Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πολύ απογοητευμένος ο αντιπρόεδρος της PATU, δήλωσε την παραίτηση του.

(Πηγή: masTaekwondo, CRISIS IN PATU, Muy desilusionado renunció el vicepresidente de la PATU, El Salvador | C. Aranda | 3:26:00 3:26:00)

[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης, σημείωση: Το κείμενο της συνέντευξης ήταν πολύ "βαρύ" τόσο ως προς την συναισθματική φόρτιση, όσο και στα θέματα που καταπιάνεται, θα θέλαμε να ζητήσουμε την κατανόησή σας για τυχόν λάθη (ελπίζουμε ελάχιστα) που μπορεί να έγιναν από την μετάφραση. Το αρχικό κείμενο είναι στα Ισπανικά και χρησιμοποιήσαμε τον μεταφραστή της Google για γίνει στα αγγλικά και από εκεί στα Ελλήνικά.]

ΚΡΙΣΗ στην PATU
Πολύ απογοητευμένος ο αντιπρόεδρος της PATU, δήλωσε την παραίτησή του.


Ο Oscar Pineda, εκπρόσωπος της Κεντρικής περιοχής και αντιπρόεδρος της PATU (Pan American Taekwondo Union,  Παναμερικανική Ένωση Ταεκβοντο), απέστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο της PATU, Choi Ji Ho, όπου εκθέτει την απογοήτευσή του σχετικά με τον τρόπο διοίκησης (μη-δράσης) της Ηπειρωτικής Ένωσης.


FE.SA.T.
Ο πρόεδρος της Federación Salvadoreña de Taekwondo (Ομοσπονδία Ταεκβοντο του Σαλβαδόρ), ο Ricardo Pineda Oscar Romero, δέχτηκε να μιλήσει αποκλειστικά στο masTaekwondo.com σε μια συνέντευξη μέσω τηλεφώνου από το σπίτι του, όπου βρίσκεται λόγω μιας περιπέτειας με την υγεία του, που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.



Ο κ. Pineda απέστειλε μια επιστολή όπου εκθέτει τις εντυπώσεις του σχετικά με την λειτουργία της PATU, περισσότερο ως προς το πως εμφανίζεται η ένωση, είναι σαφές και αναγνωρίσιμο ότι η Παναμερικανική Ένωση Ταεκβοντο (η διοίκηση) δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα και ότι ο πρόεδρος της, Ji Ho Choi, δεν διατηρεί καμιά επικοινωνία με τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, και ειδικά με τους αντιπροσώπους των τεσσάρων περιοχών, που αποφασίστηκε να χωριστεί η ήπειρος, της Βόρειας, Κεντρικής, Νότιας περιοχής και της περιοχής της Καραϊβικής.

Mario Mandel Vaisman
Όταν είχαμε πάρει μια αποκλειστική συνέντευξη, πέρυσι, από τον αντιπρόεδρο της PATU και αντιπρόσωπο της Νότιας περιοχής, τον Χιλιανό κ. Mario Mandel Vaisman, τον είχαμε ρωτήσει πως βλέπει την λειτουργία της PATU, μας είχε απαντήσει: “Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της προεδρίας του Choi, στην PATU ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά έχουμε ελάχιστες συσκέψεις, πολύ λίγες ευκαιρίες να ανταλλάξουμε απόψεις και πιστεύω πως αυτό δημιούργησε ένα ρήγμα (χάσμα) αρκετά σοβαρό”. Μας είχε εξηγήσει τότε στην συνέντευξη του, ο Mandel.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχει η ανάγκη να εργαστούμε πάνω σε πραγματικά θέματα (στόχους) για την περιοχή ευθύνη μας, όμως πολλοί επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν είναι άμεσης και κύριας προτεραιότητας. Έχουμε αποτύχει σε αυτό και λέω φτάνει πια, γίνονται ελάχιστες συναντήσεις και αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν έχουμε συναντηθεί, έστω και μια φορά, με κάποιους από τους προέδρους των ομοσπονδιών των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης μας. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι μοίρα μας περιμένει, πρέπει όμως να δουλέψουμε πάνω σε αυτό για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας πάνω σε αυτό το θέμα”, μας είχε πει κλείνοντας ο αντιπρόεδρος της PATU. (δείτε την ανάρτηση: Mario Mandel Vaisman, de la Filosofía al Taekwondo [στα ισπανικά])


Ricardo Pineda Oscar Romero
Όταν επικοινωνήσαμε, σήμερα, με το El Salvador για μιλήσουμε με τον Oscar Pineda, αναγνωρίσαμε πως υπήρχε η ίδια “βαριά ατμόσφαιρα” όπως μας την είχε περιγράψει και τότε, ο Mario Mandel.
   

Κύριε Pineda, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την βοήθειά σας, γνωρίζουμε ότι βρίσκεστε σε μια άβολη κατάσταση από θέμα υγείας, αυτή την στιγμή. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για λίγα λεπτά;
Γειά σου Claudio, φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε και εκτιμώ την ευκαιρία που μου δίνεται, καθώς η επιστολή παραίτησής μου, που απέστειλα με το ταχυδρομείο προκάλεσε ένα κύμα από e-mails από αυτούς που δεν φαίνεται να το δέχτηκαν “καλότροπα”, έτσι μου δίνεται η ευκαιρία μέσω της δημοσίευσης από το masTaekwondo, αυτής της συνέντευξης, να δώσω κάποιες διευκρινήσεις και να είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ησυχάσουν και θα τις διαβάσουν.

Φυσικά, μπορείτε να βασιστείτε πάνω σε αυτό, αλήθεια τι πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζεται;
Κοιτάξτε, πάσχω από μια σπάνια αρρώστια που επηρεάζει άμεσα τα νεφρά μου, οι γιατροί λένε  πως αυτή η αρρώστια συμβαίνει μια στο εκατομμύριο και εγώ είμαι ο ένας στο εκατομμύριο που την έχει. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε “ανοσο-απομόνωση” και δεν μπορώ να βγω από το σπίτι μου, τουλάχιστον όχι για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά είμαι δυνατός και θα δώσω την μάχη μου...

Έχω διαβάσει τη επιστολή σας, και όπως έχω πει, βασίζεται πάνω σε πολύ καλό ηθικό υπόβαθρο. Τι σας παρακίνησε να την συντάξετε και ως εκ τούτου να δηλώσετε και παραίτηση;
Παραιτήθηκα γιατί έπρεπε να παραιτηθώ, η Ένωση (PATU) δεν κάνει τίποτα, όλα έχουν “παγώσει” από τον πρόεδρο και φαίνεται πως οι συναντήσεις μας στις συνελεύσεις γίνονται μόνο για την φωτογράφηση και αυτό δεν το βλέπω για σωστό. Δεχτήκαμε με ενθουσιασμό τις θέσεις που μας δόθηκαν μαζί με τις ευθύνες που απορρέουν από αυτές, ενθουσιασμός που απέβλεπε στο ότι θα κάνουμε καταπληκτική δουλειά στην ανάπτυξη, επέκταση και βελτίωση (της Ένωσης και του αθλήματος μας), κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία και δεν πήραμε ποτέ οδηγίες για το τι θα κάνουμε.

 
Μα καλά, ο Choi δεν βρέθηκε ποτέ σε συναντήσεις με τους αντιπροέδρους, που με την σειρά τους είναι και οι αντιπρόσωποι για την κάθε μια από τις τέσσερις περιοχές (ζώνες ευθύνης) στις οποίες έχει χωριστεί η Αμερική;
Όχι, ποτέ, και εκτός όλων των άλλων, αυτό θα έπρεπε να ενσωματωθεί (να θεσμοθετηθεί για να ανταποκρίνεται) και στο καταστατικό, όπου εκεί θα έπρεπε να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες για κάθε ένα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης. Είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να απολογηθώ προς τον κόσμο λέγοντας ότι, δεν κάναμε τίποτα από αυτά που νομίζαμε (σκεφτόμασταν) ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

 
Ποιο νομίζετε ότι είναι το κύριο πρόβλημα της Ένωσης;
Χωρίς αμφιβολία η συνοχή (διασύνδεση/επικοινωνία), όπως λέω και στην επιστολή μου, το άτομο που είναι την θέση του προέδρου, θα πρέπει να έχει εμπειρία (και αποδοχή) ως ηγέτης της οικείας χώρας του και θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη από τους οργανισμούς που διοικούν (ηγούνται)  του αθλήματος μας. Το γραφείο (θέση) του προέδρου δεν είναι ένας τίτλος επίδειξης (αυτοπροβολής), είναι μια πολύ ευαίσθητη θέση ευθύνης.

Οπότε ποιος είναι σήμερα ο ρόλος (ο τρόπος λειτουργίας) της Ένωσης;
Να προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους (οικονομικούς και άλλους) για τις εκδηλώσεις και τις διοργανώσεις που διοργανώνουν οι εθνικοί οργανισμοί του αθλήματος μας, ενώ ο πρόεδρος να έχει ως μόνη επιδίωξη και “ανησυχία”, την μετακίνηση του με αεροπλάνο πάντα στην πρώτη θέση, να μένει σε πολυτελές ξενοδοχείο και να μετακινείτε με “καλά” αυτοκίνητα, και στο τέλος να μην μας δίνει πρόσβαση στους πόρους της PATU, αλλά να τους χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τον εαυτό του.

Ο Cha Sok Park είχε κάνει το ίδιο, είχε κάνει τα πάντα ακριβώς με το ίδιο τρόπο, και κατέληξε να αποβιώσει, κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τις εκχωρημένες αρμοδιότητες προς τα υπόλοιπα άτομα. Η επικράτεια ευθύνης στην Αμερική, αποτελείται από τέσσερις υπο-περιοχές (ζώνες) ευθύνης και είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε μία έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της γνώμες που απαιτούν την προσοχή και τον σεβασμό, για να υπάρχει ανταπόκριση στις ανησυχίες των αντιπροέδρων που τις αντιπροσωπεύουν, κάτι τέτοιο όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε και δεν λειτούργησε προς τα έξω.

Είμαι πεπεισμένος, ότι ο ρόλος της Ένωσης θα έπρεπε να είναι πιο εκτενής από ότι είναι αυτή την στιγμή, για να μπορέσει να παράγει τους δικούς της πόρους με επαγγελματικό τρόπο και όχι όπως γίνεται τώρα που απλώς “χρεώνει” κάποιον διοργανωτή όταν επιχειρεί να πραγματοποιήσει κάποια εκδήλωση ή διοργάνωση.


Σε τι θα επικεντρωθείτε από εδώ και πέρα;
Προσωπικά, να ανακάμψω από την ασθένεια μου. Για την Ομοσπονδία του Σαλβαδόρ έχω την υποστήριξη του αντιπροέδρου, που θα ηγηθεί μέχρι να επανέλθω, όσο για την PATU, με πλήρη σεβασμό έχω να πω πως, εύχομαι τα πράγματα να βελτιωθούν και πως στις επόμενες εκλογές, αυτός που θα εκλεγεί, όπως και προείπα, να είναι κάποιος που θα έχει την εμπειρία, τις αληθινές αξίες και τις αρχές της πολεμικής τέχνης, σε αντίθεση με τον παρόντα που όπως έχω διαπιστώσει, έχει χάσει πολλές από τις βασικότερες και αναντικατάστατες αξίες της πειθαρχίας (ηθικός κώδικας και αξίες) του αθλήματος μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα για τον χρόνο σας, που μας αφιερώσατε σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο στην ζωή σας. Δεν θα συνεχίσω τις ερωτήσεις και δεν θα επεκτείνω την συνέντευξη, γιατί η επιστολή σας περικλείει πλήρως όλα τα σχετικά. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό σας για τον τρόπο με τον οποίο έχετε καταδείξει αυτό το θέμα, κατά την γνώμη μου, ειδικά (και είναι κάτι που θα πρέπει να το σημειώσω) πάνω σε θέματα ηθικών αξιών και θα είμαι στην διάθεση σας να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ.
Σε ευχαριστώ πολύ και εγώ Claudio, τόσο εσένα προσωπικά όσο και για την δημοσίευση της επιστολής. Σε χαιρετώ με μια μεγάλη αγκαλιά.
 
Το παρακάτω αρχείο είναι το κείμενο της επιστολής του Ricardo Pineda Oscar Romero, προέδρου της Ομοσπονδίας Ταεκβοντο του Σαλβαδόρ, που μας ζήτησε να το δημοσιοποιήσουμε.

[αρχείο σε μορφή PDF, στα Ισπανικά και στα Αγγλικά]


[σημείωση από τον μεταφραστή: Δεν μεταφράσαμε την επιστολή γιατί θεωρήσαμε ότι υπάρχει η περίπτωση να την αλλοιώσουμε άθελά μας, έστω και στο ελάχιστο, κάτι που με κανένα τρόπο δεν θα θέλαμε να συμβεί. Ζητούμε την κατανόηση σας.]

Claudio Aranda, Exclusive masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε