Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μελέτη #3, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Α/Γ

(Πηγή: Study #3: European Taekwondo Championships, by LOIC posted on APRIL 28, 2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]

Μελέτη #3, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Ανδρών/Γυναικών
[σημείωση: τα διάφορα links που υπάρχουν μέσα το κείμενο παραπέμπουν στην εμφάνιση των σχετικών στοιχείων από όπου προκύπτουν τα συμπεράσματα της μελέτης. Όπως και τα γραφήματα είναι στην αγγλική γλώσσα]

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντο Α/Γ 2012 αρχίζει σε λίγες ημέρες στο Manchester της Αγγλίας. Αυτή η διοργάνωση είναι και η τελευταία μεγάλη διοργάνωση αγώνων Α/Γ με την συμμετοχή πολλών κορυφαίων αθλητών/-τριών από όλη την Ευρώπη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 αυτό το καλοκαίρι. Είναι επίσης και μια καλή ευκαιρία να δουν οι επικεφαλής των εθνικών & ολυμπιακών ομάδων από τις Ομοσπονδίες, την κατάσταση ετοιμότητας των αθλητών/-τριών τους. Θα σας εξηγήσουμε πάνω σε πια βάση θα γίνει αυτή η αξιολόγηση.

Η μελέτη αυτή είναι και μια ευκαιρία για μένα να αναλύσω και τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ποια είναι η καλύτερη στην κατάταξη χώρα; Είναι πιθανό η εθνική σας ομοσπονδία να ξεχωρίσει;
Όλες οι απαντήσεις μέσα σε αυτή την ολοκληρωμένη ανάλυση!


Για ακόμη μια φορά, η μελέτη αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα των τελευταίων 15 χρονών, Ωστόσο, χρησιμοποίησα τα στοιχεία των τριών τελευταίων διοργανώσεων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Α/Γ (2006, 2008 και 2010) για να παράγω τα γραφικά με τις κατατάξεις, είναι αρκετά για να έχουμε την πραγματική εικόνα, όχι όμως και πάρα πολλά, το επέλεξα αυτό για να δείξω αυτό που ήθελα, να κάνω την ταυτοποίηση συγκεκριμένων τάσεων.

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: Οι 10 της κορυφής

Η κατάταξη που παρουσιάζω εδώ στην γραφική απεικόνιση δείχνει τις 10 χώρες που "μετράνε" περισσότερο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Α/Γ. Αυτές οι χώρες από την Τουρκία (1η) έως και την Σουηδία (10η), έχουν κερδίσει τα 141 από 192 συνολικά μετάλλια και αυτό είναι σχεδόν τα τρία/τέταρτα (3/4) όλων των μεταλλίων που δόθηκαν στις διοργανώσεις.

Επίσης, ξεχωρίσαμε δυο ομάδες των πέντε χωρών η κάθε μια: οι κορυφαίες πρώτες χώρες και οι χώρες της δεύτερης θέσης.

Οι πρώτες χώρες έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα: Κατάφεραν να φύγουν από τις διοργανώσεις με τα μισά (46%) μετάλλια, που σημαίνει πως περίπου έξι αθλητές/-τριες από αυτές τις ομοσπονδίες, ολοκλήρωσαν την συμμετοχή τους στις διοργανώσεις με ένα μετάλλιο να κρέμεται στο λαιμό τους, στο τέλος της κάθε διοργάνωσης. Ακόμη περισσότερο, έχουν εκπαιδεύσει στις τάξεις τους και πολλούς πρωταθλητές. Κατά μέσο όρο, για κάθε 10 μετάλλια που κέρδισαν, κατάφεραν να πάρουν τρία χρυσά, τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

Έπειτα έρχονται οι δεύτερες χώρες, που έχουν κερδίσει το 27% των μεταλλίων από το 2006 έως και το 2010. Τα αποτελέσματά τους δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, ωστόσο κάθε μια από αυτές τις ομάδες έφεραν πίσω στην χώρα τους περισσότερα από τρία μετάλλια από κάθε διοργάνωση, κατά μέσο όρο. Για κάθε 10 αθλητές/-τριες με μετάλλιο, οι δυο πέτυχαν χρυσό, οι τρεις αργυρό και οι πέντε χάλκινο μετάλλιο. Σε καθαρούς όρους, αυτό σημαίνει μόλις μια διοργάνωση "λιγότερη" σε σύγκριση με τις χώρες της πρώτης ομάδας.



Το Ταεκβοντο Α/Γ στην Ευρώπη: Οι τρέχουσες τάσεις

Στην κορυφή ↑
Η Τουρκία είναι χωρίς καμία αμφισβήτηση, η νούμερο ένα  (#1) χώρα στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Α/Γ. Η Τουρκική Ομοσπονδία κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της κατάταξης με τα κερδισμένα μετάλλια πέντε φορές κατά την διάρκεια των οκτώ τελευταίων διοργανώσεων του πρωταθλήματος και είναι και τώρα στην κορυφή, με τα συνεχόμενα #1 στην κατάταξη το 2008 και το 2010 που εξασφάλισε.

Σε άνοδο ↗
Από το 2006, η Γαλλία έχει τριπλασιάσει τα κερδισμένα της μετάλλια, φτάνοντας στον εντυπωσιακό αριθμό των 9 μεταλλίων το 2010. Αν λάβουμε υπόψιν μας μόνο τα 3 τελευταία πρωταθλήματα, αυτός είναι και ο μέγιστος αριθμός μεταλλίων που μοιράζεται με την Τουρκία (αποτελέσματα του 2008). Αυτά τα καλά αποτελέσματα  έφεραν την Γαλλία στην δεύτερη θέση στην κατάταξη των μεταλλίων, μια θέση στην οποία η χώρα αυτή δεν είχε φτάσει ποτέ μέχρι και το 2005. Η Γαλλία πολύ πιθανό να μην κρατήσει ή ακόμα περισσότερο να μην βελτιώσει την θέση της και το 2012.

Η Μεγάλη Βρετανία κάνει πρόοδο, αργά και σταθερά. Θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα καλά της αποτελέσματα, αυτά της 5ης θέσης που είχε το 2010, που είναι και η καλύτερή της θέση τα τελευταία 15 χρόνια.

Θα πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά στην Ελληνική ομάδα. Μη έχοντας καταφέρει να έχει κάποιον πρωταθλητή το 2010, τερμάτισε στην 11η θέση στην κατάταξη, όμως με τον ίδιο αριθμό κερδισμένων μεταλλίων (τέσσερα μετάλλια) όπως και η Κροατία που κατετάγη 6η. Αν οι Έλληνες καταφέρουν να αποδώσουν ξανά με τον ίδιο τρόπο και το 2012, θα καταφέρουν να μείνουν στην 10άδα των πρώτων.

Σε κάθοδο ↘
Μετά από δυο επιτυχημένα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το 2006 και 2008, η Ιταλία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της στα κερδισμένα μετάλλια: μόνο δύο. Το γεγονός ότι το ένα από τα δύο αυτά μετάλλια ήταν χρυσό βάζει αυτή την "ατυχία" σε κάποια προοπτική, και πάλι όμως θα πρέπει να επιδιώξει την επιστροφή της στην ανοδική πορεία και γρήγορα.

Η Ισπανία ακολουθεί μια άσχημη τάση στην πορεία της. Αυτό είναι προφανές όταν δούμε τον αριθμό κερδισμένων μεταλλίων, αν και η απόδοσή της έχει μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, θα σημειώσουμε ότι έχουμε κάνει και την ίδια παρατήρηση για τα αποτελέσματα της και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Ε/Ν. Κατάσταση πανικού;

Σε πτώση ↓
Η Ολλανδία, κάποτε ένα από τα ισχυρά μέλη της κορυφής των 10, είχε πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα το 2008 και το 2010. Ίσως είναι τώρα καιρός πια να ξαναεπιστρέψει στο παιχνίδι;
  
Προβληματισμοί ≈
Η Κροατία θα ήταν στην πρώτη 10άδα αν δεν είχε το καταστροφικό πρωτάθλημα το 2006. Για την Σουηδία, που βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα των χωρών της ελίτ, έχουμε πλέον χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Έχοντας ήδη μελετήσει τα αποτελέσματα και από τις δύο κατηγορίες διοργανώσεων, αυτή των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ταεκβοντο Ε/Ν και αυτή των Α/Γ, είμαι πολύ ενθουσιασμένος περιμένοντας με αγωνία να δω αν υπάρχουν συσχετισμοί ανάμεσα στις δυο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Μέχρι ποιο βαθμό είναι σχετική μια τέτοια σύγκριση;

Το Ταεκβοντο Ε/Ν & Α/Γ στην Ευρώπη: Η Ιεραρχία Διατηρείτε

Το παρακάτω γράφημα μας δίνει την δυνατότητα να συγκρίνουμε τις 10 πρώτες στην κατάταξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ στο άθλημα του Ταεκβοντο.



Περίπου η ίδια ελίτ ομάδα των χωρών

Το πρώτο και προφανές συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ιεραρχία στο Ευρωπαϊκό Ταεκβοντο διατηρείτε. Οκτώ από τις 10 χώρες με την καλύτερη απόδοση στους Α/Γ υπάρχουν και στην πρώτη 10άδα στους Ε/Ν. Το κορυφαίο γκρουπ των 5 καλύτερων ομάδων παραμένει το ίδιο, μόνο η σειρά των χωρών αλλάζει λίγο.

Επίσης, δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, όπως ας πούμε πως υπάρχει μια ομοσπονδία που να έχει φτωχή απόδοση στους Ε/Ν και να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των κορυφαίων σε αποτελέσματα στους Α/Γ. Το Αζερμπαϊτζάν που εμφανίζεται στην 9η θέση στους Α/Γ, είναι στην 13η θέση στην κατάταξη στους Ε/Ν, άρα όχι και τόσο μακριά από τους 10 πρώτους. Η Ιταλία, που είναι 6η στους Α/Γ, βρίσκεται 15η στους Ε/Ν, και αυτός περίπου είναι ο κανόνας. Ωστόσο, ακόμα και αν φτιάξουμε τις δυο κατατάξεις μόνο με τα στοιχεία από τα 8 τελευταία πρωταθλήματα και όχι μόνο με τα τρία τελευταία, η Ιταλία θα βρεθεί 9η στους Ε/Ν. Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, οπότε...

Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση στα στοιχεία

Έχουμε δει μια πολύ δυνατή συσχέτιση σχετικά με τις 10 πρώτες χώρες στις δυο διαφορετικές διοργανώσεις, ανάμεσα στους Ε/Ν και στους Α/Γ. Ενστικτωδώς, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως μια καλή γενιά από Ε/Ν αθλητές/-τριες θα οδηγούσε και σε μια ομάδα Α/Γ με καλές επιδόσεις. Δεν είναι όμως τόσο απλό.

Πρώτα από όλα, δεν λειτουργεί έτσι. Δείτε απλά μερικές συγκρίσεις στοιχείων Ε/Ν με Α/Γ για κάποιες χώρες και θα το παρατηρήσετε αυτό. Δεν υπάρχει κάποια στάνταρ επανάληψη που θα μας οδηγούσε στο να στοιχηματίσουμε στην απόδοση μιας ομάδας Α/Γ, βασιζόμενοι στην απόδοση της ομάδας Ε/Ν της ίδιας χώρας κάποια χρόνια πριν. Δείτε, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας στους Εφήβων/Νεανίδων και στους Ανδρών/Γυναικών.

Για την ακρίβεια, την αρχική υπόθεση που έλεγε ότι, τα αποτελέσματα των Ε/Ν πρωταθλημάτων καθρεφτίζονται μετά την πάροδο μιας αθλητικής γενιάς στους Α/Γ, θα πρέπει να την ξαναδούμε. Δεν είναι αληθής.
Πρώτα, υπάρχει ο προφανής ανθρώπινος παράγοντας. Το ότι την μεγάλη πλειοψηφία των κορυφαίων Α/Γ αθλητών/-τριών, την είχαμε δει και στους Ε/Ν, αυτό δεν δουλεύει και αντίστροφα. Έπειτα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε αυθεντικά αποτελέσματα πάνω στην πιθανή δυναμική μιας γενιάς αθλητών/-τριών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις υπόλοιπες μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις. Υπάρχουν περίπου δέκα μεγάλες διοργανώσεις αγώνων που διεξάγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, το δείγμα των στοιχείων για την παραγωγή των αποτελεσμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Τελικά, η ενσωμάτωση ακόμη και αυτών των αποτελεσμάτων θα μας έδινε συσχετισμούς μικρής διάρκειας και εμβέλειας. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να υπολογιστούν οι αλλαγές στα αποτελέσματα μιας ομοσπονδίας για μια διοργάνωση που έγινε στον Αύγουστο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των διοργανώσεων που έγιναν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο. Θα ήταν, έπειτα, ενδιαφέρον να συνδυάσουμε αυτές τις πληροφορίες με μια μακράς διάρκειας προσέγγιση, όπως και έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα.

Επόμενο βήμα

Προς τα εκεί θα πρέπει να κινηθούμε, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς των μελετών μας. Αυτό  το επόμενο βήμα παρουσιάζει μεγάλο όγκο εργασίας γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός στοιχείων που θα πρέπει να συλλεχθούν και να επεξεργαστούν. Ωστόσο, μια τέτοια εργασία θα μας επέτρεπε να κάνουμε αναλύσεις στα προηγούμενα στοιχεία του παρελθόντος, και όχι μόνο, θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη και προβλέψεις για τις διοργανώσεις που είναι να γίνουν!!!

Πρώτη προσπάθεια με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο;

Αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ, θα σας προτείναμε να ακολουθήσετε το KO PODIUM και στο Twitter και στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε