Οι προσθήκες αφορούν διευκρινήσεις πάνω σε θέματα "ασυμβατότητας" των προηγούμενων κανονισμών σχετικά με την διεξαγωγή αγώνα με ή χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Μια από τις λίγες "προσθήκες" που εντοπίσαμε είναι αυτή στην σελίδα 20, στο άρθρο 11 "Επιτρεπόμενες τεχνικές και περιοχές" (Permitted techniques and areas), στην Επεξήγηση #2.
Στην προηγούμενη έκδοση των κανονισμών, Competition Rules (2011 Gyeongju final V2) (Apr 30, 2011) με έναρξη της ισχύς τους την 1 Ιουνίου 2011, το κείμενο ήταν ως εξής:
"(Explanation #2)
Foot techniques: Any striking techniques using the part of the foot below the ankle bone are legal, whereas any others using the part of the leg above the ankle bone, i.e. part of the shin or knee, etc. are not permitted."
Ενώ στην νέα έκδοση, V2 Competition Rules (2011 E-ballot October 4), με ισχύ από την 4 Οκτωβρίου 2011, προστέθηκε διευκρίνηση και έγινε ως εξής (με πλάγια γραφή το κείμενο που προστέθηκε):"(Explanation #2)
Foot techniques: Any striking techniques using the part of the foot below the ankle bone are legal, whereas any others using the part of the leg above the ankle bone, i.e. part of the shin or knee, etc. are not permitted. In case of using Protector and Scoring System (PSS), the position of sensors on the sensing socks shall be determined by the WTF."
Η συγκεκριμένη προσθήκη-διευκρίνηση ήρθε να αποσαφηνίσει την "ασυμβατότητα" που προέκυπτε από το γεγονός πως χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα "έγκυρη περιοχή" για τεχνικές (χτυπήματα) με το πόδι είναι όλη η πατούσα κάτω από το οστό του αστραγάλου. Επειδή όμως τα πατουσάκια (sensing socks) που πρέπει να φορούν οι αθλητές για να "λειτουργήσει" το PSS, δεν έχουν αισθητήρες σε όλη την πατούσα και άρα ένα χτύπημα πχ. με την φτέρνα δεν "δίνει" πόντο, η WTF "ανακαθορίζει" την "έγκυρη περιοχή" χτυπήματος με το πόδι για την περίπτωση που χρησιμοποιούνται PSS σε έναν αγώνα ταεκβοντο και τις περιορίζει "μόνο" στις περιοχές που υπάρχουν αισθητήρες. Για την ακρίβεια, πρόκειται για "δήλωση" παρά για "ορισμό" των "έγκυρων περιοχών". Με αυτή την προσθήκη, η WTF, ουσιαστικά μας λέει πως αυτή θα καθορίζει (όπως θέλει και όταν θέλει) ποιες είναι οι "έγκυρες περιοχές" για τις τεχνικές-χτυπήματα με το πόδι (κλωτσιές) όταν γίνεται χρήση των PSS στους αγώνες.
Παγκόσμια ομοσπονδία είναι, ότι θέλει κάνει.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Είναι το άθλημα πλέον, αγωνιστικό ταεκβοντο, με αυτούς τους "περιορισμούς"; Αν, "ναι", τότε πριν τι ήταν;
Αν "όχι", τότε τώρα τι είναι;
Κατεβάστε το αρχείο με τους κανονισμούς
(σε μορφή PDF, στα κορεάτικα και στα αγγλικά)
[σε ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2011]:
(σε μορφή PDF, στα κορεάτικα και στα αγγλικά)
[σε ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2011]:
Και για να μπορείτε να κάνετε την σύγκριση, σας παραθέτουμε και τους προηγούμενους κανονισμούς
(σε μορφή PDF, στα κορεατικά και στα αγγλικά)
[είχαν ισχύ από τις 1 Ιουνίου 2011 έως και τις 3 Οκτωβρίου 2011]:
Να σημειώσουμε πως υπάρχει ακόμα μια "ασυμβατότητα". Αυτή που προκύπτει από τον καθορισμό ενός "έγκυρου πόντου". Στους κανονισμούς υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά που καθορίζουν την "εγκυρότητα" ενός πόντου (εκτός από το, με τι; και το που;). Είναι αυτά της "ακρίβειας" και της "δύναμης".
Οι κανονισμοί, στην σελίδα 21, άρθρο 12 "Έγκυροι πόντοι" (Valid points), στην παρ. 2, λένε:
2
Points shall be awarded when permitted techniques are delivered accurately and powerfully to the legal scoring areas.
"Οι πόντοι θα πρέπει να αποδίδονται (ανταμείβονται) όταν επιτρεπόμενες τεχνικές κατά-φέρονται με ακρίβεια και με δύναμη σε νόμιμες περιοχές σκοραρίσματος."
Ειδικά το "με δύναμη" αποσαφηνίζεται περαιτέρω στην Επεξήγηση #2 που λέει:
(Explanation #2)
Powerfully:
a. Trunk protector not equipped with electronic sensor: Sufficient power is demonstrated as the opponent's body is abruptly displaced by the impact of the strike.
b. In the use of PSS: Force of impact is measured by the PSS with the level of force by which points are scored varying by weight division and sex.
"(Επεξήγηση #2)
Με δύναμη:
α. Στα προστατευτικά θώρακα που δεν είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό αισθητήρα: Επαρκής δύναμη επιδεικνύεται όταν το σώμα του αντιπάλου εκτοπίζεται απότομα ως αντίκτυπο του χτυπήματος (που δέχθηκε).
β. Όταν χρησιμοποιούνται PSS: Η δύναμη κρούσης μετριέται από το PSS (σε σύγκριση) με το επίπεδο της δύναμης με το οποίο αποδίδονται οι πόντοι και διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία βάρους και το φύλο."
Η "ασυμβατότητα" μπορεί να προσδιοριστεί με μια απλή περίπτωση:
Αν όταν χρησιμοποιούνται PSS στον αγώνα γίνει ένα χτύπημα (με νόμιμη τεχνική, με νόμιμη περιοχή πχ. την φτέρνα και σε νόμιμη περιοχή και με ακρίβεια και με πολύ δύναμη) που θα μετατοπίσει απότομα το σώμα του αντιπάλου πχ. να τον ρίξει κάτω, και το PSS δεν "γράψει" πόντο, τότε τι χτύπημα είναι; Έγκυρο μεν, άχρηστο δε;
Αλλοιώνεται η "αυθεντικότητα" του ταεκβοντο ή όχι; Το χτύπημα αυτό που θα πρέπει να το κατατάξουμε; Στα "σωστά" ή στα "λάθος"; Γιατί να το ξαναχρησιμοποιήσει ο αθλητής αφού δεν θα του "δίνει" πόντους; Δεν αλλοιώνεται έτσι το άθλημα του ταεκβοντο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε