Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πως και ποιοι θα πάνε στην Ολυμπιάδα

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία με την Εθνική Ομάδα Α/Γ 2012. Στα blog αλλά και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αναφέρονται πολλά και διάφορα. Ειδικά με την "αντικατάσταση" αθλητών & αθλητριών, που ενώ είναι πρωταθλητές (κέρδισαν, μαχόμενοι, το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ 2012, της ΕΛ.Ο.Τ.) δεν "μπόρεσαν", να μπουν και στην Εθνική Ομάδα Ταεκβοντο Α/Γ της Ελλάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο 20ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντο Α/Γ που θα γίνει στις 3~6 Μαΐου 2012 στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας.
Δεν θα σχολιάσουμε και πολύ περισσότερο δεν θα "μεταφέρουμε" καμιά γνώμη ή άποψη για το συγκεκριμένο θέμα... 

Θα κάνουμε όμως κάτι άλλο "άσχετο/σχετικό", θα μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες που θα βρούμε για το πως (με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν) και ποιοι (ονοματεπώνυμα), θα απαρτίσουν τις Εθνικές Ολυμπιακές Ομάδες των χωρών που θα βρίσκονται στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012, παραθέτοντας στοιχεία τόσο από τις προκρίσεις και την διαδικασία επιλογής της κάθε χώρας, όσο και για το ποιοι θα είναι τελικά οι αθλητές/-τριες τους.


Ως γνωστόν, οι χώρες μέλη της WTF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο), με τους αθλητές & τις αθλήτριες τους είχαν δυο ευκαιρίες να πάρουν την πρόκριση για το άθλημα του ταεκβοντο στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Με μάξιμουμ 2 αθλητές & 2 αθλήτριες και σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους, μπορούσαν να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης και έπειτα στο Ηπειρωτικό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης που έγινε για κάθε ηπειρωτική ένωση (ETU, ATU, PATU, OTU, AFTU), στην κάθε ήπειρο ξεχωριστά και μόνο για τις χώρες μέλη της κάθε αντίστοιχης ένωσης.
Οι εν λόγω προκρίσεις έχουν ολοκληρωθεί και όσες χώρες, με όσους αθλητές/-τριες κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την χώρα τους, έχουν ήδη προκριθεί.  Συνολικά 122 αθλητές/-τριες, προκρίθηκαν με αυτά τα τουρνουά, 4 επιπλέον αθλητές/-τριες συμμετέχουν από την Μεγάλη Βρετανία χωρίς πρόκριση, αφού είναι η διοργανώτρια χώρα και επιπλέον 4 αθλητές/-τριες σε ειδικές θέσεις (Wild Cards), επιλέχθηκαν από την Τριμερή Επιτροπή Ταεκβοντο, σύνολο 128 αθλητές & αθλήτριες, στις 4 κατηγορίες βάρους των Ανδρών και στις 4 κατηγορίες βάρους για τις Γυναίκες.  
Μια βασική "λεπτομέρεια", με τον 1ο/η αθλητή/-τρια που κατάφερε να πάρει πρόκριση, προκρίνεται και η χώρα του/της, δηλ. θα βρίσκεται (έστω και με έναν αθλητή/-τρια) η χώρα, στους Ο.Α., στο άθλημα του ταεκβοντο, και οι προκρίσεις για την κάθε χώρα (από 1 έως και 4) είναι απλά θέσεις για τους αθλητές/-τριες της και μπορεί η κάθε χώρα, να στείλει όποιους αθλητές/-τριες επιλέξει στις θέσεις αυτές, με μόνη υποχρέωση να είναι στις ίδιες κατηγορίες βάρους και του ιδίου φύλου, που πέτυχε να πάρει στις προκρίσεις. 
Δεν υποχρεώνει αλλά ούτε και απαγορεύει, κανείς, την κάθε χώρα, να στείλει τους ίδιους αθλητές/-τριες που κέρδισαν και τις προκρίσεις. Έτσι, η κάθε χώρα έχει το ελεύθερο να διαλέξει, με όποιον τρόπο νομίζει αυτή, τους αθλητές/-τριες που θέλει να στείλει στην Ολυμπιάδα.
Αν και ακούγεται λίγο περίεργο αυτό, εμείς κατανοούμε το γιατί. Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάθε 4 χρόνια, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος για να "σιγουρευτεί" η αποστολή αθλητών/-τριών που θα εκπροσωπήσουν την κάθε χώρα. 
Αν για οποιονδήποτε λόγο, κάποιος αθλητής/-τρια δεν μπορεί να πάει στην Ολυμπιάδα, τότε η χώρα μπορεί να στείλει άλλον στην θέση του, αρκεί να είναι της ίδιας κατηγορίας βάρους και του ιδίου φύλου. Εκτός αυτού, με μια "εσωτερική" διαδικασία πρόκρισης, η κάθε χώρα, θα διαλέξει τους καλύτερους και τις καλύτερες για να την εκπροσωπήσουν.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται σε μέγιστο βαθμό, η εκπροσώπηση της κάθε χώρας και το ότι θα είναι παρούσα στο άθλημα του ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παραθέτουμε μερικούς συνδέσμους σε σελίδες στο internet, που θεωρήσαμε ότι παρέχουν πληροφοριακό υλικό για την Ολυμπιάδα και το άθλημα του ταεκβοντο (θα συμπληρώνουμε αυτούς συνδέσμους, τακτικά):

Λονδίνο 2012, άθλημα: Taekwondo
(πληροφορίες για το άθλημα του taekwondo)

Olympic sport competition schedule
Event/Ceremony -> search for: Taekwondo
(Η σελίδα με τα αποτελέσματα από την έρευνα για το άθλημα στον ιστότοπο των Ο.Α. Λονδίνο 2012, το πρόγραμμα για το άθλημα του taekwondo)

Olympic sports
(Η σελίδα με όλα τα αθλήματα της Ολυμπιάδας)

(Πληροφορίες για όλα τα Προολυμπιακά Τουρνουά Πρόκρισης της WTF)

(Το Ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012,  από την Wikipedia, the free encyclopedia)
(Το Ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η διαδικασία πρόκρισης των χωρών,  από την Wikipedia, the free encyclopedia)



(Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο, 
Διαδικασίες για τους Αγώνες Ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 
σε ισχύ από τις 2 Απριλίου 2012, 
αρχείο στα αγγλικά σε μορφή PDF)



(Αριθμός Προκριθέντων Χωρών και Θέσεων Πρόκρισης ανά Ήπειρο, όπως ήταν στις 29 Ιανουαρίου)

(Το Ενημερωμένο Σύστημα Πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012, στο άθλημα του ταεκβοντο, 8 Ιουλίου 2011)

(Απόφαση για τον προμηθευτή του PSS που θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 στους αγώνες του ταεκβοντο)


Ας δούμε τώρα, πως η κάθε χώρα, διάλεξε τους αθλητές/-τριες της, για να απαρτίσουν την Εθνική Ολυμπιακή της Ομάδα. 
Θα παραθέτουμε όσα στοιχεία βρίσκουμε για την κάθε χώρα, σε "πακέτα" πληροφοριών για την κάθε μια. Η σειρά είναι τυχαία και δεν παίζει κανένα ρόλο, απλώς θα βάλουμε τις χώρες με την σειρά του αριθμού των προκρίσεων που κέρδισε, πρώτα οι χώρες με 4 προκρίσεις, έπειτα οι χώρες με 3 προκρίσεις κ.ο.κ.
Ελπίζουμε να βρούμε στοιχεία για όλες τις χώρες. Για όσες δεν βρούμε θα βάλουμε απλά τα στοιχεία από τις προκρίσεις της, από τα Προολυμπιακά Τουρνουά (η συμπλήρωση των στοιχείων θα γίνεται σταδιακά).

6 Χώρες με τέσσερις (4) προκρίσεις/θέσεις:
Νότια Κορέα 
Korea Taekwondo Association (KTA)
Ξεκινάμε με την Κορέα και αυτό όχι τόσο γιατί είναι η "μαμά" χώρα για το ταεκβοντο, αλλά γιατί εφάρμοσε ένα δύσκολο και βαρύ σύστημα για την τελική επιλογή των αθλητών & αθλητριών που απαρτίζουν την Εθνική Ολυμπιακή της Ομάδα. Είναι και η μοναδική χώρα που κέρδισε και τις 4 θέσεις από την 1η κιόλας διοργάνωση, το Παγκόσμιο Τουρνουά στο Μπακού και δεν χρειάστηκε να πάει καν στο Ηπειρωτικό Τουρνουά Πρόκρισης της Ασίας.
Έχουμε και λέμε, οι 4 αθλητές/-τριες που κέρδισαν τις προκρίσεις, δημιούργησαν μαζί με άλλους 2 αθλητές/-τριες στην ίδια κατηγορία βάρους, 4 υποομάδες, 3 αθλητές σε κάθε υποομάδα, 12 συνολικά. Οι νικητές των προκρίσεων, κέρδισαν με αυτή την νίκη τους, και την θέση τους στις υποομάδες. Οι υπόλοιποι αθλητές/-τριες που συμπλήρωσαν τις υποομάδες, βγήκαν από μια εσωτερική εθνική διαδικασία επιλογής. 
Με την συμπλήρωση των υποομάδων ξεκίνησε και η διαδικασία επιλογής για την τελική τετράδα:
Έγιναν τρία (3) αγωνιστικά τουρνουά επιλογής (Selection Tournaments), σε κάθε ένα από αυτά οι 3 αθλητές/-τριες στην κάθε υποομάδα, αγωνίστηκαν μεταξύ τους με σκοπό να "μαζέψουν" νίκες (1 βαθμός για κάθε μια νίκη). Σε κάθε τουρνουά έγιναν 3 αγώνες στην κάθε υποομάδα, δηλαδή κάθε μέλος αγωνίστηκε με κάθε ένα από τα άλλα μέλη.
Τα τουρνουά επιλογής έγιναν με μια χρονική διαφορά μεταξύ τους, περίπου τις 20 ημέρες, το 1ο Τουρνουά έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2012 και το 3ο και τελευταίο στις 12 Απριλίου 2012. Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα τουρνουά, οι αθλητές συμμετείχαν και σε άλλες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις αγώνων. Οι αθλητές/-τριες που απαρτίζουν πλέον την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα της Κορέας, θα ξεκινήσουν μια προετοιμασία, διάρκειας 100 ημερών, για να ετοιμαστούν κατάλληλα για την Ολυμπιάδα, με στόχο τα χρυσά μετάλλια.
------------------------------------
Μεξικό
Το Μεξικό ακολούθησε μια διαφορετική διαδικασία. Ο καθορισμός των αθλητών/-τριων προέκυψε μέσα από μια μακρά διαδικασία, με συμμετοχές σε τέσσερις διεθνείς διοργανώσεις αγώνων όπως, το USA Open, Germany Open, Dutch Open και Spain Open καθώς και από πολλαπλές συναντήσεις και συσκέψεις, και με λεπτομερείς αναλύσεις της Ομοσπονδίας με τις ανώτερες αθλητικές αρχές του Μεξικού.
Στο επίσημο site της FMTKD (MARÍA ESPINOZA, JANET ALEGRÍA, ERICK OSORNIO Y DIEGO GARCÍA) αναφέρεται πως, η απόφαση έγινε πάνω στην βάση μιας προσεκτικής διαδικασίας επιλογής. Πάνω σε αυτή την διαδικασία συμφώνησαν, η Μεξικάνικη Ομοσπονδία Ταεκβοντο (Federación Mexicana de Taekwondo), η Πολιτιστική Εθνική Επιτροπή Αθλητισμού & Αθλημάτων (Comisión Nacional de Cultura Física y Deporte) και η Μεξικανική Ολυμπιακή Επιτροπή (Comité Olímpico Mexicano), έτσι ώστε η Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα του Μεξικού, να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κατά την δήλωση του προέδρου της FMTKD, Juan Manuel Lopez, "Αυτή η διαδικασία ήταν απαραίτητη για να μπορούμε να δηλώσουμε ότι τηρήθηκε με 100% σεβασμό την διαδικασία επιλογής και πως οι αθλητές & οι αθλήτριες που επιλέχθηκαν είναι το καλύτερο δυνατό έμψυχο υλικό που έχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμο και έχουν την ποιότητα και την αξιοπρέπεια που χρειάζεται για να εκπροσωπήσουν το Μεξικό στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012".
------------------------------------
Η.Π.Α.
Οι Η.Π.Α. (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) ξεκίνησαν την Ολυμπιακή διαδικασία επιλογής αθλητών από το 2010. Πρώτα για να καθοριστούν οι 2 αθλητές και οι 2 αθλήτριες που θα συμμετείχαν στα Τουρνουά Πρόκρισης. Στο Παγκόσμιο Τουρνουά οι αθλητές/-τριες των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο από τα εισιτήρια της πρόκρισης. Στο Παναμερικανικό Ηπειρωτικό Τουρνουά Πρόκρισης όμως, κατάφεραν οι ίδιοι αθλητές να κάνουν το 4 στα 4.   
Έπειτα, και αφού κερδήθηκαν και οι 4 θέσεις έγινε και η κρίσιμη διοργάνωση επιλογής, για να καθοριστεί η τελική 4άδα για την Ολυμπιακή Ομάδα. Η διοργάνωση έγινε τον Ιανουάριο του 2012. Συνολικά 27 αθλητές & αθλήτριες συγκεντρώθηκαν στο Olympic Training Center στο Colorado Springs του Colorado, για να διαγωνιστούν για τις 4 θέσεις, ενάντια στους 4 αθλητές/-τριες που κέρδισαν  αυτές τις θέσεις, τους Steven Lopez, Diana Lopez, Paige McPherson και Terrence Jennings. Οι συγκεκριμένοι αθλητές /-τριες συμμετείχαν στην διοργάνωση κατευθείαν, λόγω του ότι ήταν αυτοί που κέρδισαν τα 4 εισιτήρια για την χώρα τους.   Τελικά μετά από τις επικές μάχες στα τερέν, οι ίδιοι αθλητές επικράτησαν και επιλέχθηκαν έτσι για να απαρτίσουν και την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ. Όλοι οι άλλοι αθλητές/-τριες που συμμετείχαν σε αυτή την τελική διοργάνωση αγώνων προέκυψαν από βαθμολογία που συγκέντρωσαν με την συμμετοχή τους σε πολλές εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις αγώνων ταεκβοντο.
(Δεν έχουμε βρει ακόμα πληροφορίες για την τελική Ολυμπιακή Ομάδα της Ρωσίας) 

-----------------------------------
Αίγυπτος
(Δεν έχουμε βρει ακόμα πληροφορίες για την τελική Ολυμπιακή Ομάδα της Αιγύπτου, πιθανολογούμε ότι οι αθλητές/-τριες που κέρδισαν τις προκρίσεις είναι αυτοί που θα απαρτήσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα της Αιγύπτου)
-----------------------------------
Μεγάλη Βρετανία
 H Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, στο Λονδίνο. Για αυτό το λόγο, της έχουν δοθεί κατευθείαν οι 4 θέσεις, χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχει στην διαδικασία των προκρίσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του GB Taekwondo, οι αθλητές & οι αθλήτριες της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας, θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου. Η εσωτερική διαδικασία για την επιλογή των αθλητών/-τριων ξεκίνησε στις 25 Μαΐου 2011. Η GB Taekwondo ανακοίνωσε τις κατηγορίες βάρους (2 ανδρών και 2 γυναικών) και την ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους αθλητές & αθλήτριες που ενδιαφέρονται (βλ. GB Taekwondo: Selection, Olympic Games). Βάσει κριτηρίων  που θέσπισε, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν πρώτα μια αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και έπειτα την τελική αναθεωρημένη αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία επιλογής για την ολυμπιακή ομάδα. Σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή, τους αποστάλθηκε ταχυδρομικά επιστολή με το κείμενο περιγραφής των κριτηρίων. Οι βασικές διοργανώσεις για την συγκέντρωση βαθμολογίας είναι: Senior European Championships 2012, 18-21 European Championships 2012, World Cup Team Championships 2012. Θα περιμένουμε την ανακοίνωση των ονομάτων για να τα αναρτήσουμε.

Με την Μεγάλη Βρετανία, κλείνει και η εξάδα των χωρών που έχουν και τις 4 θέσεις πρόκρισης στο άθλημα του τακεβοντο στην Ολυμπιάδα.
-----------------------------------

15 Χώρες με τρεις (3) προκρίσεις/θέσεις:
Κίνα, 
Κινεζική Ταϊπέι, 
Ιράν, 
Ιορδανία, 
Ταϊλάνδη, 
Ουζμπεκιστάν, 
Καζακστάν
Καναδάς, 
Κούβα,
Σερβία, 
Σλοβενία​​, 
Ισπανία, 
Τουρκία,
Νέα Ζηλανδία,
Μαρόκο
---

17 Χώρες με δύο (2) προκρίσεις/θέσεις:
Αφγανιστάν, 
Ιαπωνία, 
Τατζικιστάν, 
Βιετνάμ,
Αργεντινή, 
Βραζιλία,
Αζερμπαϊτζάν, 
Κροατία, 
Γαλλία, 
Γερμανία, 
Ιταλία, 
Σουηδία, 
Ουκρανία
Αυστραλία, 
Σαμόα,
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,
Νιγηρία
---

25 Χώρες με μια (1) πρόκριση/θέση:
Λίβανο, 
Κιργιζία, 
Καμπότζη, 
Υεμένη,
Χιλή, 
Κολομβία, 
Κόστα Ρίκα, 
Δομινικανή Δημοκρατία, 
Γρενάδα, 
Γουατεμάλα, 
Τζαμάικα, 
Περού, 
Παναμάς, 
Αρμενία, 
Φινλανδία, 
Ελλάδα, 
Ολλανδία, 
Πολωνία,
Παπούα Νέα Γουινέα,
Αλγερία, 
Ακτή Ελεφαντοστού, 
Γκαμπόν, 
Σενεγάλη, 
Τυνησία, 
Μαλί
---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε