Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μελέτη: Παγκόσμιο Ταεκβοντο Εφήβων/Νεανίδων

(Πηγή: masTaekwondo, ANÁISIS - MUNDIAL JUVENIL, Estudio: Campeonato Mundial Juvenil de Taekwondo, Internacional | masTKD.com | 01:29:00 28/03/2012)
[μετάφραση & σχολιάσμος: Σίμος Δαλκυριάδης]

Μελέτη: Παγκόσμιο Ταεκβοντο Εφήβων/Νεανίδων

Εδώ παρουσιάζουμε μια στατιστική ανάλυση πάνω στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ε/Ν, η μελέτη έγινε από έναν αναγνώστη μας με το διακριτικό Loic.

Εδώ μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της πορείας που είχαν οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, κυρίως με απεικόνιση με "γραμμές" εξέλιξης σε μια πορεία προς το επικείμενο πρωτάθλημα που είναι να γίνει στην Αίγυπτο.

Το 9th World Junior Taekwondo Championships (9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντο Ε/Ν) θα γίνει σε λίγες μέρες (4~8 Απριλίου) στην Αίγυπτο. Πάνω από 700 νεαροί πρωταθλητές & πρωταθλήτριες, από 14 έως και 17 ετών θα διαγωνιστούν για να κερδίσουν ένα σημαντικότατο τρόπαιο για την μελλοντική τους καριέρα των ονείρων τους και για να υπερασπίσουν την σημαία της πατρίδας τους. Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία του παρελθόντος.

Ανάμεσα από τις συμμετέχουσες 70+ χώρες, ποια πραγματικά μπορεί να φτάσει την κορυφή; Υποστηρίζεται την ομάδα από κάποια από αυτές;
Διαβάστε για να το ανακαλύψετε!


Αν και έχω συλλέξει τα αποτελέσματα από τα τελευταία 15 χρόνια στην βάση δεδομένων, αυτή η μελέτη είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένα νήματα εξέλιξης. Γιαυτό, έχω επικεντρωθεί πάνω στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις: 2006, 2008 και 2010.

Οι πρώτοι 15 (Top 15):
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις πρώτες 15 χώρες στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ε/Ν. Σε αυτά τα τρία τελευταία πρωταθλήματα, έχουν κερδίσει τα 187 από τα 240 συνολικά. Αυτό είναι σχεδόν το 80%! Επίσης, σε κάθε πρωτάθλημα, αυτές οι ομάδες έχουν κερδίσει από δύο (Μεξικό) έως και έξι (Τουρκία) μετάλλια - εξαιρουμένης της Νότιας Κορέας, που είναι από μόνη της μια ξεχωριστή περίπτωση, όπως αναλύουμε παρακάτω. Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν συμπεριλαμβάνουμε στην ανάλυση τα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες 65 (κατά προσέγγιση) χώρες που συμμετείχαν. Ωστόσο, αν θέλετε να δείτε την ανάλυση απόδοσης και εξέλιξης κάποιας χώρας που δεν αναφέρετε εδώ, αυτό μπορεί να γίνει με τους αναλυτικούς πηγαίους πίνακες των στοιχείων που χρησιμοποιούμε για να αντλήσουμε τις συγκρίσεις.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντο (2006 - 2008 - 2010). Οι πρώτοι 15 (Top 15) - Συνολικός αριθμός μεταλλίων που κερδήθηκαν
Αν αναρωτιέστε γιατί οι χώρες κατατάσσονται σύμφωνα με τον αριθμό των μεταλλίων που κέρδισαν, αυτός είναι ο λόγος: για να φτάσει ένας αθλητής/αθλήτρια να κερδίσει ένα μετάλλιο, αυτή η πορεία, επιβεβαιώνει (φανερώνει) το επίπεδο της ελίτ των αθλητών/-τριών που έχει μια Εθνική Ομοσπονδία, τουλάχιστον σε κάποια κατηγορία βάρους.

Νότια Κορέα: ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης
 
Γνωρίζω πολύ καλά ότι, το ταεκβοντο είναι μια Κορεατική πολεμική τέχνη. Όμως και πάλι, είναι εκπληκτικό να βλέπεις την αξιοθαύμαστη υπεροχή της. Απλά δείτε αυτούς τους αριθμούς. Η ομάδα της Νότιας Κορέας έχει κερδίσει από μόνη της 40 από τα 240 μετάλλια, δηλ. το 17% ή σε αναλογία 1/6 (ένα στα έξι)! Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από αυτά τα μετάλλια, τα 24 είναι και χρυσά.

Δεδομένου ότι, συνολικά έχουν δοθεί μόνο 60 χρυσά μετάλλια στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Ε/Ν (60 χρυσά, 60 αργυρά και 120 χάλκινα), το 40% δηλ. 4 στα 10 χρυσά μετάλλια, έχουν κερδηθεί από νοτιοκορεάτες αθλητές και αθλήτριες. 

Παρόλο που, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα (διαφοράς) ανάμεσα στους Κορεάτες και στους άλλους συμμετέχοντες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπεροχή τους, έχει μια αργή αλλά πτωτική πορεία (προς τα κάτω) - δείτε αυτόν τον πίνακα.
Σύνολο μεταλλίων

Μπορούμε να δούμε επίσης και την Τουρκία, η οποία είναι μια από τις υψηλού επιπέδου χώρες στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ε/Ν, στο ότι διατηρεί την δική της παγκόσμια παρουσία. Και πηγαίνει ακόμα καλύτερα, αφού το Τουρκικό ταεκβοντο είναι ένα από τα λίγα που τα τωρινά αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, δείχνουν μια ανοδική πορεία!

Τρέχουσες Πορείες:
Σε Άνοδο ↗
Μέσα στις 5 στην κορυφή, το Ιράν και η Τουρκία, είναι και οι μοναδικές χώρες που έχουν τώρα έναν θετικό κύκλο. Επίσης, η Κροατία και η Ιορδανία, αν και δεν αγωνίζονται στον ίδιο χώρο/ένωση, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε άνοδο (διαδραματίζουν μια σημαντική πορεία)!
Δείτε και μόνοι σας: Αυτές οι πορείες είναι εμφανείς στον αριθμό των κερδισμένων μεταλλίων, και πασιφανείς στους κερδισμένους βαθμούς κατάταξης.
Σύνολο μεταλλίων
Συνολική Βαθμολογία
Σε Κάθοδο ↘
Εκτός από την περίπτωση της Νότιας Κορέας, που έχουμε ήδη επισημάνει προηγουμένως, οι τρεις χώρες που θα πρέπει να αρχίσουν ανησυχούν για τα αποτελέσματά τους είναι: η Γαλλία, η Ταϊβάν και η Ταϋλάνδη. Η τελευταία είχε φτάσει μέχρι και την θέση Νο 3 το 2006, όμως δεν μπόρεσε να διατηρήσει ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο. Δείτε πως το εύρος αυτών των χωρών είναι σε κάθοδο.

Σε Πτώση ↓
Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, ήταν κατά μέρος, μέσα στις πρώτες χώρες σε επίπεδο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Τα αποτελέσματα της Ισπανίας μειώνονται επίσης και στην Ευρώπη. Είναι ένα σημάδι για αυτή την Ομοσπονδία, που δείχνει, το πως εκπαιδεύονται οι νεαροί/-ές αθλητές/-τριες για πολλά συνεχόμενα χρόνια.


Οι καλύτεροι αθλητές/-τριες για το 2010 στον κόσμο:

Οι χώρες δεν είναι οι πραγματικοί αγωνιστές μέσα σε αυτά τα πρωταθλήματα. Οι αθλητές & οι αθλήτριες είναι!

Ο πολυτιμότερος αθλητής το 2010: ο César Román Rodríguez - Μεξικό, χρυσός πρωταθλητής, στα Ν[51-]


Γιαυτό, αυτή η μελέτη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς να έχουμε αναφέρει μερικούς από τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται ως λιοντάρια πρωταθλητές για να υπερασπίσουν τα χρώματα των χωρών τους, όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω.

• Νότια Κορέα: Jeong In Chang (Ε[59-], χρυσό μετάλλιο)
• Τουρκία: Cakir Cover (Ν[46], χρυσό μετάλλιο)
• Ιράν: Kaveh Rezaei (Ε[55-], χρυσό μετάλλιο)
• Κροατία: Ana Pavlovic (Ν[42-], αργυρό μετάλλιο)
• Ιορδανία: Yazan Al Sadeq (Ε[78+], αργυρό μετάλλιο)

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την συνέχεια, για το πρωτάθλημα του 2012 και το πως τα αποτελέσματά του θα επηρεάσουν τους 15 της κορυφής!

Σας εξέπληξαν τα αποτελέσματα;
Σκέφτεστε ότι η εθνικής σας ομάδα θα έπρεπε να είχε καλύτερη κατάταξη;
Θέλετε να κάνετε κάποιες προβλέψεις για το πρωτάθλημα του 2012;

από τον Loic
loic@kopodium.com

 
Team masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com

[Σχολιασμός]
Αποφασίσαμε να μεταφράσουμε και να αναδημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο-μελέτη για δυο λόγους. 
Ο πρώτος λόγος είναι, γιατί το θέμα της μελέτης είναι επίκαιρο, μιας και αναφέρεται στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ε/Ν, και ως γνωστόν σε λίγες μέρες και η δικιά μας Εθνική Ομάδα Ε/Ν θα συμμετέχει στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν 2012 της WTF που θα γίνει στην Αίγυπτο στις αρχές Απριλίου. 
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αναφέρετε και η χώρα μας μέσα στην μελέτη και μάλιστα στις χώρες εκείνες που παρουσιάζουν πτώση. Η μελέτη έχει χωρίσει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες, σε αυτές που είναι σε Άνοδο, σε αυτές που είναι σε Κάθοδο και σε χώρες που είναι σε Πτώση. Η Ελλάδα είναι μέσα στις τελευταίες, δηλαδή σε Πτώση. Αυτό φυσικά μας ανησύχησε και έτσι βγάλαμε το άρθρο. 

Βέβαια πρώτα από όλα κάναμε έναν έλεγχο για την αξιοπιστία της μελέτης και ειδικά των δεδομένων που χρησιμοποιεί, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιεί. Ο μελετητής δηλώνει ότι έχει στοιχεία και δεδομένα στην συλλογή του και σε μια βάση δεδομένων για πάνω από 15 χρόνια και όχι μόνο το λέει αλλά και το αποδεικνύει με το να δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία [Πίνακες δεδομένων] και στο internet προσβάσιμα από όλους:
(αναλυτικοί πηγαίοι πίνακες στοιχείων)


Έτσι θεωρήσαμε ότι η μελέτη είναι και σοβαρή και τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε έλεγχο. Δεν κάναμε βέβαια αναλυτικό έλεγχο όλων των στοιχείων, όμως αφού υπάρχουν διαθέσιμα αυτό μας αρκεί.

Για την αναφορά στην Ελλάδα και το ελληνικό ταεκβοντο (ειδικά για τους Ε/Ν), έχουμε να πούμε ότι δεν μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Τώρα το αν το περιμέναμε αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν είναι επί του παρόντος. 

Όπως και να έχει όμως, η μελέτη και οι πίνακες δείχνουν κάποιες τάσεις και προοπτικές για το μέλλον και αφού πρόκειται για το μέλλον στην κατηγορία των Ε/Ν, τότε είναι και το μέλλον όλου του ελληνικού ταεκβοντό, αφού από τους έφηβους και τις νεανίδες θα προκύψουν και οι αθλητές/-τριες που θα αγωνίζονται σε λίγα χρόνια στην μεγαλύτερη κατηγορία των Ανδρών/Γυναικών. 

Επίσης η μελέτη δείχνει και κάτι άλλο, δείχνει το τι δουλειά αλλά και τι αποτελέσματα έφερε αυτή η δουλειά, που έγινε τα τελευταία χρόνια πάνω στους αθλητές/-τριες Ε/Ν συνολικά στην χώρα μας.
Πιάνει θα λέγαμε και τις τελευταίες χρονιές της κατηγορίας Π/Κ. Τώρα, το αν έχει γίνει καλή δουλειά ή όχι, αυτό σας αφήνουμε να το κρίνεται από μόνοι σας...

3 σχόλια:

  1. το ασχημο για την ελλαδα ειναι οτι ενω απο το 96 που αρχισαν τα παγκοσμια και ευρωπαικα εφηβων εχουμε συνεχεια διακρισεις.....δεν συνεχιζεται αυτη η πορεια στο ανδρων γυναικων...το γιατι ειναι μεγαλη κουβεντα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως, λέω μήπως, κάποια στιγμή θα πρέπει να την ανοίξουμε αυτή την "μεγάλη κουβέντα" και να πούμε τα πράγματα όπως είναι, να δούμε με σοβαρό και μελετημένο τρόπο πως θα αναστρέψουμε την πτωτική πορεία που έχει πάρει το ελληνικό ταεκβοντο.
    Προσέξτε, στην στατιστική ανάλυση λέει ότι, είμαστε στην τρίτη κατηγορία, δηλ. σε πτώση... αν μέχρι να το πάρουμε χαμπάρι βρεθούμε σε "ελεύθερη πτώση" τότε δεν θα υπάρχουν και πολλές λύσεις και προτάσεις για να μην "τσακιστούμε". Εγώ θεωρώ ότι έχουμε ήδη αργήσει και ίσα-ίσα που προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι.
    Ήδη τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται στους Α/Γ που είναι η τροφοδοτούμενη κατηγορία από τους Ε/Ν. Αν τώρα είμαστε σε πτώση, αύριο που αυτοί οι αθλητές/-τριες της Ε/Ν (όσοι ελάχιστοι συνεχίσουν) που συμπεριλαμβάνονται στην μελέτη βγουν στους Α/Γ τι πρόκειται να γίνει; Πανωλεθρία, θα "εξαφανιστεί" η παρουσία του ελληνικού ταεκβοντο από τον παγκόσμιο χάρτη;
    Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως δεν υπαρχει σεβασμος στην εθνικη ομαδα και τους αθλητες!οι παραγοντες νιωθουν πρωταγωνιστες και δεν ενδιαφερονται να γινει σωστη δουλεια...με 20 μερες προετοιμασια το χρονο...χωρις παροχες...χωρις επιστημονικη υποστηριξη...χωρις παρουσια στα μιτινγκ...θα ασχολειται μονο οποιος ειναι μαθητης η φοιτητης και μετα γεια σας....
    η εθνικη ομαδα θα επρεπε να ειναι η βιτρινα του αθληματος...και τα θεματα που την αφορουν θα επρεπε να τα χειριζονται ανθρωποι που εχουν περασει χρονια στην εθνικη που ξερουν τι προβληματα αντιμετωπιζει ενας αθλητης και με τι μεσα καλειται να ανταπεξελθει απεναντι σε αθλητες χωρων που δουλευουν επαγγελματικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε