Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ένας κόσμος, ενωμένος, μέσα από το Taekwondo

(Πηγή: WTM, HOME > NEWS > World, One World Through Taekwondo, Friday, March 09, 2012, 13:19:21 , WTM editor@wtkmedia.com)

[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]


Το ταεκβοντο έχει τις δικές του μοναδικές αξίες. Οι άνθρωποι μπορούν να εξασκηθούν σε αυτό, σε οποιοδήποτε μέρος, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεων ή εργαλείων. Γιαυτό το λόγο, το ταεκβοντο μπορεί να μοιραστεί παγκοσμίως, άσχετα με τις εθνικότητες, τις φυλές, και τους διαχωρισμούς σε φτωχούς και πλούσιους. Από αυτή την άποψη, θα μπορούσαμε να πούμε πως, το ταεκβοντο είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο άθλημα και πολεμική τέχνη. [WTF, What is Taekwondo (Τι είναι το ταεκβοντο)

Υπάρχουν πολλές συγκινητικές ιστορίες σε όλο τον κόσμο, που σχετίζονται με το ταεκβοντο.

 Η Ms. Sheila Radziewicz στις ΗΠΑ, που γεννήθηκε χωρίς χέρια, με μόνο ένα μέρος από αυτά (τις παλάμες) στους ώμους της. Ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια εξάσκησης στο ταεκβοντο, κατάφερε να γίνει ικανή στην εκτέλεση τεχνικών όπως Kyukpa (σπασίματα), γυριστά χτυπήματα με τα πόδια και Poomsae (οι φόρμες του ταεκβοντο, διαφορετικές σειρές συντονισμένων και συγκεκριμένων κινήσεων, τεχνικών της πολεμικής τέχνης, σε πολλά μοναδικά σύνολα). Μέσω της εκπαίδευσης στο ταεκβοντο, κατάφερε τελικά να χτίσει την εμπιστοσύνη της στον εαυτό της και να μπορεί να πραγματοποιήσει οτιδήποτε ξεπερνώντας τις οποιεσδήποτε ειδικές ανάγκες έχει ως ΑΜΕΑ. [σημείωση από τον μεταφραστή: οι ΑΜΕΑ (τομα Με Ειδικές Ανάγκες) προτιμούν να χαρακτηρίζονται ως Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες.]
[Sheila Radziewicz, Handicapped Black Belt, visit TPF and Kukkiwon]
 


▲ Rohullah Nikpai
Ο Rohullah Nikpai από το Αφγανιστάν κατάφερε να κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στους άνδρες και στην κατηγορία βάρους στο ταεκβοντο που αγωνίζεται, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Για το διαλυμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, ήταν το πρώτο και μοναδικό ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε ποτέ αθλητής αυτής της χώρας καθ όλη την διάρκεια της 72άχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων από την γένεσή τους. Ο Nikpai είχε πει: "Το ταεκβοντο έδωσε ελπίδα και όνειρα στους πολίτες του Αφγανιστάν, ειδικά στους νέους. Το άθλημα του ταεκβοντο κατάφερε να εμφυσήσει ένα πνεύμα “μπορώ να το κάνω” μέσα τους και μια μεγάλη αυτοπεποίθηση".


Ευκαιρίας δοθείσης, λόγω της καθολικότητας του ταεκβοντο παγκοσμίως, η Κορεατική κυβέρνηση και πολλοί άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουν το ταεκβοντο και σε χώρες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου".

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Συνεργασίας (Cultural Partnership Project) που εγκαινιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού της Κορέας, έδωσε την ευκαιρία σε νέους που εξασκούνται στο ταεκβοντο στις χώρες του “τρίτου κόσμου” να επισκεφτούν την Κορέα και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο ταεκβοντο. Αυτό το πρόγραμμα γίνεται κατά από τον τίτλο “Πρόγραμμα Φιλίας Εκπαίδευσης στο Ταεκβοντο” (Taekwondo Friendly Training Program) στην Kukkiwon, το παγκόσμιο αρχηγείο του ταεκβοντο. Ο Rohullah Nikpai, ο πρώτος ολυμπιονίκης του Αφγανιστάν, ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν σε παραπλήσιο πρόγραμμα στην Κορέα.

Το Ειρηνευτικό Σώμα του Ταεκβοντο της WTF (The Taekwondo Peace Corps) στην Κορέα είναι ένα ανοιχτό στον κόσμο ίδρυμα που συμβάλλει βοηθώντας άλλους μέσω του ταεκβοντο. Κάθε χρόνο, αυτό το ίδρυμα, αποστέλλει έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών κατόχων μαύρης ζώνης, σε χώρες έξω από την Κορέα για να διαδώσουν το ταεκβοντο μέσω της εκπαίδευσης και της πολιτισμικής ανταλλαγής. Σήμερα και με την συμμετοχή των 200 χωρών μελών, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντο, αυτό το πρόγραμμα έχει αξιοσημείωτη επιτυχία.

Λόγω της καθολικότητας του (στην αποδοχή), του ευγενούς πνεύματος (που το διακατέχει) στην εκπαίδευση ενός δίκαιου νου (που το χαρακτηρίζει), στην έγνοια προς τους άλλους (που έχει ως βάση του) και στους σωστούς τρόπους ζωής (της παιδείας που ενσωματώνει), το ταεκβοντο έχει κερδίσει την αποδοχή και το έχουν αγκαλιάσει παντού ως μια παγκόσμια πολεμική τέχνη και ένα αξιοσέβαστο άθλημα.

Σε συνδυασμό με την Κορέα, την μητρική χώρα του ταεκβοντο, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αδιάκοπα προς το μέλλον, για την προώθηση του παγκόσμιου (πλέον) ταεκβοντο με σκοπό να επιτευχθεί το “Ένας Κόσμος Μέσα από το Ταεκβοντο” (One World Through Taekwondo). Πιο συγκεκριμένα, αυτή η αποστολή, αναμένεται να καταφέρει, να γίνει, αντιληπτό ότι, υπάρχει ελπίδα και όνειρα για τους νέους του “τρίτου κόσμου” που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζουν αντιξοότητες. Επίσης θα είναι και μια καλή απόδειξη ότι, μαζί με το πνεύμα του Ολυμπιακού κινήματος, μπορούμε να φτάσουμε στην επίτευξη της αρμονίας, της φιλίας και της παγκόσμιας ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

By Seung-ho kim, Special Reporter of WTM
ⓒ World Taekwon Media 2011
(http://www.wtkmedia.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε