Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ (2012)

Η ΓΓΑ (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ανήκει στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ανακοίνωσε τις επιχορηγήσεις για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες για το 2012. 
Με δελτία τύπου στον ιστότοπό της ανακοίνωσε τα χρηματικά ποσά που θα λάβουν, η κάθε μια αναγνωρισμένη αθλητική ομοσπονδία, από την πολιτεία. Επίσης, στα δελτία τύπου καταγράφονται και αιτιολογούνται, το πως, το πότε και το "γιατί" των επιχορηγήσεων...
Αν κρίνουμε από το ύψος των ποσών που θα δοθούν στις διάφορες ομοσπονδίες που κατατάσσονται σε κατηγορίες "προτεραιότητας" και "εθνικής σημασίας" (λες και ο αθλητισμός έχει τέτοιους διαχωρισμούς) θα δούμε ότι τελικά, ο διαχωρισμός σε κατηγορίες που έγινε και εφαρμόστηκε βάση του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού, που εφαρμόστηκε ουσιαστικά πέρυσι, έγινε για να χωριστούν "οι αμνοί από τα ερίφια". 
Ο χωρισμός άσχετα με το με ποιες προθέσεις έγινε ή με ποια "αξιοκρατικά" κριτήρια, κατέληξε να χωρίσει τον αθλητισμό σε "πατρίκιους και πληβείους". Δηλαδή στην ουσία σε "επιχορηγούμενους" και σε "λιγότερο ή ελάχιστα επιχορηγούμενους".

Είναι πασιφανές το γεγονός ότι ο αρχικός διαχωρισμός και το ύψος των φετινών επιχορηγήσεων έγιναν με μόνο κριτήριο αυτό του "πρότερου βίου" και του παρελθόντος, και δεν έλαβαν υπόψιν ούτε το παρόν αλλά και ούτε το μέλλον που υπάρχει και διαφαίνεται στα περισσότερα αθλήματα.
Να δώσουμε τα "συγχαρητήρια" μας για αυτές τις πρακτικές και για την "τιμωρία" ή "επιβράβευση" των αθλημάτων και των αναγνωρισμένων ομοσπονδιών τους από την πλευρά της πολιτείας.
Αν έτσι, με αυτή την λογική, περιμένουν να έχουμε "καλλιέργεια" και "βελτίωση/ανάπτυξη" του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην χώρα μας, τότε είναι "βαθιά νυχτωμένοι".
Φάνηκε για ακόμη μια φορά, για ακόμη μια χρονιά, πόσο "άσχετοι" είναι οι διαχειριστές του κρατικού κορβανά και οι "οραματιστές" - υπεύθυνοι του αθλητισμού στην Ελλάδα.
Δεν έλαβαν καν υπόψιν τους (μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτό ως δικαιολογία) τις πραγματικές παραμέτρους που έχει το κάθε άθλημα. 
Να σας αναφέρω μερικές, συνολικός αριθμός νέων αθλητών & αθλητριών, συνολικός αριθμός "πραγματικών" σωματείων/ συλλόγων, διεθνείς και παγκόσμιες επιτυχίες/ παρουσίες, την δυναμική της συνολικής αύξησης των αθλημάτων στην κοινωνία (από τις νέες εγγραφές που έγιναν σε σωματεία/συλλόγους το 2011), την παρουσία (με τα εθνικά πανελλήνια και λοιπά πρωταθλήματα) των αθλημάτων στο αθλητικό στερέωμα της χώρας (σε αριθμό διοργανώσεων και κυρίως σε αριθμό συμμετοχών από αθλητές & αθλήτριες κάθε ηλικίας). 
Θα μου πείτε "μα καλά, ξέρουν αυτά τα στοιχεία;", θα απαντήσω "θα έπρεπε να τα ξέρουν και να έχουν φτιάξει τις διαδικασίες για να τα μαθαίνουν". Να τους χαιρόμαστε τέτοιους "υπεύθυνους" και τις αποφάσεις τους.

Στο δελτίου τύπου με την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων για την κατηγορία "στα κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα (Πίνακας 2)" στο τέλος, αναφέρεται το εξής κείμενο:
"Ως προς το πρόγραμμα επιχορήγησης του Tae Kwo Do η τελική επιχορήγηση θα καθοριστεί μετά από έλεγχο των εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΑΣΕΠ.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει η "δικλείδα" του ότι, θα γίνει πρώτα η έγκριση του απολογισμού των ομοσπονδιών για το 2011 και μετά θα δοθούν τα χρήματα. 
Για το άθλημά μας αυτή η "έγκριση" θα γίνει μαζί με τον έλεγχο των δυο εκθέσεων που προφανώς βρίσκονται σε εξέλιξη; 
Τρέχει κάτι "ιδιαίτερο" με την ομοσπονδία μας και είναι απαραίτητοι και αυτοί οι δυο επιπλέον "έλεγχοι" για να αποδεσμευτούν τα χρήματα;
Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα των "εκθέσεων" για να δούμε και το "αποτέλεσμα" της έγκρισης...
Και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό (δηλ. ότι κάτι είναι μεμπτό), δεν θα δοθούν καθόλου τα χρήματα;
Δηλαδή θα "τιμωρήσουν" το άθλημά μας, για τα "προβλήματα" που προκάλεσαν, όποιοι τα προκάλεσαν;
Αντί να κινηθούν προς την κατεύθυνση της "εξυγίανσης", θα πάνε κατευθείαν στην τιμωρία του αθλήματος; Αυτό με το "φταίει ο γάιδαρος, βαράμε το σαμάρι" το ξέρετε; 
Απλά, σε αυτή την περίπτωση, δεν ξέρουν ούτε ποιος είναι ο "γάιδαρος", ούτε ποιο είναι το "σαμάρι"...ή μήπως ξέρουν, αλλά κάνουν πως δεν ξέρουν;


Σας παραθέτουμε μερικά "στατιστικά" στοιχεία
Στα αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας:
(max) ΣΕΓΑΣ με 6.500.000 €
(min) ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ με 1.076.000 €


Στα α) αθλήματα εθνικής αθλητικής σημασίας (Πίνακας 1) και β) κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα (Πίνακας 2):
α) (max) ΠΑΛΗ & ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ με 1.400.000 €
(min) ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ με 400.000 €
[για το TAE KWOΝ DO (ΕΛΟΤ) με 500.000 €]
β) (max) ΞΙΦΑΣΚΙΑ, ΠΥΓΜΑΧΙΑ & ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ με 500.000 €
(min) ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ με 260.000 €
 

Στα αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας:
(max) ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ & ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ με 150.000 €
 
(min) ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ με 95.000 €
Στα αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας η επιχορήγηση για όλα τα αθλήματα συνολικά δεν θα υπερβεί το 2012 τις 400.000€.  



Δείτε τα δελτία τύπου:
2)Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ, α) των αθλημάτων εθνικής αθλητικής σημασίας (Πίνακας 1) και β) των κρατικώς ενισχυόμενων αθλημάτων (Πίνακας 2), Αθήνα, 29 Μαρτίου 2012,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε