruption). Έγιναν επίσης και οι ανακοινώσεις για τις επιλεχθείσες πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα επόμενα κύρια πρωταθλήματα της WTF. Όλες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν στην σύσκεψη του Συμβουλίου της WTF που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου.

Η μεξικανική πόλη Puebla κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντο Α/Γ 2013 της WTF (2013 World Taekwondo Championships). To Dakar της Σενεγάλης, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ομάδων  Ταεκβοντο 2013 (2013 World Cup Taekwondo Team Championships) και το 4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-Ταεκβοντο (4th World Para-Taekwondo Championships) και η New Taipei City της Κινεζικής Ταϊπέι το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντο Εφήβων/Νεανίδων (10th World Junior Taekwondo Championships) το 2014.

Κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της WTF, ο πρόεδρος της WTF, Chungwon Choue, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Jin Suk Yang, για την πενταετή υπηρεσία του στην θέση του Γενικού Γραμματέα της WTF. Ο πρόεδρος της WTF, Choue, επίσης παρέδωσε την επιστολή τοποθέτησης του κ. Jean-Marie Ayer στην θέση του ως νέος Γενικός Γραμματέας της WTF, και στα δύο νέα μέλη του Συμβουλίου της WTF – κ. Heinz Gruber (Γερμανία) και κ. Milan Kwee (Σιγκαπούρη).

Ο κ. Jhong-shin Bae, ο νέος προεδρεύων του  Taekwondo Promotion Foundation, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες της Γενικής Συνέλευσης της WTF.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση της WTF θα λάβει χώρα στην  μεξικανική πόλη Puebla το 2013 με την αφορμή της εκεί διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταεκβοντο Α/Γ της WTF.


Mr. Jhong-shin Bae, new chairman of the Taekwondo Promotion Foundation, speaks at the WTF General Assembly at
the International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue (right) shakes hands with Mr. Heinz Gruber, a new WTF Council member from
Germany, shortly after presenting a letter of appointment at the WTF General Assembly at the International
Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue (right) shakes hands with Mr. Milan Kwee, a new WTF Council member from
Singapore, shortly after presenting a letter of appointment at the WTF General Assembly at the International
Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue (right) poses with Mr. Jean-Marie Ayer, new secretary general of the WTF,
shortly after presenting a letter of appointment at the WTF General Assembly at the International Congress
Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue (right) poses with Mr. Jin Suk Yang, former secretary general of the WTF,
shortly after presenting a plaque of appreciation at the WTF General Assembly at the International Congress
Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
Mr. Samih Moudallal (right), IOC member from Syria, and Mr. Meliton Sanchez Rivas, IOC member from Panama,
attend the WTF General Assembly as special guests at the International Congress Center in Sharm El Sheikh,
Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue receives a standing ovation from participants in the WTF General Assembly at the
International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue receives a standing ovation from participants in the WTF General Assembly at the
International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue delivers an opening speech at a WTF General Assembly at the International
Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
WTF President Chungwon Choue delivers an opening speech at a WTF General Assembly at the International
Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April 3, 2012
A WTF General Assembly is under way at the International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April
3, 2012
A WTF General Assembly is under way at the International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April
3, 2012
A WTF General Assembly is under way at the International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April
3, 2012
A WTF General Assembly is under way at the International Congress Center in Sharm El Sheikh, Egypt on April
3, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε