Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/1/2012, Κλειστόν λόγω S.O.P.A.

[προσθήκη 19/1/2012:
Τελικά έγινε η απεργία στο internet και συμμετείχαμε μαζί με πολλές χιλιάδες άλλων. Το μήνυμα της αντίθεσης μας στο SOPA ακούστηκε δυνατά και παγκόσμια. Το blog έμεινε "κλειστό" την Τετάρτη 18/1/2012 από τις 00:01πμ έως τις 08:00μμ]
--------------------
SOPA (Stop Online Piracy Act) 
[SOPA = ΣΩΠΑ, Σώπα, σώπασε, μην μιλάς, μην διαμαρτύρεσαι, και όταν θέλουν θα σε βάζουν να πληρώνεις και για την “σιωπή” που σου επιβάλουν, προστακτική ενεστώτα, 2ο πρόσωπο, του “βγάλε τον σκασμό” με το στανιό...(ένα λογοπαίγνιο για την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας στο "ελεύθερο" διαδίκτυο)]
Το tkd greece CLUBS θα συμμετέχει στην παγκόσμια διαμαρτυρία. 
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο, για να πληροφορηθείτε σχετικά.


Δείτε επίσης:
 
From Wikipedia, the free encyclopedia, Stop Online Piracy Act
proho.gr, Οι Anonymous ανακοινώνουν την επιχείρηση Blackout εναντίον του Sopa 
osarena.net, Περιορίστε τον έλεγχο του SOPA. Αποτρέψετε τη λογοκρισία
και  Αποτελέσματα αναζήτησης για: "sopa"

Αυτήν την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, θα γίνει ένα συμβολικό μπλακ-άουτ στο διαδίκτυο από εκατομμύρια σελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. ( www.sopastrike.com )
Αίτια γι’ αυτό ο περιβόητος νόμος SOPA (Stop Online Piracy Act) ο οποίος προτάθηκε από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών–Ρεπουμπλικανών βουλευτών προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε διαμένει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία.
Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον, πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή.
Αυτά φυσικά, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής.
Έτσι συμβολικά τη Τετάρτη 18/1/12 πολλά site, καθώς και το tkd greece CLUBS δεν θα είναι σε λειτουργία ή/και αντίθετα στη κεντρική τους σελίδα θα έχουν ένα μήνυμα που θα εξηγεί τον λόγο της μη λειτουργίας τους.
Οι περισσότερες θα είναι κάτω από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 8 το απόγευμα (τοπικές ώρες).
-Και αν μερικοί πείτε:
Μα αυτό συμβαίνει στην Αμερική, τι μας αφορά?
-Σκεφθείτε τα εξής:
Το ότι πρόκειται να ψηφιστεί στις ΗΠΑ, μη νομίσετε ότι δε θα μας επηρεάσει, καθώς τέτοιου είδους νόμοι παίρνουν αμέσως παγκόσμιες διαστάσεις (θυμηθείτε τον “Τρομο-νόμο” στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια).
Αυτό όμως, έρχεται σε αντίθεση μεγάλα ονόματα στο χώρο, όπως Wikipedia, Google, Facebook, Twitter και σε γενικές γραμμές σχεδόν οποιαδήποτε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, πέρα αυτών που ελέγχουν το “παιχνίδι”.
-Από την άλλη αναλογιστείτε πως ο κύριος όγκος των servers που φιλοξενούν ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στις ΗΠΑ. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, θα μπορούσε να είχε νεκρώσει το Internet, από τη πρόσβαση σε ιστοσελίδες, ανεξαρτήτως βεληνεκούς και περιεχομένου.
Σε λίγο διάστημα και με την εξάπλωση αυτού του εκτρώματος, τα μόνα sites που θα υπήρχαν θα ήταν τα ελεγχόμενα και αυτά της προπαγάνδας.
-Για να το πούμε πιο απλά και μ’ ένα καθημερινό παράδειγμα:
Σκεφτείτε τις φορές που είχατε θελήσει να δείτε ένα βίντεο στο YouTube, τ’ οποίο ωστόσο, όταν πατάγατε το play, σας έλεγε πως υπάρχουν περιοριστικά δικαιώματα στη χώρα σας.
Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ θα συμβαίνει και σε ολόκληρες ιστοσελίδες, αν επιβληθεί ο SOPA, οποίος φυσικά θα επεκταθεί εν ριπή οφθαλμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Και από την άλλη δε πρέπει να ξεχνάμε πως οι περισσότεροι servers στον κόσμο, εδρεύουν στις ΗΠΑ
Αυτό το νομοσχέδιο πλήττει και γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Google, Facebook, Wikipedia, κλπ. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κονγκρέσο αρκετές διαδικτυακές εταιρείες είχαν τοποθετήσει καταχωρήσεις σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδας, εξηγώντας την αντίρρηση τους στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ, που θα θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να θεωρεί το streaming, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα!
Όσοι πάλι αναρωτηθείτε και πείτε:
-Μα καλά, αφού γίνεται ενάντια στη πειρατεία γιατί να είναι κακό αυτό το νομοσχέδιο?
Η απάντηση είναι πολύ εύκολη και βέβαια υπάρχει τεράστιος διαχωρισμός και χάσμα, ανάμεσα στις λέξεις: Πειρατεία και Κλοπή.
Κάνεις δεν αρνείται πως πρέπει να αποζημιώσει τον δημιουργό. Αυτό που αρνούμαστε είναι τους μεσάζοντες που υπερπολλαπλασιάζουν τις τιμές και εξαγοράζουν το προϊόν, χρεώνοντάς το μας ακριβά και από την άλλη μη αμείβοντας τον δημιουργό, αναλογικά με τα κέρδη τους.
-Η επιβολή λογοκρισίας στο Internet και συνεπώς στη πληροφορία, είναι γενικευμένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλού ως SOPA, αλλού ως διατάγματα και σε χώρες όπως η δική μας, που ήδη οι ατομικές ελευθέριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατούνται, είναι η σφοδρή επιθυμία και προφανώς το επόμενο βήμα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
-Αν έχετε ιστοσελίδα, εμείς θεωρούμε πως ΠΡΕΠΕΙ να ενώσετε τη φωνή σας. Δεν έχει καμία σημασία το μέγεθος και το περιεχόμενο της σελίδας που διαθέτετε. Σημαντικό είναι η συμμετοχή και η αφύπνιση των ανθρώπων που σας διαβάζουν.
Μπορείτε μάλιστα να κοινοποιήσετε στο stopSOPA και τον σύνδεσμο της σελίδας, για τη συμμετοχή. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν θα σας πάρει, πάνω από πέντε (5) λεπτά.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ:
Μην αγοράσεις η κατεβάσεις μουσική αυτή την ημέρα (πχ. από το iTunes).
Μη πάτε να δείτε κάποια ταινία.
-Υπάρχουν και άλλες προτάσεις τις οποίες και μπορείτε να δείτε ελεύθερα όλοι, στη σχετική δημοσίευση του stopSOPA, στο GooglePlus.
Ευχαριστούμε για το κείμενο το osarena.net

και το Social Media του Κόμματος Πειρατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε