Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Υποσχέσεις και ελπίδες για το 2012 από την ΕΛΟΤ ή ...

Θέλαμε η χρονιά να "βγει" με τελευταία ανάρτηση αυτή με τις ευχές και το μήνυμα του προέδρου της WTF, και να "ξεκινήσει" με κάτι ευχάριστο. Αλλά η ομοσπονδία μας, η ΕΛΟΤ, δεν μας αφήνει να "αγιάσουμε". Και εξηγούμαστε, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011, στο site της ΕΛΟΤ, δημοσιεύτηκε η συνέντευξη του προέδρου της ΕΛΟΤ, κ. Θωμαΐδη. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια αναδημοσίευση από το άρθρο-συνέντευξη του προέδρου στο site ΜΑΧΗΤΕΣ. Διαβάσαμε την συνέντευξη και θα πρέπει να ομολογήσουμε πως τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτα. Αυτά που λέει, ο κατά τα άλλα σεβαστός πρόεδρος μας, είναι λίγο "κρύο" και λίγο "ζέστη". Διαβάστε την και θα καταλάβετε τι εννοούμε (Νίκος Θωμαϊδης: «Ο πήχης στο Taekwondo ήταν πάντα ψηλά»Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2011 09:16 στην ιστοσελίδα www.mahites.gr).


Αρχίζοντας από το τίτλο του άρθρου της συνέντευξης, εντοπίζουμε την πρώτη ανακολουθία στα "λεγόμενα" της διοίκησης. "Ο πήχης στο taekwondo ήταν πάντα ψηλά", και αναρωτιόμαστε "ήταν πάντα ψηλά;" και αν ήταν για ποιόν ήταν; Πόσο ψηλά ήταν ο πήχης όταν η Ελλάδα απουσίαζε από το ETU CADET 2011, πόσο ψηλά ήταν ο πήχης, όταν τρεις σημαντικότατες διοργανώσεις έγιναν στην εκπνοή του 2011, στα τρία τελευταία παρασκευο-σαββατο-κύριακα πριν τα Χριστούγεννα η μια μετά την άλλη; 
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Π/Κ 2011 στην Χαλκίδα, το Α' Πανελλήνιο Κύπελλο στους Θρακομακεδόνες και Β' Πανελλήνιο Κύπελλο "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ" στο Πολύγυρο, τρεις πανελλήνιες και πολύ σημαντικές διοργανώσεις, έγιναν "χωρίς αναπνοή" και σε τόσο "στριμωγμένο" χρόνο, που καταργήθηκε στην πράξη ο τίτλος "πανελλήνιο", ειδικά για τα κύπελλα. Εκτός αυτού  και οι τρεις διοργανώσεις έγιναν χωρίς ηλεκτρονικούς θώρακες και χωρίς video replay και ενστάσεις (κάρτες προπονητών). Και σαν να μην έφταναν αυτά, η διαιτησία και ο παραγοντισμός "θριάμβευσαν" με όλα όσα έγιναν μέσα στους αγώνες, μέσα στα τερέν και "πάνω" στα παιδιά μας. 

Η φωτογραφία στο άρθρο είναι τελείως παραπλανητική (ο νυν πρόεδρος της ΕΛΟΤ και ο πρόεδρος της WTF δίνουν τα χέρια), σαν να μας λένε πως η τωρινή διοίκηση της ομοσπονδίας μας έχει "τις ευλογίες" της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Καταρχήν από πότε είναι η φωτογραφία; Και κατά δεύτερον, γνωρίζει ο πρόεδρος της WTF τα τελευταία "κατορθώματα" της ομοσπονδίας μας με τις τρεις διοργανώσεις που έκανε η ΕΛΟΤ με όλα τα "ευτράπελα" που μόλις αναφέραμε; Δεν νομίζουμε.

Το κείμενο της συνέντευξης, ξεκινά με μια "ιστορική αναδρομή" και πως το ταεκβοντο έγινε αγαπημένο άθλημα και με μεγάλη απήχηση στα ελληνόπουλα. Κατόπιν γίνεται αναφορά για την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή αθλητών στα πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις αγώνων, και συνεχίζει με τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στις διεθνείς και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου είναι σχετική με τις πρόσφατες επιτυχίες στην Πάφο από την εθνική ομάδα εφήβων/νεανίδων. Ευτυχώς, στην απάντηση που δίνεται γίνεται αναφορά στην "δουλειά που γίνεται στα σωματεία" και στο ότι η επιτυχίες είναι αποτέλεσμα "μιας συνολικής προσπάθειας", γίνεται αναφορά στους προπονητές και την προετοιμασία της εθνικής Ε/Ν και δίνονται τα εύσημα στους ίδιους τους αθλητές και τις αθλήτριες.

Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με την διπλή παρουσία Ελλήνων στην διοίκηση της ETU, αυτή του προέδρου και του ενός από τους αντιπροέδρους. Θετικό σημείο στην απάντηση που δόθηκε, είναι η επισήμανση ότι γίνονται προσπάθειες να γίνει στην χώρα μας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν για το 2012.

Στην τρίτη ερώτηση γίνεται αναφορά για την "οικονομική δυσκολία" που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία μας λόγω των "κομμένων" κρατικών επιχορηγήσεων. Ο πρόεδρος απαντά πως έγιναν κάποιες αλλαγές προσαρμογής και πως κάποιες αποφάσεις δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Ποιες ήταν αυτές οι αποφάσεις, κανείς δεν ξέρει. Το χαράτσι όμως με τις κάρτες διαπίστευσης κατάφεραν να το υλοποιήσουν...

Στην επόμενη ερώτηση ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στην μεγάλη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα π/κ (1.400 αθλητές και αθλήτριες) και κάνει και μια "σύγκριση" για τις επιχορηγήσεις ανάμεσα στην ΕΛΟΤ και την ομοσπονδία της Πυγμαχίας. Αναφέρει πως η ομοσπονδία μας πήρε για φέτος 600.000 ευρώ όσο περίπου πήρε και η Πυγμαχία και ενώ τα δικά μας πρωταθλήματα συγκεντρώνουν πάρα πολλούς αθλητές και έχουμε και διεθνείς διακρίσεις, η Πυγμαχία μαζεύει μόλις 50 αθλητές στο δικό της πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και έχει και μηδενικές (όπως αναφέρετε) διεθνείς διακρίσεις. Στην απάντηση του, ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ "αποφεύγει" να απαντήσει άμεσα και δίνει μια "χλιαρή" απάντηση, σημειώνοντας πως δεν θέλει να κάνει συγκρίσεις με άλλες ομοσπονδίες. Δεν αρνιέται όμως το γεγονός πως φέτος, η ομοσπονδία του αθλήματος μας πήρε 600.000 ευρώ. Αν ήμουν στην θέση του δημοσιογράφου, θα ρωτούσα πολύ απλά, "Που πήγαν και που δόθηκαν αυτά τα χρήματα;"

Μετά, γίνεται μια ερώτηση σχετικά με την "μεγάλη απήχηση" που έχει το άθλημα του ταεκβοντο στα ελληνόπουλα και ο πρόεδρος απαντά δίνοντας το στίγμα των ολυμπιακών και άλλων διακρίσεων που έχει το άθλημα τα τελευταία χρόνια κτλ. κτλ.

Και η "συνέντευξη" (τα εισαγωγικά τα έβαλα γιατί δεν μου φαίνεται και τόσο πολύ για συνέντευξη, περισσότερο μου κάνει για "καλοδουλεμένος μονόλογος" και "διαφήμιση") κλείνει με το μέλλον του ταεκβοντο, με το ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΛΟΤ. Και εδώ είναι όλα τα "λεφτά", το "ζουμί" της υπόθεσης. Παραθέτουμε το κείμενο όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε: 

"Για το 2012, και αρχή γενομένης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στο τέλος Φεβρουαρίου, υιοθετούμε το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που έχει να κάνει με:

- Την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στους αγώνες

- Την ηλεκτρονική κλήρωση

- Την άμεση καταγραφή αποτελεσμάτων και την ζωντανή παρακολούθηση των πουλ μέσω ίντερνετ.

Αυτό, σε συνδυασμό με τους αγώνες με ηλεκτρονικούς θώρακες, είναι ότι πιο εξελιγμένο και αξιόπιστο παγκοσμίως. Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργεί σε όλα τα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΛ.Ο.Τ. καθώς επίσης και των Ενώσεων ΕΤΑΝΕ – ΕΤΑΒΕ.

Επίσης προχωράμε σε νέα κριτήρια για τους αθλητές που θα απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα από το 2013 τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν.

Εκτός από την Ολυμπιάδα, που είναι βέβαια και ο μεγάλος στόχος, έχουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που ελπίζουμε και εκεί σε πολλές και ανάλογες με το παρελθόν διακρίσεις. 

Σε ότι αφορά την Ολυμπιάδα, έχει ήδη προκριθεί ο Αλ. Νικολαΐδης. Έχουμε ακόμα να διεκδικήσουμε 3 θέσεις στα τέλη Ιανουαρίου στην προολυμπιακή πρόκριση που θα γίνει στο Καζάν, όπου θα εκπροσωπηθούμε από τον Ν. Τζέλο, την Κ. Κούβαρη και την Ε. Μυστακίδου.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε για όσες το δυνατόν περισσότερες προκρίσεις. Ο πρώτος στόχος είναι αυτός και ο δεύτερος σαφώς ένα νέο Ολυμπιακό μετάλλιο, γιατί όχι και μετάλλια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Άλλωστε ο πήχης στο Taekwondo ήταν πάντα ψηλά."

Παραθέτουμε το κείμενο για δυο λόγους, πρώτα γιατί θα το σχολιάσουμε σε διάφορα σημεία, κυρίως όμως γιατί περιέχει "υποσχέσεις" για το μέλλον του αθλήματος στην χώρα μας, έτσι το καταγράφουμε και το κρατάμε για μελλοντική χρήση και αναφορά.

Αρχίζουμε με τον σχολιασμό, θα σχολιάσουμε μόνο ένα σημείο, αυτό με την ολυμπιάδα. Τελικά, οι αθλητές που θα απαρτίζουν την ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 και οι τρεις από αυτούς/αυτές θα πάνε στο Καζάν της Ρωσίας για να διεκδικήσουν την πρόκριση, είναι: ο Αλ. Νικολαϊδης, που πολύ σωστά αναφέρεται πως έχει πάρει ήδη την πρόκριση, όμως δεν αναφέρει πως έγινε η επιλογή του για την ολυμπιακή ομάδα. Μέσα από ποια διαδικασία προτάθηκε να μας εκπροσωπήσει στους ολυμπιακούς αγώνες; 
Για την Κ. Κούβαρη ("αντικατέστησε την Μ. Μιχαηλίδου που συμμετείχε στην ομάδα στο Παγκόσμιο Πρόκρισης στο Baku) και την Ε. Μυστακίδου, που επίσης δεν γνωρίζουμε πως επιλέχθηκαν και συμμετέχουν στην ολυμπιακή ομάδα
Ο μόνος που "κέρδισε" την θέση του στην ολυμπιακή ομάδα είναι ο Ν. Τζέλλος (που "αντικατέστησε" τον Μ. Τσουρδίνη που συμμετείχε στην αποστολή της ομάδας στο Παγκόσμιο Τουρνουά στο Baku), μέσα από μια μίνι διοργάνωση ανάμεσα σε τρεις αθλητές κατάφερε να νικήσει και να πάρει την θέση του επάξια. Είναι και ο αθλητής με τις περισσότερες συμμετοχές για φέτος στα ETU Open A-Class τουρνουά με πολλές επιτυχίες και είναι και ο "πιο φορμαρισμένος" αθλητής για την κατηγορία Α[80-] όπως πολλοί ξένοι αθλητές και ομοσπονδίες παραδέχονται. 
Τέλος πάντων, κάποια στιγμή θα γίνει κάτι και για αυτό το θέμα, την διαδικασία επιλογής των αθλητών/-τριων για την ολυμπιακή ομάδα...

Και τώρα στις "υποσχέσεις". Αν και στο χωριό μου αυτά θα τα χαρακτήριζαν ως προσπάθεια κάποιου πολιτικού ή πολιτικάντη για να πιάσει "πόρτα για τον χειμώνα", ελπίζουμε και σίγουρα θα "περιμένουμε" να γίνουν. Αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και να αποφύγουμε έτσι την διοργάνωση των τριών τελευταίων διοργανώσεων με τον τρόπο που έγιναν και "σημάδεψαν" αρνητικά το άθλημά μας, ας δεχτούμε όμως ότι, οι διοικούντες έχουν την πρόθεση να τα κάνουν. Σημειώνουμε λοιπόν ποια είναι αυτά που μας υπόσχονται ότι θα γίνουν:
1. Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής αθλητών/αθλητριών στους αγώνες.
2. Ηλεκτρονική κλήρωση στους αγώνες.
3. Άμεση καταγραφή αποτελεσμάτων και ζωντανή παρακολούθηση των pull μέσω ίντερνετ.
4. Αγώνες με ηλεκτρονικούς θώρακες.
5. Νέα κριτήρια για την επιλογή των αθλητών/-τριων που θα απαρτίζουν τις εθνικές ομάδες (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα ποια θα είναι).
Και τέλος και πιο σημαντικό από όλα:
Ο πήχης του ταεκβοντο να είναι πάντα ψηλά.

Όλα αυτά θα περιμένουμε να γίνουν μέσα στο 2012. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν μέσα στο 2011. Αλλά ας είναι, "κάλλιο αργά παρά ποτέ".

Κλείνοντας θα πούμε απλά το εξής: Όλα αυτά και πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν και δεν είναι αναγκαστικό να γίνουν από την παρούσα διοίκηση.

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος.
Και μια υπόσχεση και από εμάς, θα είμαστε και αυτή την χρονιά στις "επάλξεις" για να δούμε αν οι "υποσχέσεις" γίνουν πραγματικότητα, άσχετα με το ποιοι θα τις πραγματοποιήσουν, τελικά.   

(Σίμος Δαλκυριάδης)

3 σχόλια:

  1. kala xronia !!!
    kal ti pereimenate na sas pei o proedros pou pigan ta lefta!!!
    oso gia tin pigmaxia auti den plironoun simetoxes kai ta eksoda metakiniseis ta analambanei i omospondia tous !!!!!!

    ante min arxiso arnitika xroniares meres

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά και Χρόνια Πολλά και σε σένα Taekwondo Fights.
    Τα χρήματα είναι το τελευταίο που θα με απασχολούσε σχετικά με την ομοσπονδία μας, αυτό που προέχει και με νοιάζει πιο πολύ από όλα είναι να γίνουν αυτά που "υπόσχονται". Δεν με ενδιαφέρει αν τα υλοποιήσουν αυτοί ή κάποιοι άλλοι, αυτό που θέλω είναι να γίνουν και να γίνουν γρήγορα.
    Δεν θέλω να ξαναδώ διοργανώσεις σαν τις τελευταίες, είναι άδικο για όλους μας, του αθλητές/-τριες, του προπονητές και συλλόγους, όσους νοιάζονται για το άθλημα, ακόμα και για αυτούς που διοικούν.
    Εγώ, θα παραμείνω ρομαντικός και θα "αεροβατώ" όσο μπορώ, όμως αν ξαναδώ να γίνονται αυτά που έγιναν, δεν ξέρω αν θα "σηκώσω" ξανά την απογοήτευση που μου προκάλεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tote na xoristoume se 2 enoseis

    i 8 topokes epitropes

    opos palia

    allios den tha ginei tipota pali

    pali tha exoume panellinio me 1600 atoma

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε