Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Η ομάδα SPORTS LAW στο facebook

Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να κάνουμε την παρουσίαση μιας προσπάθειας στα αθλητικά δρώμενα και ειδικά στα νομικά αθλητικά δρώμενα, της σελίδας που υπάρχει στο facebook με την ονομασία SPORTS LAW.

Η σελίδα βρίσκεται στην διεύθυνση SPORTS LAW 

Η εν λόγω προσπάθεια (με στοιχεία που αντλήσαμε από την ίδια την σελίδα) έχει ως αντικείμενο την ενασχόληση με την νομική πλευρά του αθλητισμού. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
"AYTO TO GROUP ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΜΕΣΑ Ή ΕΜΜΕΣΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ".

Ο Γεώργιος Καλούδης είναι και ο διαχειριστής της σελίδας και από ότι ο ίδιος αναφέρει στην αρχική δημοσίευση στην σελίδα, κατέχει την θέση του επικεφαλής του Τομέα Αθλημάτων Ερασιτεχνικού Αθλητισμού στο Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου. Σε αυτή την θέση τοποθετήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΙΔΕΑΔ), από όσα αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του και συγκεκριμένα στο καταστατικό του (δείτε εδώ: Ι.Δ.Ε.Α.Δ.), πήραμε ένα κομμάτι και σας το παρουσιάζουμε:


Ι.Δ.Ε.Α.Δ.
3/1/2012
A. Εισαγωγή

Β. Καταστατικό ΙΔΕΑΔ

Γ. Κατάλογος μελών

Α. Το (Ι.Δ.Ε.Α.Δ) Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον χώρο της νομικής επιστήμης αλλά και του δρώντος αθλητικού κινήματος, το οποίο έγινε ιδιαίτερα εμφανές με την νομική διαχείριση του θέματος, κυρίως, των «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου κατά το μεσοδιάστημα των ποδοσφαιρικών περιόδων 2010-2011 και 2011-2012.
Πράγματι κατά το διάστημα αυτό, με αφορμή κυρίως το θέμα των  «στημένων» αγώνων, γίναμε δέκτες της αγωνίας και της απόγνωσης πολλών «αδύναμων» οικονομικά και θεσμικά ομάδων, παραγόντων και λοιπών φυσικών ή νομικών προσώπων του αθλητισμού μας, και κυρίως του ποδοσφαίρου, οι οποίοι έβλεπαν να συνθλίβονται τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντά τους από άδικες, αυθαίρετες και αντιφατικές αποφάσεις, βασισμένες σε απαράδεκτους αθλητικούς κανονισμούς.
Το θέμα των  «στημένων» αγώνων ανέδειξε δηλαδή, όχι μόνο το πρόβλημα ανομίας που επικρατεί σε μεγάλους τομείς του αθλητισμού μας, όπως π.χ. το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως το πρόβλημα της ελλιπούς διαχειριστικής ικανότητας τέτοιων θεμάτων από πλευράς αθλητικής δικαιοσύνης και θεσμικών οργάνων του αθλητισμού μας, είτε αυτά ανήκουν στις Αθλητικές Ομοσπονδίες είτε στο κράτος.
Έχοντας υπ’ όψιν αυτή τη θεσμικά τραγική για τον αθλητισμό μας συγκυρία, τα 19 ιδρυτικά μέλη προβήκαμε στις 25-9-2011 στην συστατική πράξη του ΙΔΕΑΔ ως αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, το καταστατικό της οποίας παρατίθεται κατωτέρω. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΙΔΕΑΔ, ομόφωνα εκλεγέν, έχει ως εξής:
 
1. Aνδρέας Μαλάτος,   Πρόεδρος
2. Γιώργος Στράτος,   Αντιπρόεδρος
3. Γιώργος Παναγόπουλος,   Γενικός Γραμματέας
4. Χάρης Σταμέλος,  Ειδικός Γραμματέας
5. Γιώργος Πρίντεζης,  Ταμίας
6. Δημήτρης Κούκης,  Σύμβουλος
7. Δώρος Κλεοβούλου,  Σύμβουλος

Το ΙΔΕΑΔ ιδρύθηκε με καταστατική έδρα το δικηγορικό γραφείο του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Παναγόπουλου, Φαβιέρου 47-Αθήνα, οι ειλικρινείς ευχαριστίες μας ανήκουν όμως στο IST College, Πειραιώς 72-Αθήνα, το οποίο έθεσε στη διάθεσή μας τις εγκαταστάσεις του, τη σημαντική τεχνική υποδομή του (βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων κτλ.) αλλά και το κύρος της θεσμικής και επιστημονικής συνεργασίας του με το αγγλικό κρατικό πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Για την αίτηση εγγραφής μέλους βλ. στο κάτω μέρος της σελίδας το συνημμένο αρχείο.
... (για το υπόλοιπο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου)

Με την σειρά μας θα θέλαμε να καλωσορίσουμε αυτή την πολύ θετική προσπάθεια που αν και με μόλις τρεις μήνες ζωή (από την ημερομηνία που φέρει το καταστατικό του) δείχνει μια σοβαρή και καίρια προσπάθεια στα δρώμενα του αθλητισμού και ειδικά στο πολύπαθο και δαιδαλώδες κομμάτι του, αυτό της νομολογίας, που πρόσφατα έγινε ακόμη ποιο πολύπλοκο με την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου (ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4049, "Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις", ΦΕΚ A 35 - 23.02.2012).

Αναμένουμε να μέγιστα από την νέα αυτή προσπάθεια. Ήδη έχει ξεκινήσει η σκληρή δουλεία με τα άρθρα του Γεωργίου Καλούδη. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε το κείμενο από μια πρόσφατη ανάρτηση στο SPORTS LAW:

Georgios Kaloudis (η σελίδα με την ανάρτηση) [θα πρέπει να γίνεται μέλος της σελίδας για να δείτε τις αναρτήσεις]
"Το ερώτημα, που μου έχει τελευταία κατά κόρον τεθεί, είναι ποιες είναι οι υποχρεώσεις των αθλητικών σωματείων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τόσο με τον αθλητικό νόμο όσο και με την Δ.Ο.Y.
Σύμφωνα με το βασικό νόμο, για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό (2725/1999), κάθε αθλητικό σωματείο τηρεί υποχρεωτικά τα εξής βιβλία:
1. Μητρώου Μελών
2. Πρακτικών συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων
3. Πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου
4. Εσόδων-Εξόδων
5. Περιουσιακών στοιχείων
6. Πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων
Τα ως άνω βιβλία, πριν από την χρήση τους, θεωρούνται από το Νομάρχη ή από εξουσιοδοτημένο όργανο.

Η μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 7, συνεπάγεται την ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου. Ας δούμε τι αναφέρει η παρ. 2 του άρθρου 7 :
Το αθλητικό σωματείο, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί, δύναται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου , να ορίζει αντίστοιχο αντίτιμο της σχετικής υπηρεσίας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Στην περίπτωση αυτή το σωματείο έχει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ( π.δ. 186/1992).Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου δεν έχει εφαρμογή στους αθλητές των αγωνιστικών ομάδων του σωματείου.
Ουσιαστικά η παράγραφος 3 του άρθρου 2 αναφέρει, ότι οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (εκτός Δημοσίου), όταν ενεργούν πράξεις παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που υπάγονται στο Φ.Π.Α. ή στο φόρο εισοδήματος, θεωρούνται επιτηδευματίες μόνο για τις δραστηριότητες αυτές.
Στην ουσία λοιπόν ο χαρακτηρισμός ενός νομικού προσώπου ως μη κερδοσκοπικού αθλητικού σωματείου, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό που του έχουν δώσει οι ιδρυτές του και προκύπτει από τα όσα αναφέρει το καταστατικό, κρίνεται σε κάθε περίπτωση από τον έφορο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., διότι εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά.
Ένα αθλητικό σωματείο πρέπει να χρησιμοποιεί τα οικονομικά πλεονάσματα για να εξυπηρετεί τον σκοπό του και όχι να κάνει διανομή κερδών. Πρέπει λοιπόν σαν σκοπό να έχει την εξυπηρέτηση του σκοπού, για τον οποίο ιδρύθηκε.
Εκείνο λοιπόν που πρέπει να κάνει ο προϊστάμενος της εφορίας είναι να ερευνά, αν το αθλητικό σωματείο έχει εκτραπεί του σκοπού του, οπότε θεωρείται επιτηδευματίας .
Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται υποχρέωση να εκδίδουν τα σωματεία στοιχεία του Κ.Β.Σ. για την είσπραξη των συνδρομών από τα μέλη τους. Για τις συνδρομές εκδίδονται απλές αθεώρητες αποδείξεις είσπραξης .
Τα αθλητικά σωματεία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ. μόνο για τις πράξεις όπου είτε παραδίδουν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπάγονται στο ΦΠΑ ή (από το 2003) σε φόρο εισοδήματος. Για το κομμάτι αυτό θεωρούνται επιτηδευματίες και έχουν όλες τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ.
Για παράδειγμα το αθλητικό σωματείο εμπορεύεται αθλητικές στολές που πουλάει στα μέλη του. Το σωματείο εκδίδει εφημερίδα ή περιοδικό όπου καταχωρεί διαφημίσεις, ή στην έδρα του συλλόγου υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες και εισπράττει αμοιβή γι αυτό, ή υπάρχει κυλικείο του συλλόγου. Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις το αθλητικό σωματείο υποχρεούται να θεωρήσει βιβλίο εσόδων εξόδων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου θα παρακολουθεί μόνο τα έξοδα που αναλογούν σε αυτές τις δραστηριότητες.
Πρέπει λοιπόν τα αθλητικά σωματεία να ελέγξουν, τις δραστηριότητες τις οποίες πραγματοποιούν, ώστε να μην βρεθούν ξαφνικά προ εκπλήξεως, μετά από επίσκεψη της Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε. , ότι οφείλουν φόρο εισοδήματος ή Φ.Π.Α. με ότι αυτό συνεπάγεται
".

Συγχαρητήρια, καλώς αρχίσατε και ευχόμαστε και καλή συνέχεια. Εμείς σας προσφέρουμε απλόχερα την συνεργασία μας, εφόσον πρόκειται για το καλό του αθλήματος μας, του WTF Taekwondo, και του αθλητισμού γενικότερα, στην χώρα μας.

Σίμος Δαλκυριάδης
Διαχειριστής του tkdgr CLUBS 
και γονιός αθλητή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε