Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο διευθυντής ανάπτυξης Dean Leak μιλά για το λαμπρό μέλλον στο GB Taekwondo

(Πηγή: GB Taekwondo, News | Permalink, Development Manager Dean Leak expectant of great future for GB Taekwondo, March 7, 2012)
[μετάφραση & απόδοση κειμένου: Σίμος Δαλκυριάδης]
O Διευθυντής Ανάπτυξης Dean Leak μιλά για το λαμπρό μέλλον στο GB Taekwondo

Είναι πεποίθησή μου ότι το άθλημα του ταεκβοντο έχει αρχίσει να κάνει μια μεγάλη στροφή, προς τη σωστή κατεύθυνση, στην Μεγάλη Βρετανία. Δεν είμαστε ακόμα και πολύ μπροστά από τους εαυτούς μας, αλλά έχοντας δει τα ταλέντα που έρχονται μέσω των δοκίμων στις ομάδες των μικρών αθλητών & αθλητριών, είμαστε σε καλύτερη θέση από ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα.

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που το GB Taekwondo έλαβε την ‘excel’ χρηματοδότηση και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να επενδύσουμε πάνω στις ομάδες ταλέντων νεολαίας (youth talent squads). Αυτό αναμφισβήτητα θα ωφελήσει τους αθλητές/-τριες και τους προπονητές, και για τώρα και για το  μέλλον. 

Πριν, η μόνη ευκαιρία σε χρόνο επαφής που είχαμε με τους μικρότερους αθλητές/-τριες, ήταν σε μεγάλες διοργανώσεις και σε camp εκπαίδευσης, που οδηγούσαν σε αυτές τις ομάδες.
Τώρα, έχουμε πλήρη προγράμματα Π/Κ και Ε/Ν αθλητών στις ομάδες ταλέντων να τρέχουν και με μεγαλύτερη καθοδήγηση και υπηρεσίες υποστήριξης και με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε διεθνή camps, ένα σαφές μονοπάτι για τα ταλέντα της Αγγλίας, το οποίο δείχνει την διαδρομή που ακολουθούμε με την εξέλιξη και την αύξηση των ευκαιριών χρηματοδότησης με το SportsAid και το TASS για να χρηματοδοτούνται οι διεθνείς διοργανώσεις.
Αρχικά είχα προσληφθεί από το GB Taekwondo για να επιβλέπω τα ταλέντα το 2012: στο πρόγραμμα Αγωνιστικές Ευκαιρίες (fighting chance project) - μεταφορά αθλητών μάχης από εναλλακτικά είδη στο WTF ταεκβοντο. 
Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να δω από μέσα, το τι ακριβώς χρειάζεται, για έναν επιτυχημένο αθλητή στο άθλημα του ταεκβοντο. Ενώ το όλο πρόγραμμα ήταν ένας εναλλακτικός τρόπος για την αναζήτηση ταλέντων, και αποδείχθηκε και επιτυχής, εγώ είμαι πεπεισμένος ότι τα μελλοντικά ταλέντα στο άθλημά μας θα τα βρούμε μέσα στους δικούς συλλόγους μας (clubs). 
Ο Damon Sansum, που είναι ένας αθλητής από αυτό το πρόγραμμα μεταφοράς αθλητών, έδειξε ότι το πρόγραμμα μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πως το άθλημά μας έχει αλλάξει σημαντικά, αν το δούμε με όρους που αφορούν το στυλ.

Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί με το ακατέργαστο δυναμικό, που πολλοί νέοι αθλητές μας, κατέχουν. Το λέω αυτό για έναν συγκεκριμένο λόγο. 
Τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλάξαμε την αντίληψή μας για το πώς επιλέγουμε τους αθλητές σε αυτές τις ομάδες. 
Με τον προηγούμενο τρόπο, ο οποίος πιστεύω ότι δεν ήταν και ο ιδανικός, οι ομάδες επιλέγονταν από τα επιτεύγματα των αθλητών στις διεθνείς και στις εθνικές διοργανώσεις αγώνων. 
Ενώ οι διοργανώσεις μας παρέχουν μεν, καλές πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία για την απόδοση που υπάρχει κάτω από πίεση, όπως για το αν κάποιος χάνει στον πρώτο αγώνα ή για το αν κερδίζει χρυσό μετάλλιο, δεν μας παρέχουν όμως πληροφορίες για τους ουσιαστικούς παράγοντες απόδοσης για ένα συγκεκριμένο άτομο, έτσι απλά από το φύλλο αγώνα. 
Δεν μας δίνουν σαφείς ενδείξεις για το αν ο αθλητής έχει δυνατότητες ή όχι (δηλ. για ποιο είναι το δυναμικό του). 
Στις εθνικές δοκιμές ταλέντων, όπως αυτή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, η προπονητική ομάδα υψηλής απόδοσης και το προσωπικό υποστήριξης, είχαν σαφείς δείκτες επιδόσεων, τέτοιους που όντως έψαχναν για να βρουν. Δεν ήταν απλώς για να δούμε την καλή απόδοση της στιγμής, των αθλητών, αλλά βρήκαμε τα χαρακτηριστικά που ψάχναμε, για το ποιος αθλητής δηλαδή έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν περισσότερο με επιτυχημένο αποτέλεσμα στο μέλλον. 
Αυτή η νέα διαδικασία εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβλέψουμε κάποιον αθλητή που έχει δυναμικό. 
Δεν υπάρχει μια και μόνο "συνταγή" για (να ανακαλύψεις) το δυναμικό. Ο καθένας είναι και διαφορετικός. Μετά την αναγνώριση της ύπαρξης ενός ταλέντου, είναι η δουλειά που κάνει ένας προπονητής σε έναν σύλλογο, ένας προπονητής της ομάδας υψηλής απόδοσης και του προσωπικού υποστήριξης, για να ενεργήσουν κατάλληλα πάνω σε αυτό το ταλέντο και να εξασφαλίσουν έτσι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, του κάθε ταλέντου, θα διατηρηθούν και θα αναπτυχθούν - βελτιωθούν. 
Ακόμα και αυτή η ίδια η διαδικασία βελτίωσης, διαφέρει από τον ένα στο άλλον αθλητή/-τρια. Κάποιοι θα αποδώσουν άμεσα καρπούς, κάποιοι άλλοι αργότερα. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, κάθε ένας αθλητής/-τρια θα έχει την πλήρη υποστήριξη πάνω σε αυτή την πολύ σημαντική διαδικασία μετάβασης, από άγουρο ταλέντο σε αθλητή/-τρια αξιώσεων.

Με ρωτούν συχνά: "Πόσο καιρό ακόμη θα παραμείνω στο πρόγραμμα;" ή "Θα με διώξουν ποτέ;". Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Οι ομάδες ταλέντων έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν όλη την διαδικασία εξέλιξης μέσα από το μονοπάτι του ταλέντου. 
Οι αθλητές/-τριες που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα, έχουν επιλεγεί με βάση τα χαρακτηριστικά ή τα αποτελέσματα εκείνα που δείχνουν να υπάρχει ένα δυναμικό επιτυχίας αλλά και δέσμευσης, που επιδεικνύουν πως υπάρχει μια δυναμική πάνω σε επιτυχίες στα μελλοντικά μεγάλα πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτοί οι αθλητές/-τριες θα παραμείνουν στο πρόγραμμα. 
Οι αθλητές/-τριες όμως που δείχνουν σημάδια απόρριψης κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας, στην εξέλιξη και πάνω σε αυτή την δέσμευση, πιθανόν να βγουν από το πρόγραμμα. 
Αυτή η φιλοσοφία αντιμετώπισης είναι ενσωματωμένη μέσα στην φιλοδοξία μας να γίνουμε μελλοντικά και με μεγάλη διάρκεια, ένα έθνος με τους  καλύτερους νέους αθλητές/-τριες στην Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της εργασίας μου, με τους αθλητές/-τριες στα Π/Κ και Ε/Ν, τους τελευταίους 10 μήνες, έχω εντοπίσει πως η εξέλιξη ορισμένων αθλητών/-τριων είναι συγκλονιστική, γεγονός που με ενθαρρύνει και μου δίνει το δικαίωμα να κάνω την εξής δήλωση: Είμαστε στην καλύτερη θέση από ότι ήμασταν ποτέ πριν
Με την στοχευμένη μεγιστοποίηση των πόρων που έχουμε πάνω σε αυτούς τους αθλητές & τις αθλήτριες, σε αυτή την διαδρομή, στο πρόγραμμα, μπορούμε να μεταφέρουμε περισσότερους αθλητές/-τριες και στο Παγκόσμιας Κλάσης Πρόγραμμα (World Class Program). 

Ευτυχώς, το Υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας (Sport England) έχει αναγνωρίσει ότι έχουμε κάνει πρόοδο και έχουμε φέρει σημαντικά αποτελέσματα, έτσι αύξησαν την επένδυση που κάνουν (σε χρήματα και πόρους) και θα έχουμε πολλά περισσότερα άτομα που θα μπουν στο πρόγραμμα αυτό, του χρόνου. 

Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο, στην ανάπτυξη των Π/Κ και Ε/Ν αθλητών & αθλητριών, και ενώ θα συνεχίζουμε σε αυτό, θα εξετάσουμε παράλληλα και το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προπονητών. 
Για μένα, οι προπονητές των συλλόγων, παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αθλητών/-τριών τους και αυτό πρέπει να αποκτήσει και συνέχεια και συνέπεια. 
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης για προπονητές θα γεφυρώσει και θα συνδέσει τις εθνικές ομάδες ταλέντων και τους συλλόγους και θα εξασφαλίσει την πορεία μας προς τα εμπρός με την συνεργασία όλων μας. 
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης για προπονητές θα στοχεύει επίσης και στο να παρέχει στους προπονητές ευκαιρίες για την συνεχή και επαγγελματική βελτίωση τους με σκοπό την συγκεκριμένη ατομική βελτίωση του καθένα τους.
Όταν θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα τι και τα πως αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει επακριβώς, θα τις δημοσιεύσουμε στον ιστότοπο μας.

Ανακεφαλαιώνοντας θα πω πως, η επόμενη χρονιά για το άθλημα του τακεβοντο, θα είναι εξαιρετικά σημαντική και γεμάτη από ενθουσιασμό. 
Αυτό το καλοκαίρι οι κορυφαίοι μας ενήλικες αθλητές/-τριες θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο (στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και περιμένουμε να μας δώσουν μια απολαυστική και γεμάτη συγκινήσεις αγωνιστική απόδοση με την συμμετοχής τους. 
Εσείς όμως είστε η επόμενη γενιά. Εσείς είστε αυτοί που μια μέρα θα εκπροσωπείται την Μεγάλη Βρετανία στους αγώνες. 
Ίσως το 2016; Ίσως το 2020; Ποιος ξέρει...
Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο, ότι εσείς θα το κατορθώσετε αυτό. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να σας υποστηρίζουμε.

[σχολιασμός (μαύρη μου πίκρα...)] 
Έχουμε ξαναγράψει για τον σχεδιασμό και τις φιλοδοξίες του GB Taekwondo. Είχαμε παρουσιάσει, σε παλιότερο άρθρο, όλες τις πληροφορίες που εκθέτει το GB Taekwondo σχετικά με τα πλάνα του στο επίσημο site του (GB Taekwondo - DEVELOPMENT). 
Σε αυτό το άρθρο όμως πλέον βλέπουμε και την φιλοσοφία "εκ των έσω", που υπάρχει σε αυτά τα πλάνα. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά σχετικά με όλα αυτά που παραθέτει ο Διευθυντής Ανάπτυξης του GB Taekwondo, ειδικά αν αρχίζαμε να κάνουμε τις συγκρίσεις με την εδώ κατάσταση, την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ταεκβοντο στην χώρα μας... 
Δεν θα το κάνουμε όμως. Εσείς και εμείς που αγαπάμε το άθλημα καταλαβαίνουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύγκρισης, ακόμα και αν δεν το διατυπώσουμε εδώ.

Θα γράψω μόνο ένα πράγμα (κάτι σαν, να σας λέω τον καημό μου): Χωρίς να κάνουμε αυτά που κάνουν στην Αγγλία ή χωρίς να κάνουμε κάποια αντίστοιχα προγράμματα εδώ και κυρίως χωρίς να έχουμε την ίδια φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα του ταεκβοντο οι φίλοι μας οι Άγγλοι, περιμένουμε να έχουμε μέλλον λαμπρό ή έστω κάποιο μέλλον, στο άθλημα του ταεκβοντο στην Ελλάδα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε