Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Γνωριμία με τον εφευρέτη του ηλεκτρονικού θώρακα

Πηγή: masTaekwondo.com, Conozca al inventor de los Petos Electrónicos, Estados Unidos | M. Rojas | 01:05:00 11/11/2011
[μετάφραση από τα Ισπανικά με την βοήθεια του google translator: Σίμος Δαλκυριάδης]
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γνωριμία με τον εφευρέτη του ηλεκτρονικού θώρακα.
Το masTaekwondo.com είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τον Jin Song, ένα λαμπρό μυαλό που δουλεύει προς όφελος όλων των εξασκούμενων στο taekwondo, που έβαλε την διάνοια του στο άθλημά μας και δημιούργησε μια επανάσταση στην εξέλιξή του.
 

Ο εφευρέτης του ποιο διάσημου ηλεκτρονικού θώρακα στον κόσμο, του Daedo Truescore, μας αφηγείται την ιστορία της γέννησης του προϊόντος που έφερε επανάσταση στον αθλητισμό, εγκαινιάζοντας την σύγχρονη εποχή για το taekwondo.

Καλωσορίσατε κ. Song, θα θέλαμε να μάθουμε, πως και πότε σας προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία αυτού του επαναστατικού προϊόντος;

Η ιδέα ξεκίνησε το 1999. Είμαι μηχανικός και η ειδικότητά μου είναι να εργάζομαι πάνω στους αισθητήρες, σε συνδυασμό με τον γιο μου που είναι αθλητής του takewondo. Εκείνη τη περίοδο, συμμετείχε πολύ ενεργά σε αγώνες, και σε κάποιο σημείο καταλήξαμε, μέσα από την παρατήρηση,  πως η ταχύτητα των κινήσεων των αθλητών ήταν πάρα πολύ μεγάλη (γρήγορη) από ότι ήταν οι αντιδράσεις και οι αποφάσεις των διαιτητών πάνω σε αυτές. Ως εκ τούτου, και χρησιμοποιώντας την εμπείρία μου πάνω στην τεχνολογία των αισθητήρων, σκέφτηκα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι που θα καταφέρει να κάνει τις αποφάσεις (πάνω στην έκβαση των κινήσεων-χτυπημάτων των αθλητών) στο taekwondo ποιο δίκαιες και ποιο διαφανείς.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το προϊόν σας, το Daedo Truescore, από τα άλλα γνωστά προϊόντα του ανταγωνισμού;

Η φιλοσοφία μας ήταν να φτιάξουμε κάτι που θα υπηρετούσε την διαφάνεια, δεν θα άλλαζε ριζικά το παιχνίδι και να είχε χαμηλό τελικό κόστος. Το Daedo Truescore, κατασκευάστηκε να αναγνωρίζει την προσέγγιση (και επαφή) μέσω της χρήσης ενός συστήματος μαγνητικού πεδίου, που δεν θα επηρεάζονταν από εξωτερικά στοιχεία όπως το νερό, την σκόνη ή τα έλαια. Καταναλώσαμε αρκετό χρόνο εργαζόμενοι πάνω στην ανάπτυξη μιας συσκευής που θα εκτελεί την επικοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία αλλά και στην απλότητα, καθώς και στην προστασία του συστήματος από εξωτερικές πηγές παρεμβολών, όπως πχ. από τα κινητά τηλέφωνα, το ασύρματο internet, τα ασύρματα δίκτυα κλπ.

Πιστεύετε ότι το σύστημα χρειάζεται κάποια βελτίωση ή έχει φτάσει ήδη στο βέλτιστο;

Εμείς οι μηχανικοί θέλουμε πάντα να βελτιώνουμε τα πάντα. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη κάνει μια πολύ μεγάλη βελτίωση στην συσκευή επικοινωνίας του συστήματος, και αυτό σε σχέση με την προετοιμασία του συστήματος για την επικείμενη χρήση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να προκληθούν παρεμβολές από εξωτερικές πηγές. Για την περίπτωση των αισθητήρων και την προσέγγιση (και επαφή) με τον θώρακα, πιστεύουμε πως έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν (αναφέρεται στα πατουσάκια, sensor socks) που είναι φτηνό, ανθεκτικό και αξιόπιστο. Είμαστε στο στάδιο της περαιτέρω βελτίωσης πάνω στους αισθητήρες πρόσκρουσης.

Το προϊόν σας θα χρησιμοποιηθεί πλέον σε αθλητικά γεγονότα με την πιο μεγάλη θέαση στο κόσμο, δηλ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποια αίσθηση σας δημιουργεί αυτό;

Έχω δυο συναισθήματα για αυτό, πρώτα από όλα είμαι ευγνώμων για το ότι το προϊόν έχει κερδίσει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της WTF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο) και της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) . Και δεύτερο, η τεράστια ευθύνη που απορρέει από αυτό, καθώς θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι το προϊόν μας είναι και το καλύτερο, και του αξίζει έτσι, να το χρησιμοποιούν στο πλέον σημαντικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ξέρουμε ότι το PSS σας με τον ηλεκτρονικό θώρακα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012. Νομίζετε πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 θα έχουμε το πλήρες πακέτο ηλεκτρονικής καταγραφής πόντων, θα συμπεριλαμβάνεται και η κάσκα (δείτε σχετικά, άρθρο για την ηλεκτρονική κάσκα [στα ισπανικά]);

Πιστεύω ακράδαντα ότι για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να έχουμε πάλι το  τωρινό σύστημα. Η ηλεκτρονική καταγραφή των πόντων στα χτυπήματα στο κεφάλι, θα ήταν μια πολύ σημαντική αλλαγή. Μιλάμε σε σχέση με την πρόσφατη σχετικά, αλλαγή που έγινε με τους 4 πόντους (το μέγιστο) από χτύπημα στο κεφάλι, αυτή η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας αφού επηρέασε πάρα πολύ το αποτέλεσμα του αγώνα. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφανθεί κάποιος για τα χτυπήματα στο κεφάλι, σε σχέση με την ολοένα και αυξανόμενη προσαρμογή των αθλητών που προετοιμάζονται για τέτοια χτυπήματα όλο και περισσότερο και τα χτυπήματα αυτά καθαυτά γίνονται ολοένα και πιο γρήγορα στην εκτέλεση τους. Επίσης, πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αθλητές, γίνονται όλο και πιο περίπλοκες (πιο εξειδικευμένες) με συνέπεια να γίνεται ολοένα και πιο “αμφισβητήσιμη” η διαδικασία καταγραφής του σκορ, επιπρόσθετα έχουμε και την αποτυχία (πολλές φορές) από το video replay να δείξει την ακριβή πρόσκρουση των χτυπημάτων.
Η ηλεκτρονική μας κάσκα μπορεί, να αναγνωρίσει την πρόσκρουση των χτυπημάτων σωστά, να περιορίσει τις “αμφισβητήσιμες” τεχνικές δίνοντας μόνο το ανάλογο σκορ, όπως ήταν παλαιότερα. Η τεχνολογία υπάρχει και είναι έτοιμη για χρήση, εμείς απλά την χρησιμοποιούμε!


Ποιος ήταν αυτός που σας ενέπνευσε για την δημιουργία του αυτού του προϊόντος;
Πρώτα ο γιος μου, έπειτα, σε δεύτερο χρόνο, ο αθλητής του taekwondo Kevin Mc Cullogh, ένας πρώην αθλητής της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ, ο οποίος μου παρείχε μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με τους αγώνες ταεκβοντο και μου έδωσε έτσι το “υλικό” για να προχωρήσω στις δοκιμές. Εμείς εργαζόμαστε μόνο πάνω στην ανάπτυξη και την υποστήριξη του taekwondo και του αθλητισμού γενικότερα. Οι πραγματικοί αποδέκτες και αυτοί που επωφελούνται από αυτό το προϊόν είναι οι αθλητές (που αγωνίζονται) και οι προπονητές του ταεκβοντο, χωρίς αυτούς το άθλημα δεν θα υπήρχε.

Μετά από τόση έρευνα και εργασία που χρειάζεται να γίνει πάνω στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος, η αποτυχία να κερδηθεί η αναγνώριση από αναγνώριση από μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα μονοπάτια, δεν φοβάστε την παραλλαγμένη αντιγραφή (παρόμοια προϊόντα), κάποια άλλη εταιρία ή την άμεση αντιγραφή του συστήματος σας;

Πραγματικά δεν θα ήθελα να δω κάποια εταιρία να αντιγράφει το σύστημα μου, δεν είμαι υποστηρικτής της αντιγραφής αλλά της έμπνευσης. Υποστηρίσω την καινοτόμα σκέψη και τις εφαρμογές της, ακόμα και αν κάποιος έρθει με ένα καλύτερο σύστημα από το δικό μου, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε άμεσα το ταεκβοντο. Μου αρέσει να υπάρχει αντίλογος πάνω στα αποτελέσματα της δουλειάς μου και ενθαρρύνω την γέννηση νέων προτάσεων και προσεγγίσεων, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το θεωρώ ευκαιρία για να απαντήσω με την δημιουργία ενός ακόμα καλύτερου προϊόντος που θα είναι καλύτερο από αυτό του ανταγωνισμού. Η ύπαρξη μεγάλου ανταγωνισμού στην αγορά είναι καλό πράγμα για το άθλημα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε κ. Song

Και εγώ σας ευχαριστώ, είμαι αναγνώστης του masTaekwondo.com ανελλιπώς, μερικές φορές περιορίζομαι λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά προσπαθώ να ενημερώνομαι για το τι γίνεται στον κόσμο του ταεκβοντο.

Henk Meijer and Matias Rojas, Exclusive masTaekwondo.com
Official Sponsor of the Pan American Qualification Tournament
info@mastaekwondo.com
www.masTaekwondo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε