Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η διαιτησία στο ταεκβοντο

Πολύς λόγος (και όχι άδικα) γίνεται τελευταία για την διαιτησία και των υπηρετούντων αυτήν, στις πανελλήνιες διοργανώσεις της ΕΛΟΤ. Τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Π/Κ 2011 όσο και στο Α' Πανελλήνιο Κύπελλο, πληθαίνουν τα "σημάδια" της αναξιοπιστίας και της "μεροληψίας" που καταγγέλλονται από τις φωνές των γονέων, των προπονητών και των αθλητών & αθλητριών μας.
[Αντί Εισαγωγής]
Κάποιοι μιλάνε για το ότι "έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι", ότι "δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση", ότι θα πρέπει να "μπει το μαχαίρι και να φτάσει στο κόκαλο" και άλλα πολλά που η ηθική μας και η δεοντολογία μας δεν μας επιτρέπει να τα γράψουμε λόγω του ακατάλληλου των λέξεων που χρησιμοποιούνται.

Ας κάνουμε πρώτα μια αναδρομή. Μέχρι και πέρυσι, η ενημέρωση (η άμεση, απρόσκοπτη και σωστή ενημέρωση) για τα τρέχοντα του αθλήματος μας ήταν από ελάχιστη έως και ανύπαρκτη. 
Δεν υπήρχαν τα μέσα (ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν) εκείνα που θα έβγαζαν τις ειδήσεις και θα έδιναν την ενημέρωση που τόσο απαραίτητη είναι για κάθε δημόσιο αθλητικό γεγονός. Έτσι το άθλημα του ταεκβοντο στην Ελλάδα, ενώ είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή με χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες, εκατοντάδες συλλόγους σε όλη την χώρα, διοργανώσεις τοπικές, περιφερειακές και πανελλήνιες, δεν το "ήξερε" κανένας, δεν προβάλλονταν και δεν υπήρχε έστω και η ελάχιστη ενημέρωση για το τι γίνεται στον κόσμο του αθλήματος του ολυμπιακού ταεκβοντο.



Αν και μετά την επιτυχία του Μιχάλη Μουρούτσου στο Σίδνεϊ το 2000, του Αλέξανδρου Νικολαϊδη και της Ελισάβετ Μυστακίδου στην Αθήνα το 2004, και στο Πεκίνο το 2008, όπως θα περίμενε κανείς η δημοτικότητα του αθλήματος εκτινάχτηκε στα ύψη, η προβολή όμως και κυρίως η "καθημερινή" ενημέρωση για τα δρώμενα του αθλήματος (διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελέσματα αγώνων, αναμεταδόσεις αγώνων, οργανωτικά και διοικητικά θέματα, εκδηλώσεις κ.ά.) παρέμεινε ελάχιστη έως και ανύπαρκτη.
Όμως από τις αρχές του 2011 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, με τα νέα blog στο internet, η προβολή και η ενημέρωση για το άθλημα άρχισε να "απλώνει" και να γίνεται όλο και ποιο άμεση, όλο και πιο ευρεία. 
Όπως ήταν φυσικό τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αργά μεν αλλά σταθερά άρχισαν να βάζουν ειδήσεις για το ταεκβοντο, ειδήσεις που δεν περιορίζονταν πλέον στις Ολυμπιάδες και στους ολυμπιονίκες. 
Στις αρχές τις άνοιξης ήρθε και η Πανελλήνια Κατάταξη Αθλητών & Συλλόγων Ταεκβοντο (με ιδιωτική πρωτοβουλία και εφαρμογή). Επιτέλους το άθλημα είχε πίνακες κατάταξης για τους αθλητές και τους συλλόγους του, με τα αποτελέσματα από τις διοργανώσεις που γίνονταν (δυστυχώς λόγω έλλειψης δημοσιευμένων στοιχείων από τους διοργανωτές δεν περιλαμβάνει όλες τις διοργανώσεις και κατατάσσονται μόνο όσοι παίρνουν μετάλλια χρυσό, αργυρό και χάλκινα. Ο διαχειριστής της ΠΑΚΑΤ & ΠΑΚΑΣΤ ήθελε να συμπεριλαμβάνονται και να βαθμολογούνται όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν σε αγώνες και παίρνουν βαθμολογία ακόμη και με την συμμετοχή τους μόνο).

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των blog είναι η αμφίδρομη επικοινωνία που παρέχουν. Εκτός από την ανάρτηση ειδήσεων και πληροφοριών από τους διαχειριστές τους, οι αναγνώστες μπορούν να γράφουν σχόλια. Έτσι η ενημέρωση έγινε αμφίδρομη και πολυσυμμετοχική, πλέον οι ειδήσεις έχουν μετατραπεί σε πληροφόρηση μέσω της επικοινωνίας. Ο κάθε ένας μπορεί πλέον να μιλήσει και να πει την γνώμη του, τις απόψεις του και ότι άλλο θέλει.

Σύντομα, αυτές οι γνώμες και οι απόψεις έγιναν και ανταποκρίσεις, έγιναν ειδήσεις κατευθείαν από την πηγή, από τις διοργανώσεις των αγώνων. Επίσης, οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ταεκβοντο άρχισαν να καταγράφουν τους αγώνες και με τις βιντεοκάμερες τους.

"Άρχισαν να καταγράφουν", αυτό είναι και η πεμπτουσία της συμμετοχής, πλέον εκτός από "αυτόπτες μάρτυρες και θεατές" γίναμε και "φωτορεπόρτερ". Κάθε γονιός που "γράφει" με την βιντεοκάμερα τον αγώνα του παιδιού του γίνεται εν δυνάμει και ένας φωτορεπόρτερ και το σημαντικότερο γίνεται πλέον και ένας "καταγραφέας αποδεικτικών στοιχείων".

Τα "κρυφά" έγιναν "φανερά", βγήκαν στο φως ή μάλλον καταγράφτηκαν από τον φακό της βιντεοκάμερας. Αυτό έχει αρχίσει σιγά-σιγά, δειλά-δειλά να μετεξελίσσεται σε «Verba volant, scripta manent» (τα λόγια πετούν, τα γραπτά όμως μένουν). Πλέον άρχισε, η γκρίνια και τα παράπονα να γίνονται, καταγγελίες με αποδεικτικά στοιχεία. Πλέον δεν είναι "ο λόγος μου απέναντι στον λόγο σου", αυτό που είδα το έχω καταγράψει κιόλας. Δεν λέμε πια μόνο, αλλά δείχνουμε κιόλας. Μπορεί μέχρι τώρα τα λόγια μας να έπεφταν στο κενό ή να έβρισκαν "ώτα μη ακουόντων" όμως πλέον μόνο αν κάποιος είναι τυφλός (ή εθελοτυφλεί) μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει και πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται, γιατί αυτό που γίνεται υπάρχει πλέον και καταγεγραμμένο σε βίντεο.

Πριν λίγο καιρό ήταν ελάχιστοι αυτοί που "έγραφαν" με βιντεοκάμερες τα γεγονότα στις διοργανώσεις και συνήθως μόνο για δικιά τους χρήση, τώρα οι κερκίδες είναι γεμάτες από γονείς που γράφουν του αγώνες και ότι άλλο συμβαίνει μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, μέσα και έξω ή δίπλα από τα τερέν.

Μαζί με το YouTube και τις άλλες ανοιχτές και δωρεάν υπηρεσίες ιδιωτικής "αναμετάδοσης" βίντεο, κάθε καταγραφή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα δημόσια προσιτή από τον καθένα μας.

Ξέρω προπονητές που έχουν αναθέσει σε γονείς και φίλους να καταγράφουν με βιντεοκάμερες τα πάντα. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά από κάθε αγώνα των αθλητών τους.

Ο "βασιλιάς πλέον είναι γυμνός", όλοι μπορούν να δουν ότι δεν φοράει ρούχα, όσο και αν αυτός προσπαθεί να μας πείσει πως είναι ντυμένος και μάλιστα με πλουμιστά ενδύματα.

Όλα στο φως, όλα σε βίντεο, όλα στο internet!

Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί και να κάνει τις λοβιτούρες του "παρασκηνιακά" και "εν κρυπτό".

Νομικά, δηλαδή με ένδικες καταγγελίες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ούτε και με την συνδρομή των βιντεοσκοπήσεων. Δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει και δεν μπορεί να "αποδειχθεί" οποιαδήποτε ένδικη ενέργεια σε κάποιο δικαστήριο (αθλητικό ή μη) για "αλλοίωση αποτελέσματος" ή άλλη “διαιτητική παράβαση”. Όχι μόνο δεν "στέκεται" και δεν είναι δυνατή η δικαίωση αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, μια τέτοια κίνηση μπορεί να δώσει λαβή για "αντιμήνυση" από την ομοσπονδία για λόγους "δυσφήμησης του αθλήματος". Δηλαδή, εκεί που θα νόμιζες πως είσαι σε θέση κατήγορου θα βρεθείς σε θέση κατηγορούμενου με σχεδόν σίγουρη την καταδίκη σου. Να μην πούμε και για τους συλλόγους που θα "τολμήσουν" να κάνουν κάτι τέτοιο, η "διοικητικές ποινές και η τιμωρία" τους είναι εξασφαλισμένες πριν ακόμα καν "σκεφτούν" να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

[Στο θέμα μας τώρα]
...
[Θα συνεχίσουμε αυτό άρθρο με τα θέματα της διαιτησίας, από πληροφορίες που βρήκαμε σε εθνικές ομοσπονδίες ταεκβοντο στο εξωτερικό. Εκεί έχουν ήδη "ανακαλύψει τον τροχό" και εφαρμόζουν συστήματα και διαδικασίες που βελτιώνουν και ελέγχουν την διαιτησία, τους διαιτητές και ότι άλλο σχετίζεται με αυτά και το σημαντικότερο "δεν τα κρατάνε για τον εαυτό τους".
Πάρτε μια πρώτη γεύση:
USA TAEKWONDO:  Competition Rules/Referees
Από το Referee_Code_of_Operations (Κανονισμοί Λειτουργίας Διαιτησίας/Διαιτητών) της USA TAEKWONDO, στην σελίδα 12 και στο Άρθρο 18: Κώδικας Ηθικής:

Αυτή την στιγμή όλες οι πληροφορίες που συλλέξαμε βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της αφομίωσης, μόλις ολοκληρώσουμε την έρευνα και την μελέτη τους θα επανέλθουμε... 
Και επειδή ούτε και εμείς τα κρατάμε για τον εαυτό μας, σας παραθέτουμε την λίστα με τα μέχρι τώρα ευρήματα μας:
Από USA TAEKWONDO (Ομοσπονδία Ταεκβοντό των ΗΠΑ):
Competition Rules/Referees (Κανονισμοί Αγώνων και Διαιτησίας)
Referee Seminar Powerpoint presentation (Παρουσίαση Σεμιναρίου για Διαιτητές)
USAT Referee Code of Operations (updated September 20, 2010) (Κώδικας Λειτουργίας Διαιτητών της USAT)
Revision of Arbitration Rules (August, 2007) (Αναθεώρηση των Κανόνων Διαιτησίας)
Competition Rules (updated October 2011) (Κανονισμοί Αγώνων)
Junior Safety Rules (updated December 2009) (Κανόνες Ασφαλείας για τους Ε/Ν Αθλητές & Αθλήτριες)
Referee Development Programs (Προγράμματα Βελτίωσης/Εξέλιξης Διαιτητών)

Από την
BRITISH TAEKWONDO CONTROL BOARD (BTCB) (Βρετανική Ομοσπονδία Ταεκβοντο):
THE BRITISH TAEKWONDO CONTROL BOARD (BTCB) IS THE NATIONAL GOVERNING BODY FOR WTF TAEKWONDO (Το Βρετανικό Διοικητικό Συμβούλιο Ταεκβοντο είναι το Εθνικό Σώμα Διακυβέρνησης για το WTF Ταεκβοντο στην Μεγάλη Βρετανία)
The British Taekwondo Control Board Referees Οι Διαιτητές της BTCB
British Taekwondo Poomsae (Βρετανικό Τεχνικό Ταεκβοντο)
]   

Αρθρογράφος: Σίμος Δαλκυριάδης (γονιός αθλητή)

3 σχόλια:

  1. prepei na dimiourgithei ena kanali kai stin ellada kai na mporoun oloi na anebazoun ta video ton agonon
    eseis kirie simo exete tin texnognosia kai mporeite na mas peite pos mporoume na to kanoume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο, αγαπητέ nakits,
    Έχω την τεχνογνωσία και θα βάλω ένα άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα. Μπορούμε όντως να έχουμε ένα "κανάλι" πχ. στο YouTube και να "ανεβάζουμε" εκεί τα βίντεο μας (γονείς, προπονητές, αθλητές κτλ.).
    Επειδή όμως υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα και ορισμένοι περιορισμοί, θα δω αν μπορώ να κάνω κάτι σχετικά με αυτές τις δυσκολίες.
    Σκέφτομαι να κάνω ένα είδος "μόνιμης ανάρτησης" και τα βάζω εκεί, αφού τα περάσω από επεξεργασία και βάλω σχόλια για κάθε ένα...

    Θα το μελετήσω το θέμα και θα επανέλθω "δρυμμήτερος" και με απαντήσεις και τρόπους σχετικά με το τι και το πως μπορεί να γίνει, εύκολα και σωστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai ti na doume bre simo mou .ta eides ti egine pali ston Poligiro , dil tora an arxisoun proponites , goneis ,na plakononte sto ksilo me tous diaitites i me tous doiikountes , ti tha ginei ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε