Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα άρθρα από το masTaekwondo (Πακέτο άρθρων)

Επειδή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν μας έχει δεσμεύσει πλήρως, μείναμε λίγο πίσω στην αναδημοσίευση των ξένων άρθρων, που είναι τόσο σημαντικά για την ενημέρωση μας και σας. Γιαυτό και θα "κλέψουμε" λίγο χρόνο για να βάλουμε όλα τα σημαντικά ξένα άρθρα αυτών των ημερών, εδώ.
Μέχρι στιγμής έχουμε ενσωματώσει τέσσερα (4) άρθρα:
[1]. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ, Philippe Bouedo: "Θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε αδικία στην διαιτησία"
[2]. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο
[3]. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ, Δεν χρειάζεται πλέον δύναμη για το κεφάλι
[4]. WTF και ΔΟΕ, Συνεργασία για το μέλλον του Ταεκβοντο


Καλή ανάγνωση.

[1ο άρθρο]
(Πηγή: masTaekwondo, CAMBIOS EN EL REGLAMENTO, Philippe Bouedo: “queremos eliminar toda subjetividad en el arbitraje”, Egipto | M. Rojas | 11:45:00 07/04/2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ
Philippe Bouedo: "Θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε αδικία στην διαιτησία"

Μας έγινε η τιμή να μιλήσουμε με έναν από τους αντιπροσώπους, σε υψηλή θέση στο οικοδόμημα, της WTF, υπεύθυνο για την οργάνωση του αθλήματος του ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και Τεχνικό Διευθυντή της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο.
Ο Philippe Bouedo κατά την διάρκεια της σύσκεψης της Τεχνικής Επιτροπής που έγινε πρόσφατα στην Αίγυπτο

Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύσαμε κατά αποκλειστικότητα, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης της Γενικής Συνέλευσης στην Αίγυπτο, τις πιο σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στους Κανονισμούς εν όψιν των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012 (δείτε το άρθρο, στα ισπανικά). Αυτή η ανάρτηση ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν ανάμεικτα σχόλια, αυτών που  συμφωνούσαν και αυτών που διαφωνούσαν.

Για να κατανοήσουμε ευρύτερα και για να έχουμε μια καλύτερη ιδέα περί τίνος πρόκειται και πως αυτές οι αλλαγές θα εφαρμοστούν, καθώς και για να βρούμε τους λόγους που προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές, αποφασίσαμε να μιλήσουμε κατευθείαν με την πηγή και με έναν από τους βασικούς "εγκεφάλους" στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο, το Γάλλο Philippe Bouedo.

Χαιρόμαστε που σας συναντάμε ξανά Philippe και σε ευχαριστούμε που έχεις πάντα μια τόσο καλή ανταπόκριση στις συνεντεύξεις από το masTaekwondo. Θα θέλαμε να μας δώσεις το όραμα σου, αλλά να μας πεις και για τα τρέχοντα στην WTF, σχετικά με τις αναθεωρήσεις στους Κανονισμούς Αγώνων για το Λονδίνο 2012.

Κάναμε αυτές τις προτάσεις για την αναθεώρηση των κανονισμών, για να έχουμε βατούς κανόνες και αυτοί οι κανόνες να είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν από τους αθλητές, για να παρέχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουν, επίσης, και πλήρως κατανοητοί και από τον κόσμο.

Τώρα, αφαιρώντας το στοιχείο της δύναμης, για να δοθούν πόντοι στο (χτύπημα στο) κεφάλι, αυτό δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στους αθλητές/-τριες για να κάνουν τέτοια χτυπήματα και για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την διάρκεια ενός αγώνα, επίσης. Στην περίπτωση του video replay (όταν χρησιμοποιείται για τον επανέλεγχο μιας φάσης) δεν μπορούμε να δούμε το μέγεθος της δύναμης, έτσι γεννιέται υποκειμενικότητα, και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε όλη την υποκειμενικότητα στην διαιτησία (στις αποφάσεις της), και ήδη με τους  Ηλεκτρονικούς Θώρακες κάνουμε αυτό ακριβώς για τους πόντους στον θώρακα, τώρα με αυτές τις αλλαγές, ακόμη και αν έχουμε 20 περιπτώσεις (για αποφάσεις σε απόδοση πόντων), και στις 20 φορές θα πάρουμε την ίδια απόφαση.

Οπότε η λογική για το Λονδίνο είναι απλή, πάνω σε θέματα με τα χτυπήματα στο κεφάλι και όλες οι αποφάσεις θα είναι σκέτα, "ακούμπησε" ή "δεν ακούμπησε". Και έτσι παρέχουμε πολλά στους προπονητές και στους αθλητές για να έχουν καλές αποφάσεις, είχαμε την κάρτα της ένστασης για να ζητηθεί video replay, και τώρα θα έχουμε δυο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή σε αγώνα για τα μετάλλια. Αν ο προπονητής έχει χάσει την κάρτα του, θα έχει αυτόματα και μια δεύτερη και θα μπορεί να σηκώσει το χέρι του στα τελευταία δευτερόλεπτα στο τέλος του 3ου γύρου ή οποιαδήποτε στιγμή στον 4ο με τον χρυσό πόντο, δεν υπάρχει κάτι άλλο παραπάνω που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον προπονητή και τους αθλητές να έχουν μια καλή απόφαση.

Αυτές οι αλλαγές είναι τελικές ή παρόμοιες με τους κανονισμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Αυτό είναι ένα μεταβατικό σύστημα, λόγω του ότι η ιδέα της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Θώρακα ήταν για να μην υπάρχουν αμφισβητήσιμες αποφάσεις, αλλά ακόμη και με αυτό το "σύστημα" μπορεί να έχουμε αστοχίες ή αποτυχίες, και δεν θα ήταν ανθρώπινη η ευθύνη ή ακόμη και των διαιτητών για τις αποτυχίες που θα συμβούν, αποτυχίες για τον ένα ή τον άλλο λόγο, όμως η ιδέα της WTF είναι να εφαρμοστούν στην επόμενη επίσημη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι ηλεκτρονικές κάσκες επίσης.

Γιαυτό και στην WTF σχεδιάζουμε να γίνει μια συνάντηση και να καλέσουμε όλους τους μηχανικούς, τεχνικούς και τις εταιρίες της αγοράς πάνω στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος, όπως είναι σήμερα η Daedo και η KP&P αλλά και όποιον άλλον θέλει να αναμιχθεί με την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος. Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αποφάσεις θα γίνονται κατά 50% ηλεκτρονικά και το άλλο 50% από τους διαιτητές, στους επόμενους θα είναι 100% με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ως Διευθυντής της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, θα μας πείτε ποιες είναι οι ελπίδες για την μονιμότητα του αθλήματος μας μέσα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων; 

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα υπάρξει μια Επιτροπή της ΔΟΕ που θα εργαστεί για να επανεξετάσει τέσσερα αθλήματα που μπορεί να βγουν από το Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ θα αποφασίσει για ένα από αυτά, για το ποιο θα μείνει απ' έξω.

Το ταεκβοντο μέχρι τότε, δεν χρειάζεται καν να βρίσκεται σε αυτό το γκρουπ, θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να μην συμβεί το αντίθετο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη θέληση από τους αθλητές κατά την διάρκεια των αγώνων στο Λονδίνο, να υπάρξει διαφάνεια στις αποφάσεις (της διαιτησίας) και όλοι μας να φροντίσουμε για την καλή εικόνα του αθλήματος μας.

Αποφασίστηκε να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές στους κανονισμούς κατευθείαν εδώ στην Αίγυπτο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, σε τι ποσοστό θα επηρεάσει αυτή η δοκιμή και την εφαρμογή τους στο Λονδίνο;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί αυτοί οι κανόνες πρέπει να δοκιμαστούν πριν από το Λονδίνο, δεν μπορούμε να τους πάμε εκεί χωρίς δύναμη, αν δεν έχουν εφαρμοστεί πρωτύτερα, έχουμε ήδη συμβουλευθεί με τους αρχηγούς των ομάδων για το αν συμφωνούν, οι αλλαγές που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση, να εφαρμοστούν εδώ, συμφώνησαν και νομίζω πως πάμε πολύ καλά στην λειτουργία τους.

Επίσης στο Λονδίνο θα έχουμε το video replay να εμφανίζεται σε μια τεράστια οθόνη, για να μπορεί έτσι ο καθένας να δει το τι συμβαίνει και το τι αποφασίζεται, αφού δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε.

Ξέρουμε ότι θα γίνει μια συνάντηση με πρόσκληση όλων των προπονητών από τις ολυμπιακές ομάδες των χωρών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι μπορείτε να μας πείτε σχετικά με αυτό;

Στις 8 με 13 Ιουνίου στην Κίνα θα έχουμε μια εβδομάδα εκπαίδευσης για τους 30 διαιτητές που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αποφασίσαμε να έχουμε τις τρεις από αυτές τις μέρες με τους προπονητές των Ολυμπιακών Ομάδων, γιατί έχουμε να τους πούμε, να τους διδάξουμε τους νέους κανονισμούς, γιατί θέλουμε όλοι να έχουν και όλες και τις ίδιες πληροφορίες, είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς  αυτό. Επίσης στο Λονδίνο, θα γίνει και εκεί, ακόμη μια συνάντηση με τους προπονητές για να δώσουμε μια συνέχεια στην καθοδήγηση τους.
  
Ο Philippe Bouedo μαζί με τον Διευθυντή Διαιτησίας της WTF, Chakir Chelbat
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην παγκόσμια κοινότητα του ταεκβοντο εκ μέρους της WTF;

Η WTF έχει αναπτύξει νέους κανόνες που έχουν δημιουργήσει σημαντικότατες αλλαγές, σας θυμίζω τους κανονισμούς που ίσχυαν στην τελευταία Ολυμπιάδα, πολλά έχουν αλλάξει. Η WTF έχει εργαστεί σκληρά με τους αθλητές και τους προπονητές, και τώρα αυτό που ελπίζουμε είναι να δούμε οποιαδήποτε προσέγγιση στις ανησυχίες και στα θέματα σχετικά με αυτά, οι πόρτες θα είναι πάντα ορθάνοιχτες.

Αυτό που δεν θέλουμε είναι να έχουμε άσχημη συμπεριφορά εκ μέρους τους, είτε μα το να βγάζουν επιδεικτικά το κράνος, είτε φωνάζοντας είτε προπονητές που θα εμποδίζουν στην εξέλιξη των αγώνων. Έχουμε δει αρκετά από αυτά πλέον και τώρα περιμένουμε να τηρήσουν το μίνιμουμ της σοβαρότητας που απαιτείτε.

Αν το ταεκβοντο βρεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις πάνω σε αυτούς τους προπονητές και τους αθλητές/-τριες, αλλά και επιπτώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό στους νέους και τις νέες σήμερα, στα παιδιά που βλέπουμε να αγωνίζονται εδώ σήμερα, για παράδειγμα.

Σκεφτόμαστε το 2010, ποιος ξέρει που θα βρίσκονται τότε, που θα βρισκόμαστε εσύ και εγώ, όμως αυτά τα παιδιά θα θέλουν να βρίσκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ακολουθώντας την καθοδήγηση του Δρ. Choue, για να έχουμε ένα διαφανές ταεκβοντο, που θα σέβεται τους κανόνες και να είναι ένα βατό άθλημα για όλους που θα παραμείνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και για το 2020. 

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου Philippe.    

Και εγώ σας ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό σας και την δουλειά σας με το να βρίσκεστε παντού.

Matias Rojas, Exclusive masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com


================================
[2ο άρθρο]

(Πηγή: masTaekwondo, ENTREVISTA EXCLUSIVA, Entrevista al presidente de la Federación Portuguesa, Portugal|M. Rojas|15:45:00 06/04/2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο


Μετά το 2007, όταν η Πορτογαλική Ομοσπονδία Ταεκβοντο (Federación Portuguesa de Taekwondoκατάφερε να επιλύσει διάφορες εσωτερικές διαμάχες που είχαν προκύψει, ανέλαβε την ηγεσία της ο σημερινός πρόεδρος της, José Luís Resende Ferreira e Sousa, και κάτω από την δικιά του ηγεσία ξεκίνησε η πιο επιτυχημένη περίοδος στην ιστορία του Ταεκβοντο σε αυτή την χώρα, την Πορτογαλία.


Το 2008 κατόρθωσε η χώρα να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο άθλημα μας, με τον Pedro Póvoa, και ξεκίνησε έτσι μια ταχύτατη ανάπτυξη μέσα στην Πορτογαλία, με νέα ταλέντα. Rui Bragança, Mário Silva και Nuno Costa, για να αναφέρω μερικά ονόματα, με Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές επιτυχίες, για να μην ξεχάσω να αναφέρω και κάποιους από τους καλύτερους προπονητές, όπως, Joaquim Peixoto και Pedro Campaniço.


Για όλη αυτή την χρονική περίοδο στην Πορτογαλία, στο masTaekwondo.com, αποφασίσαμε να μιλήσουμε κατά αποκλειστικότητα με τον επικεφαλής της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο και αυτός συμφώνησε ευγενικά να μας παραχωρήσει αυτήν συνέντευξη.


Αγαπητές Jose Luis, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου, για αυτή την συνέντευξη και θα ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας: Ποια είναι σήμερα, η αντικειμενική κατάσταση για το ταεκβοντο στην χώρα σου;

Στην Πορτογαλία έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, ευτυχώς έχουμε πολλούς με διπλώματα και πάρα πολλοί άνθρωποι ασχολούνται και εξασκούνται στο ταεκβοντο, αυτή η ανάπτυξη, μας έχει οδηγήσει και σε αποτελέσματα και σε επιτυχίες, διεθνώς.


Έχετε μια πολύ δυνατή ομάδα ανδρών/γυναικών, ποιοι είναι οι στόχοι για αυτή την χρονιά;

Έχουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ που είναι να γίνει στο Manchester τον ερχόμενο Μάιο και έχουμε μεγάλη ομάδα ανδρών. Στις γυναίκες έχουμε να κάνουμε λίγη δουλειά παραπάνω, ακόμα.

Η ομάδα των ανδρών μας είναι πολύ δυνατή και χαίρει σεβασμού σε όλη την Ευρώπη, με πολλά μετάλλια, με παγκοσμίου επιπέδου αθλητές, και με έναν αθλητή για την ολυμπιάδα που θα συμμετέχει και στους αγώνες νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  SUB-21.


Είναι παρούσα η Εθνική σας Ομάδας των Ε/Ν, εδώ;


Έχουμε 5 Ε/Ν, 4 αγόρια και ένα κορίτσι. Ελπίζουμε να αποκομίσουμε πολύ καλά αποτελέσματα με αυτούς τους αθλητές & την αθλήτρια μας.


Ποια είναι η γνώση σας για το τελευταίο μοντέλο που βγήκε από την Γενική Συνέλευση της WFT, σχετικά με τις αλλαγές στους κανονισμούς;


Ναι, έχω καλή εντύπωση για όλο αυτό, επειδή το άθλημά μας, το ταεκβοντο, έχει ένα μικρό λάθος κατά τα δικά μου  κριτήρια: γιατί οι τεχνικές (τα χτυπήματα) να έχουν δύναμη; Αυτό είναι που σκέφτομαι. Πρέπει να παίζουν (οι αθλητές),  και αν παίζουν καλά, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, να σκέφτονται συνέχεια για το κεφάλι, για το αν θα πρέπει να αμυνθούν ή για το αν θα πρέπει να χτυπήσουν με δύναμη και όλο αυτό γιατί;
Αυτή η συνέλευση έχει βγάλει μια αναθεώρηση για αυτόν το κανόνα και αυτό για μένα είναι εντάξει, είναι για τους πόντους στο κεφάλι που είναι μόνο για τους τρεις πόντους, και γιατί όχι, όμως, και για τους πόντους στον θώρακα;


Για μένα οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές, ο απόλυτος στόχος είναι, το Ταεκβοντο, να παραμείνει σε Ολυμπιακή τροχιά και λογική, και αν αυτό είναι που χρειάζεται να γίνει τότε είναι ουσιαστικό να γίνουν και αυτές οι απαραίτητες αλλαγές.


Μιλώντας για σταθερότητα, ως ένα Ολυμπιακό άθλημα, ποια είναι η κατανόηση σου για ποιες θα πρέπει να είναι οι αλλαγές, για να γίνει κάτι τέτοιο;


Για μένα θα πρέπει να είναι ένα καθαρό και διάφανο άθλημα σε όλους όσους είναι παρόντες σε αυτό. Όλο το κοινό θα πρέπει να καταλαβαίνει το τακεβοντο και γιαυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Όταν έχεις χτυπήσει τον αντίπαλο σου θα πρέπει να κερδίζεις πόντο, αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω πως το ταεκβοντο θα βγει από το Ολυμπιακό πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολο να βγούμε εκτός τώρα, γιατί όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές για το ταεκβοντο, ενδιαφέρονται για το άθλημα, γιατί είναι ένα άθλημα που είναι εύκολο να ασχοληθείς μαζί του, σε όλες τις χώρες, είτε είναι τεχνολογικά αναπτυγμένες ή όχι, είτε πλούσιες ή όχι, μπορούν να έχουν το ταεκβοντο παντού, σε όλα τα μέρη.


Από την γέννηση μας, έως και τον θάνατό μας, συνέχεια είναι ένας αγώνας, μαχόμαστε και αυτό είναι ταεκβοντο. Θα καταφέρουμε να μείνουμε μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν όλοι οι ηγέτες και ο κόσμος μας, το αποφασίσουν, αν ξέρουν τι θέλουν για το μέλλον, και ο πρόεδρος μας, ο Δρ. Choue, είναι ένας οραματιστής για το ταεκβοντο και το Ολυμπιακό Κίνημα, και είναι περιτριγυρισμένος με ανθρώπους που ξέρουν πολλά, σχετικά με το Ταεκβοντο και τον Ολυμπισμό.


Είναι όντως πολύ παθιασμένος όταν μιλά σχετικά με το άθλημα μας, το τακεβοντο, για σας τι είναι;


Το ταεκβοντο είναι η φιλοσοφία μου για την ζωή μου, έχω εξασκηθεί σε αυτό ως πολεμική τέχνη και ως Ολυμπιακό άθλημα και είμαι επίσης και καθηγητής στο Universidad de Deportes (Αθλητικό Πανεπιστήμιο) όπου διδάσκεται το ταεκβοντο καθώς και άλλα σχετικά τεχνικά αθλήματα για ενήλικες.


Και δεν είναι μόνο η φιλοσοφία της ζωής μου για μένα, αλλά και για όλη την οικογένεια μου και για όλους τους ανθρώπους, που έχουμε το τακεβοντο ως κοινό τρόπο σκέψης. Συζητάω συνέχεια για το ταεκβοντο με την οικογένεια μου, με άλλους ανθρώπους και με τον κόσμο, και γιατί μου συμβαίνει αυτό; Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση που πάντα κάνω και που ποτέ δεν μπορώ να δώσω απάντηση.


Είχα ξεκινήσει με το καράτε και μετά είδα το ταεκβοντο και με εντυπωσίασε πλήρως, αυτό περίπου πριν από 30 χρόνια, μια ζωή δηλαδή. Και το 2007 κατέβηκα για πρόεδρος της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας και βρίσκομαι σε αυτή την θέση μέχρι σήμερα, πάντα προσπαθώντας να πάω προς την ίδια κατεύθυνση, μαζί με όλους, γιατί η Πορτογαλία μπορεί να κάνει κάτι μεγάλο με το άθλημα, σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.


Εκτιμώ όλη την δουλειά που κάνετε παγκόσμια και για αυτή την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σου.



Matias Rojas, Exclusivo masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com

==================================
[3ο άρθρο]
(Πηγή: masTaekwondo, CAMBIOS EN EL REGLAMENTO, Ya no será necesaria la potencia a la cabeza, Egipto|M. Rojas|01:15:00 06/04/2012)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]



ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ
Δεν χρειάζεται πλέον δύναμη για το κεφάλι

Οι νέοι κανονισμοί λένε πως, οποιοδήποτε χτύπημα με κλωτσιά στο πρόσωπο (κεφάλι) ανεξάρτητα από την δύναμη της κρούσης, θα σημειώνεται ως έγκυρο, και θα αποδίδει τρεις ή τέσσερις πόντους.

Οι αναθεωρημένες αλλαγές και η κατά κάποιο τρόπο μη αναμενόμενη εφαρμογή τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, έλαβαν έγκριση στην Γενική Συνέλευση της WTF στην πρόσφατη σύγκλιση της στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

Όπως εξηγήσαμε στην αρχή, τα έγκυρα χτυπήματα (με το πόδι) στο πρόσωπο (κεφάλι) θα θεωρούνται ως έγκυρα άσχετα από τον βαθμό της έντασης τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε κλωτσιά στο πρόσωπο, ακόμα και αν δεν έχει αρκετή δύναμη και ευστοχία θα δίδεται ως σωστό.

Επίσης δόθηκαν εξηγήσεις για το ότι θα υπάρχει "μηδενική ανοχή" για τα μη έγκυρα χτυπήματα που θα γίνονται κάτω από την ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι χτυπήματα που θα γίνονται χαμηλά θα τιμωρούνται άμεσα, χωρίς προειδοποίηση.

Επιπρόσθετα, στο ένα λεπτό που δίδεται στους αθλητές για επανακάμψουν από κάποιον τραυματισμό, ο διαιτητής θα μπορεί να έχει την συμβουλή του Αρμόδιου Γιατρού του αγώνα για τον καθορισμό της κατάστασης του αθλητή, για το αν μπορεί να συνεχίσει ή όχι, ο τραυματισμένος αθλητής ή αν μόνο προσποιείται για να ανακάμψει από την κούραση του αγώνα.

Επίσης, εγκρίθηκε και το ότι, οι κριτές θα μπορούν να ζητήσουν την εξέταση του Video Replay στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του 3ου γύρου ή οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του 4ου γύρου, "χρυσός πόντος", για τον προπονητή που δεν έχει πλέον την κάρτα ένστασης του.

Γενικά μιλώντας, αυτές είναι οι σημαντικές αλλαγές που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων για να αγωνιστούν στο Λονδίνο 2012.

Ανεξαρτήτως, οι προπονητές των ολυμπιακών ομάδων θα συναντηθούν σε μια σύσκεψη που θα γίνει τον Ιούνιο στην Κίνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου θα γίνει μια εκ βαθέων ανάλυση και παρουσίαση όλων των σχετικών θεμάτων με αυτούς τους κανονισμούς.

Matias Rojas, Exclusive masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com


=================================

[4ο άρθρο]
(Πηγή: masTaekwondo.com, WTF and IOC, Working for the future of TaekwondoEgypt | M. Red | 04/09/2012 00:08:00)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]


WTF και ΔΟΕ
Συνεργασία για το μέλλον του Ταεκβοντο


Ο κ. Melitón Sánchez Rivas από τον Παναμά, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC, International Olympic Committee) και η κ. Mary Borello, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της WTF (WTF Executive Council)συναντήθηκαν και είχαν εκτενείς συνομιλίες πάνω στο μέλλον του ταεκβοντο.


Με βάση την ολοκλήρωση της 23ης Γενικής Συνέλευσης της WTF, που διεξήχθη στην Αίγυπτο κατά την διάρκεια της διοργάνωσης του 90ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ε/Ν, έγιναν πολλές συναντήσεις και συνεργασίες με κύριο σκοπό την ενεργοποίηση και εφαρμογή διαδικασιών, για την χάραξη μια καλής στρατηγικής για να βρεθεί τρόπος, έτσι ώστε το ταεκβοντο να διατηρήσει το "Ολυμπιακό του στάτους".


Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει σε άλλο άρθρο, η παρουσία δυο μελών της ΔΟΕ, ήταν πολύ σημαντική για την έναρξη συνομιλιών σχετικά για την διαδρομή που ακολουθήσει η WTF, στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την σύγκλιση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα γίνει του χρόνου στο Buenos Aires.


Ένας άνθρωπος, από την WTF, έχει πάρει πολύ σοβαρά την προσπάθεια για μια καλή καμπάνια ώστε να εξασφαλιστεί  το μέλλον του αθλήματος μας, και αυτός είναι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταεκβοντο της Γουατεμάλα, η κ. Mary Borello.

Η κ. Borello, ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Meliton Sanchez Rivas από τον Παναμά, και μας είπε: "Είναι τιμή μας να έχουμε εδώ, τον κ. Meliton Sanchez σε αυτή την διοργάνωση,  η παρουσία του τιμά το 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, και αποτελεί πραγματικό παράδειγμα δέσμευσης και υποστήριξης για μας, και μας δίνει πολλές ελπίδες για την παραμονή του ταεκβοντο στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων".

Η Γουατεμάλα και ο Παναμάς, δυο χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που συμμετέχουν στην προώθηση και διάδοση των Ολυμπιακών ιδανικών μέσα από ένα άθλημα που επιδεικνύει κάθε μέρα γιατί έχει κερδίσει την "Ολυμπιακή του Θέση".


Matias Rojas, Exclusive masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com
[]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε