Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μελέτη #1: Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Ε/Ν

(Πηγή: KO PODIUM, Study #1: European Junior Taekwondo Championships, by Loic Posted on January 25, 2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]

Μελέτη #1: Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Ε/Ν

Μέσα από αυτή την ανάλυση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ταεκβοντο Εφήβων/Νεανίδων από το 1997 έως και το 2011, θελήσαμε να δώσουμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:


- Ποια χώρα ηγείται στο Ευρωπαϊκό Ταεκβοντο Εφήβων/ Νεανίδων;
- Ποιες είναι οι πιο "πολλά υποσχόμενες" χώρες στην Ευρώπη; 
- Ποιες είναι οι χώρες με τα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα;

Ωραία, έχουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά και ακόμη περισσότερα.

Κατατάξαμε τις χώρες με βάση το σύνολο των μεταλλίων που έχουν κερδίσει, από τα πρωταθλήματα. Τοποθετήσαμε την συνολική βαθμολογία σε παρενθέσεις και τον λόγο βαθμοί-ανά-μετάλλιο
σε αγκύλες (που προκύπτει από το κλάσμα: σύνολο βαθμών/Αριθμός μεταλλίων, points-per-medal ratio, Δείτε: Παρουσίαση ανάλυσης των αποτελεσμάτων περασμένων πρωταθλημάτων, Introducing the analysis of past championships results, by Loic Posted on January 16, 2012).

Αριθμητική Συσσώρευση Μεταλλίων 
(Cumulative medal count) [ανά χώρα]


Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ομαδοποιήσεις (γκρουπ):
Το πρώτο γκρουπ (με κόκκινο χρώμα) αποτελείται από την ελίτ των χωρών, οι οποίες πάντα κατάφερναν να "μαζεύουν" αρκετά χρυσά μετάλλια, καθώς και να έχουν πολλούς αθλητές/-τριες ψηλά στην κατάταξη.

Το δεύτερο γκρουπ (με μπλε χρώμα) αποτελείται από χώρες που ενώ έχουν αθλητές/-τριες που ανεβαίνουν ψηλά στην κατάταξη, ωστόσο σπανίως καταφέρνουν να φτάσουν στην κορυφή. Κατά διαστήματα, αυτές οι χώρες, καταφέρνουν να "σπάνε" την καθολική επικράτηση των χωρών του πρώτου γκρουπ, "διακόπτοντας" έτσι, περιοδικά, την ομοιογένεια στο πρώτο γκρουπ.

Στο τρίτο γκρουπ (με πράσινο χρώμα) ομαδοποιούνται οι χώρες που δεν έχουν βλέψεις προς την κορυφή. Παλεύουν για να κερδίσουν 1 με 2 αργυρά/χάλκινα μετάλλια.

Επιλέξαμε να μην συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν κερδίσει συνολικά κάτω από 8 μονάδες (λιγότερο από 1 μετάλλιο ανά πρωτάθλημα), για τους παρακάτω λόγους:
- αυτή η μελέτη θα πρέπει να είναι σαφής και συνοπτική
- αυτή είναι μια στατιστική ανάλυση (αν και χρησιμοποιούμε βασικά εργαλεία... δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε και στατιστικολόγοι παγκόσμιας κλάσης!) και με έναν τέτοιο χαμηλό αριθμό μεταλλίων, τα στοιχεία δεν θα ήταν σχετικά, ένας από τους στόχους μας είναι να προσδιορίσουμε, ποιες από τις χώρες είναι αμφιταλαντευόμενες και θεωρήσαμε ότι οι χώρες που έχουν τόσο χαμηλή βαθμολογία δεν επηρεάζουν με αυτήν την βαθμολογία τους, τα αποτελέσματα της έρευνας μας (είναι αυτό που λένε στατιστικώς μη-σημαντικό δεδομένο).

1. Οι χώρες στην κορυφή

Η Τουρκία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Ελλάδα, είναι η πεντάδα της κορυφής με ευκρινή διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη μας. Η κάθε μια τους έχει κερδίσει πάνω από 50 μετάλλια - εκτός από την Ελλάδα με 48 μετάλλια - και έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία μεγαλύτερη από 150 βαθμούς. Συνολικά όλες μαζί έχουν κερδίσει 301 μετάλλια και αυτό το κορυφαίο γκρουπ, έφυγε από τα πρωταθλήματα, με το συνολικό 48% των 624 μεταλλίων που δόθηκαν σε αυτά, με άλλα λόγια με σχεδόν τα μισά μετάλλια από αυτά που απονεμήθηκαν.

Εξίσου θεαματικό είναι και το γεγονός ότι, 7 στις 8 φορές κάποια από τις χώρες αυτού του γκρουπ, ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης στα πρωταθλήματα - συγκεκριμένα η Γαλλία ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί το 2007. Τέτοια επικράτηση δεν είναι τυχαία, ούτε και συμβαίνει αποσπασματικά, λόγω του ότι, αυτό το γκρουπ έχει και τον μεγαλύτερο μέσο όρο στον λόγο βαθμοί-ανά-μετάλλιο (3.7).

Αριθμός Μεταλλίων - Πρώτο γκρουπ χωρών 
Συνολική Βαθμολογία - Πρώτο γκρουπ χωρών
Κατάταξη - Πρώτο γκρουπ χωρών
 

Ο Ηγέτης:
Ας το κατανοήσουμε επακριβώς: αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, η Ρωσία είναι η #1 χώρα στο ευρωπαϊκό ταεκβοντο εφήβων/νεανίδων. Τελεία και παύλα.


Σε σχέση με τον αριθμό των μεταλλίων, η Ρωσία, έχει πάρει μόνο ένα λιγότερο από την Τουρκία ή την Ισπανία. Ωστόσο, είναι η ομοσπονδία εκείνη, που αδιαμφισβήτητα ξέρει πως να εκπαιδεύει χρυσούς πρωταθλητές: ο λόγος βαθμοί-ανά-μετάλλιο είναι 4.4, και είναι κατά πολύ ο μεγαλύτερος όλων των άλλων. Επίσης είναι και η μόνη χώρα που έχει καταλάβει την πρώτη θέση στην κατάταξη... τρεις φορές (2001, 2005 και 2011)!!!


Οι Τάσεις:
Σε αύξηση - άνοδο,
Η Τουρκία δείχνει να είναι η μόνη χώρα που έχει την προοπτική να "κλέψει" τα φώτα του καλύτερου από τον ηγέτη. Ο αριθμός των μεταλλίων της είναι και ο μεγαλύτερος. Η βασική διαφορά της με τον ηγέτη είναι το "χρώμα" των μεταλλίων που έχουν κερδίσει οι αθλητές και οι αθλήτριες της. Λίγο παραπάνω "χρυσαφένιο" και η Τουρκία θα βρεθεί στην θέση του ηγέτη, παίρνοντας την πρωτιά.

Σε μείωση - κάθοδο,

Μετά την ηγετική της θέση στην κορυφή στα τέλη της δεκαετίας του '90, στα αποτελέσματα της, η Ισπανία, είναι καθοδική πορεία συνεχώς. Είτε πρόκειται για βαθμολογία, είτε για μετάλλια ή κατάταξη, όλοι οι δείκτες τείνουν καθοδικά! Αν συνεχιστεί αυτή η καθοδική πορεία στους δείκτες, η Ισπανία δεν μπορεί πλέον να μείνει σε αυτό το γκρουπ με τις πρώτες χώρες, για πολύ ακόμα...
Ανησυχία επίσης διαφαίνεται και για την πορεία της Ελλάδας, που η θέση της σε αυτό το γκρουπ είναι αποτέλεσμα λόγω μόνο των επιτυχιών της μέσα στο 2011 [από την μετάφραση: Θυμίζουμε τους αναγνώστες ότι η Ελλάδα, με το χρυσό μετάλλιο της Πιπεράκη Αικατερίνης στα N[52-], το χρυσό μετάλλιο της Γκουτούλα Αικατερίνης στα Ν[68+], το ασημένιο της Παπά Νεφέλης στα Ν[46-] και το χάλκινο μετάλλιο του Πολίτη Νικόλαου στα Ε[51-] επικράτησε ως 4η συνολικά δύναμη στο 18ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν στην Πάφο της Κύπρου, τον Οκτώβριο του 2011, δείτε σχετικά άρθρα μας: 18o Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν 2011 και Η Ελλάδα 4η δύναμη στην Ευρώπη].

2. Το Δεύτερο Γκρουπ των Χωρών
Το δεύτερο γκρουπ απαρτίζεται από χώρες, που το σύνολο των μεταλλίων τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 20 με 35 μετάλλια. Ο μέσος όρος είναι περίπου στα 24, έναντι των 60 που έχουν οι χώρες στο πρώτο γκρουπ. Αυτή η διαφορά στα αποτελέσματα φαίνεται και στην συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει, αφού ο μέσος όρος αυτού του γκρουπ είναι γύρω στους 70 βαθμούς, και αυτό είναι μόλις το 1/3 των βαθμών στο γκρουπ των πρώτων. Ωστόσο, η Γαλλία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Αζερμπαϊτζάν -όλες οι χώρες στο δεύτερο γκρουπ- εκπαιδεύουν υψηλής-κατάταξης αθλητές και αθλήτριες και αυτό φαίνεται από τον λόγο βαθμοί-ανά-μετάλλιο, που είναι 3.2, λίγο μόνο πιο κάτω από το 3.7 του πρώτου γκρουπ.


Αριθμός Μεταλλίων - Δεύτερο γκρουπ χωρών
(Medal count by year - Second tier nations)
Συνολική Βαθμολογία - Δεύτερο γκρουπ χωρών
(Τotal points by year - Second tier nations)

Κατάταξη - Δεύτερο γκρουπ χωρών
(Rank by year - Second tier nations)

Ο Ηγέτης:
Αν και ακολουθείται από πολύ κοντά από την Κροατία, η Γαλλία έχει το προβάδισμα λόγω της συνολικής της βαθμολογίας (112) ή/και τον αριθμό των μεταλλίων της (34). Εξάλλου, από αυτό το γκρουπ τρεις μόνο χώρες έχουν την "δυναμική" για να μπουν στο πρώτο γκρουπ (η Γαλλία, η Κροατία και η Μεγάλη Βρετανία), και ανάμεσα τους, η Γαλλία, είναι και η μόνη που έχει φτάσει στην κορυφή της γενικής κατάταξης - το 2007. Αν διατηρήσουν αυτή την προοπτική τους, οι Γάλλοι, σύντομα θα πάρουν την θέση της Ελλάδας στις χώρες της "ελίτ", στο πρώτο γκρουπ...

Οι Τάσεις:
Σε αύξηση - άνοδο,
Μετά από μια "καμπή" που είχε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Σουηδία άρχισε να έχει μερικά καλά αποτελέσματα τελευταία και μπορεί έτσι να φτάσει την Γαλλία και την Κροατία, στην άνοδο. Έχει όντως τελευταίως, μερικά πολύ καλά αποτελέσματα, όμως για να ξεχωρίσει χρειάζεται μερικές πολύ καλές επιτυχίες, του τύπου, όπως των χωρών του πρώτου γκρουπ, για να ανέβει έτσι ψηλότερα. 

Σε μείωση - κάθοδο,
Είναι αρκετά δύσκολο να ερμηνεύσουμε τα ακανόνιστα αποτελέσματα της Μεγάλης Βρετανίας. Οι σποραδικές επιτυχίες της, που κερδίζονται κάθε τόσο, μπορεί να οφείλονται σε μερικούς μόνο αθλητές/-τριες, δεν μας δίνουν όμως την αίσθηση ότι υπάρχουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δείγματα μιας κάποιας μακράς διάρκειας στρατηγική εκπαίδευσης, για τους νεαρούς αθλητές & αθλήτριες της. Η Ιταλία είναι επίσης και αυτή σε δυσχερή θέση. Η βαθμολογία της ξεπέρασε το επίπεδο των 10 βαθμών μόνο μια φορά από το 2000 και δώθε και κατέβηκε από την 6η στην 15η θέση στην κατάταξη ανάμεσα στο 2003 και το 2011.

3. Οι χώρες ουραγοί, του τρίτου γκρουπ…
Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτό το τρίτο γκρουπ, δεν έχουν την δυναμική να επηρεάσουν το σκηνικό που επικρατεί στους Ε/Ν: με τα συνολικά 95 μετάλλια από τα 624, βγαίνει ένα "φτωχό" ποσοστό, αυτό του 15.2%.

Παρόλα αυτά όμως, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα αξιέπαινα αποτελέσματα της Λευκορωσίας, που κατάφερε να μπει στην πρώτη 10άδα σε τρεις περιπτώσεις. Η Ουκρανία, με τον λόγο βαθμοί-ανά-μετάλλιο τόσο χαμηλά, είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει μια καλύτερη θέση στην κατάταξη. Οι Κυπριακή Ομοσπονδία, δυστυχώς δεν προσμετράτε πλέον, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ταεκβοντο, όπως πολύ χαρακτηριστικά δείχνει και η καμπύλη της βαθμολογίας της.
(Να λάβετε υπόψιν σας πως η εξέλιξη της βαθμολογίας μιας χώρας είναι αρκετά ασαφής και άστοχη, ειδικά όταν βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη)


Αριθμός Μεταλλίων - Τρίτο γκρουπ χωρών
(Medal count by year - Nations lagging behind) 

Συνολική Βαθμολογία - Τρίτο γκρουπ χωρών
(Total points by year - Nations lagging behind)

Κατάταξη - Τρίτο γκρουπ χωρών
(Rank by year - Nations lagging behind)





Σχετικά με τις χώρες που έχουν αριθμό μεταλλίων γύρω στο 10, μπορούμε να επισημάνουμε την σχετική άνοδο της Πολωνίας και της Σερβίας - δυο πολύ νέα κράτη σε αυτά τα πρωταθλήματα, αφού κέρδισαν το πρώτο τους μετάλλιο μόλις το 2005. Αυτό αποτελεί μια ενθαρρυντική προοπτική για το μέλλον τους!

Διδάγματα
Βασιζόμενοι σε αυτή την ανάλυση, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την επικράτηση μερικών χωρών στον χώρο των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ταεκβοντο. Έχουμε αμφιβολίες σχετικά με αυτό για την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά μπορούμε να "στοιχηματίσουμε" ότι η Ρωσία, η Τουρκία και η Γερμανία θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους για την επόμενη πενταετία.

Καθαυτό, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη στο μέλλον για τις χώρες με καλό δυναμικό, όπως η Γαλλία και η Κροατία και σε δεύτερη φάση για την Σουηδία. Πέρα από τα ατομικά αποτελέσματα του κάθε αθλητή/-τριας, οι αλλαγές στην κατάταξη (των χωρών) μας προδιαθέτουν με ενθουσιασμό για την παρακολούθησή τους!!

Γιαυτό πιστώνουμε μια μεγάλης διάρκειας δουλειά σε αυτές τις τρεις ομοσπονδίες για να συνεχίσουν την πορεία τους και να "διαταράξουν" την ιεραρχία στο μέλλον.

Τέλος, αν και η παρουσία και τα αποτελέσματα των αθλητών/-τριών, για την ώρα είναι περιορισμένα, θα παρακολουθούμε και τα αποτελέσματα από μερικές "νέες και πολλά υποσχόμενες" χώρες, όπως η Σερβία.
Τι θα επακολουθήσει; 
Τα αποτελέσματα, όπως έχουν, είναι αρκετά ενδιαφέροντα, όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έχουμε φτάσει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, ακόμα. Ο ποιο άμεσα εφαρμόσιμος τρόπος για να μάθουμε περισσότερα, δείχνει να είναι η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων με τα αποτελέσματα από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ταεκβοντο Ανδρών/Γυναικών. Θα βρούμε, άραγε, τις ίδιες χώρες στην κορυφή; Μήπως κάποιες από τις χώρες στο δεύτερο γκρουπ, πάνε καλύτερα στην κατηγορία των Α/Γ;
Θα εκπλαγούμε αν δούμε, για παράδειγμα, μια ομοσπονδία που είναι ουραγός στους Ε/Ν, να πρωτοστατεί στην κατηγορία των Α/Γ;

Σημειώσεις:
1. Η πρώτη μας υπόθεση είναι ότι, θεωρήσαμε πως οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την μελέτη, με την κατάταξή τους, συμμετείχαν σε όλα τα πρωταθλήματα. Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό, λόγω του ότι οι ομοσπονδίες που δεν κέρδισαν κάποιο μετάλλιο δεν βαθμολογήθηκαν κιόλας. Ακόμη περισσότερο δε, η ETU δεν αναφέρεται σε αυτές πάντα στις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων της. Γιαυτό, αντί να τις αποκλείσουμε από την μελέτη μας, συμπεριλάβαμε χώρες που δεν είχαν αποτελέσματα σε κάποιο πρωτάθλημα λόγω μηδενικής βαθμολογίας, σημειώστε πως είναι άλλο πράγμα να μην καταφέρεις να πάρεις κάποια βαθμολογία και άλλο πράγμα να μην συμμετέχεις καθόλου.
2. Γνωρίζουμε ότι οι εθνικές ομοσπονδίες διαφέρουν πολύ μεταξύ  τους, όσον αφορά από την άποψη των οικονομικών μέσων που διαθέτουν ή τον αριθμό των μελών τους. Κάποιες από τις χώρες στο τρίτο γκρουπ θα είχαν καλύτερη θέση αν το σύστημα μας συμπεριλάμβανε τέτοιου είδους διαχωρισμούς, με ένα πιο "δίκαιο" σύστημα, κάτι τέτοιο όμως δεν εφαρμόστηκε εδώ.

[Σχολιασμός (Σίμος Δαλκυριάδης)]
Βρήκαμε αυτή την μελέτη πολύ διαφωτιστική. Μεγάλος όγκος δεδομένων και με χρονικό βάθος προς τα πίσω, συμπεριέλαβε ο μελετητής, σε αυτό το πόνημα του. 
Θεωρούμε ότι είναι και εμπεριστατωμένη και καθόλα έγκριτη η μελέτη αυτή, τουλάχιστον ως προς τα στοιχεία και τα διαγράμματα που προκύπτουν από αυτά. Η ομαδοποίηση και τα συμπεράσματά του, είναι εκτεθειμένα στην κρίση μας/σας και στην σκέψη μας/σας. Εμείς τα λάβαμε υπόψιν περισσότερο ως επισημάνσεις παρά ως "απόλυτα δεδομένα". 
Εξάλλου, η στατιστική, οι αριθμοί και οι μέσοι όροι είναι για να μας δείχνουν παρελθοντικές καταγραφές, αλλά και μελλοντικές τάσεις. Ειδικά το μέλλον δεν μπαίνει σε καλούπια αλλά ούτε και είναι "άσχετο" με το παρελθόν και το παρόν. Η ιστορία και το παρελθόν συνήθως είναι και οι καλύτεροι συμβουλάτορες για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν μάλιστα τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν και τα συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό μας και στις κινήσεις για το μέλλον. 
Όπως λέει και η λαϊκή ρήση: "Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε