Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Daba Modibo Keita, ο κοιμισμένος γίγαντας ξυπνά

(Πηγή: masTaekwondo+, CAIRO 2012, Daba Modibo Keita, the sleeping giant awakens, Mali|masTaekwondo+|2012/01/09 21:39:00)
[μετάφραση Σίμος Δαλκυριάδης]

Ο δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (στο Πεκίνο 2007 και στην Κοπεγχάγη 2009) δεν έχει αγωνιστεί από τον τελικό στην βαριά κατηγορία που έγινε στην Δανία, όπου και είχε κερδίσει για δεύτερη φορά των Κορεάτη Yun-Bae σε έναν συγκλονιστικό αγώνα.


Παρά το γεγονός ότι το masTaekwondo είχε την ευκαιρία να συναντηθεί πολλές φορές με τον Daba, η τελευταία επίσημη εμφάνιση του ήταν τον Οκτώβριο του 2009, όπου και είχε στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής.

Δίπλα σε αυτόν τον γίγαντα, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλές συνεντεύξεις και τον είχαμε συναντήσει ως θεατή σε πολλές διοργανώσεις και εκδηλώσεις ανά το κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Νότια Κορέα τον Απρίλιο του 2011.
  

Ο Dada Modibo Keita συμμετείχε σε τρεις παγκόσμιες διοργανώσεις και σε μια ολυμπιάδα. Η πρώτη του παγκόσμια διοργάνωση ήταν τον Μάρτιο του 2005, όπου και αποκλείστηκε στα προημιτελικά ενάντια στην Κορέα. Στο Πεκίνο το 2007, κατάφερε να νικήσει μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως τον Έλληνα Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον Κορεάτη Yun-Bae Nam και στον τελικό τον Ιρανό Morteza Rostami.

Στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης που είχε γίνει στο Manchester, ο εκπρόσωπος του Μάλι κατάφερε να προκριθεί, αφού βρέθηκε σε μεγάλη μέρα, νικώντας τον Κορεάτη αθλητή, που σε αυτή την περίπτωση ήταν, ο Dong-Min Cha. Στον τελικό είχε να αντιμετωπίσει τον Mickael Borot από την Γαλλία και ο Keita προκρίθηκε στην δεύτερη θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008. Λόγω αυτής της “περίπτωσης” στον τελικό της πρόκρισης, υπήρξαν “φήμες” πως ο Dada δεν αντιμετώπισε τον Borot γιατί εκείνη την περίοδο προετοιμαζόταν στην Γαλλία, και δεν κατάφερε να γίνει “εκπρόσωπος” της Γαλλίας και να αγωνιστεί με τα γαλλικά χρώματα λόγο της παρουσίας του Mickael Borot, και αυτές οι “φήμες” άναψαν περισσότερο όταν βρέθηκε πάλι αντιμέτωπος απέναντι του, στους ολυμπιακούς και εκεί τον νίκησε.

Όταν το masTaekwondo.com ανοιχτά, ρώτησε τον Dada Modibo σχετικά με αυτή την ιστορία, αυτός την διέψευσε κατηγορηματικά.

Το ολυμπιακό όνειρο, για αυτόν τον 2.10μ. (7feet) γίγαντα, διακόπηκε λόγω ενός άλλου Αφρικανού, που σε αυτή την περίπτωση ήταν από την Νιγηρία, ο οποίος τον νίκησε στους αγώνες και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Η επόμενη παγκόσμια εμφάνιση του ήταν στην Κοπεγχάγη το 2009, εκεί ο Keita νίκησε σε έξι αγώνες χωρίς κανένα πρόβλημα, αποκλείοντας και αφήνοντας στην άκρη μεγάλους αθλητές όπως: ο Leonardo Basile από την Ιταλία, ο Michael Kitschke από τον Καναδά, ο Roman Kuznetsov από την Ρωσία, ο Rosbelis Despaigne από την Κούβα, ο Arman Chilmanov από το Καζακστάν και για μια ακόμη φορά νίκησε τον Yun-Beae Nam, απογοητεύοντας και σβήνοντας τις ελπίδες των Κορεατών.

Ύστερα από αυτές τις ένδοξες και “μεγάλες” αθλητικές ημέρες, ο Dada Modibo Keita ίδρυσε το δικό του ίδρυμα και μας εξήγησε: "Τώρα έχω την ευκαιρία να είμαι ένας μεγάλος αθλητής και ένοιωσα πως μπορώ να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους, γιαυτό και ξεκίνησα το δικό μου ίδρυμα, για να βοηθήσω τα παιδιά, λόγω του ότι προέρχομαι από μια πολύ φτωχή χώρα όπου τα παιδιά εκεί έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και μπορώ έτσι να τα βοηθήσω μέσω αυτού του ιδρύματος".

Σε μια εβδομάδα θα δούμε αυτόν τον γίγαντα (από κάθε άποψη) του παγκόσμιου ταεκβοντο, να αγωνίζεται για μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, και ίσως τον Αύγουστο να τον δούμε πάνω στο πόντιουμ των ολυμπιονικών, για να επιβεβαιώσει έτσι, αυτός ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ότι απλώς πήρε έναν υπνάκο για να ξεκουραστεί και επιστρέφει για να κατακτήσει και την ολυμπιακή δόξα.

Μετάφραση (από τα ισπανικά στα αγγλικά): Silvana Ramírez Cuevas
Αρχική ανάρτηση (στα ισπανικά): Daba Modibo Keita, despierta el gigante dormido
Exclusive masTaekwondo.com Team
masTaekwondo+
info@mastaekwondo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε