Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αποκλειστική συνέντευξη στο masTaekwondo.com, με τον Αθανάσιο Πραγαλό


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αποκλειστική συνέντευξη στο masTaekwondo.com, με τον Αθανάσιο Πραγαλό.

Μετά την επανεκλογή του ως επικεφαλής της ETU (Ευρωπαϊκή Ένωση Taekwondo), o Σάκης Πραγαλός [στο κέιμενο γράφει “Sakis Pragalos”], συμφώνησε να δώσει συνέντευξη στο masTaekwondo.com, όπου μας μίλησε για το μέλλον του taekwondo στην Ευρώπη και τον κόσμο, για την πορεία στους Ολυμπιακούς αγώνες, ακόμη και για την καμπάνια και την υποψηφιότητά του για την προεδρία της WTF.
[σημείωση από την μετάφραση: εδώ ο αρθρογράφος υπερβάλλει λίγο, παρακάτω, απλά του κάνει μια ερώτηση για το αν σκέφτεται να κατέβει για πρόεδρος της WTF, η απάντηση που παίρνει είναι σαφής αλλά αφήνει κάποια περιθώρια για κάτι τέτοιο στο “μακρινό” μέλλον, κάτι σαν “όχι τώρα” και “δεν είναι ο καιρός ακόμα”, αν και ο αρθρογράφος προσπάθησε να πιάσει λαβράκι, μάλλον του βγήκε “κουτσομούρα Ιονίτισσα”, πάντως παραμένει ένα ενδεχόμενο να γίνει και αυτό κάποια στιγμή. Να δω Έλληνα πρόεδρο στην WTF και τι στον κόσμο... Λέτε να δούμε το ίδιο έργο ξανά, "άλλος για Χίο τράβηξε, πάει κι άλλος για Μυτιλήνη", απλά αλλάξτε τα ονόματα των νησιών με ότι σας κάνει κέφι, από το παρελθόν...  
Άμα δούμε Έλληνα στην ETU και Έλληνα στην WTF, θα κάνουμε χαρές και πανηγύρια ή μήπως όχι;] .



Είναι προφανές ότι η διαχείριση σας, σας έχει δώσει την εμπιστοσύνη των μελών που ψήφισαν για σας. Πιο συγκεκριμένο θέμα στον τομέα της διαχείρισης σας, βοήθησε για να κερδίσετε αυτές τις εκλογές;

Μαζί με το Εκτελεστικό Συμβούλιο, έχω δώσει τα τελευταία χρόνια, μια ώθηση στο ευρωπαϊκό
taekwondo. Για παράδειγμα, η ETU ξεκίνησε διοργανώσεις Poomsae, πρωταθλήματα Ε/Ν, πρωταθλήματα Π/Κ και πρωταθλήματα Νέων (κάτω των 21). Η ETU ήταν η πρώτη ένωση που εισήγαγε στις διοργανώσεις τους αγώνες για τις γυναίκες. Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του taekwondo στον κόσμο, επειδή τα έχει αναλάβει WTF. Αυτό δεν είναι μόνο μια προσωπική νίκη αλλά και είναι και μια νίκη για τις Εθνικές Ομοσπονδίες τα μέλη της ETU, οι οποίες με υποστήριξαν σε όλα αυτά τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Είναι λόγω αυτών των ΕΟ, το ότι είμαι σε αυτή τη θέση τώρα. Για μια ακόμη φορά έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία μου και γι 'αυτό τους είμαι πολύ ευγνώμων.

Πόσο καιρό θα σας κατευθύνετε την ETU αυτή τη φορά. Πόσο καιρό είναι η χρονική περίοδος της προεδρίας στην ETU;

Όπως ίσως γνωρίζετε, η WTF έχει υιοθετήσει ένα νέο καταστατικό στην Τασκένδη. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της WTF δρ. Choue να συνεργαστεί στενά με την ETU για το νέο Καταστατικό της Ηπειρωτικής μας Ένωσης και να εναρμονιστεί σύμφωνα με το καταστατικό της WTF. Ο νεοδιορισμένος αναπληρωτής μου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Kenneth Schunken, είχε ήδη κάποιες εποικοδομητικές συζητήσεις με την WTF και τις νομικές συμβουλές του κ. Min που είναι νομικός σύμβουλος της
WTF. Σύμφωνα με το καταστατικό που είναι σε ισχύ τώρα, η θητεία μου θα έχει διάρκεια μέχρι και 6 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές WTF όταν αυτές γίνουν.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ETU βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Ο πιο σημαντικός στόχος είναι να κρατηθεί το άθλημα του
taekwondo στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Όλοι οι συνεργάτες μου θα επικεντρωθούν σε αυτόν τον στόχο, κατά κύριο λόγο. Γι 'αυτό έχουμε ήδη εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του δρ. Choue, όχι μόνο προς εμένα, αλλά και σε όλα τα μέλη της Διαρκής Επιτροπής της ETU και τα μέλη μας. Μόνο αν η ETU και η WTF και οι άλλες Ηπειρωτικές Ενώσεις παραμείνουμε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι το taekwondo θα παραμείνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα στα χρόνια που έρχονται.

Μαζί με αυτό, θα μεταρρυθμίσει το διοικητικό όργανο της ETU, στο οποίο οι Αντιπρόεδροι θα πάρουν περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες. Θα τους προτείνω διάφορα χαρτοφυλάκια για να επιλέξουν και να είναι υπεύθυνοι για αυτά. Οι ειδικοί στόχοι και η αποστολή μας, συνεπώς θα καθοριστεί στο άμεσο μέλλον. Για την περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης της ETU σε τεχνικό επίπεδο, θα παρουσιάσω σύντομα, ένα νέο Πρόγραμμα Αλληλεγγύης, το οποίο ελπίζουμε ότι θα είναι μόνο εν μέρει υπό την οικονομική αιγίδα και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντο.

Σύμφωνα με την άποψή σας, ποια είναι η θέση της ETU, σε σύγκριση με τις άλλες Ηπειρωτικές Ενώσεις;

Με 49 μέλη-Εθνικές Ομοσπονδίες, η ETU εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη Ηπειρωτική Ένωση στον κόσμο, όπως είμαστε ήδη έτσι τις τελευταίες δεκαετίες. Με ισχυρά έθνη να αγωνίζονται, όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ισπανία και η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων την Βρετανία, νομίζω ότι η ETU είναι πολύ πιο ισχυρότερη από πριν. Το ανεβασμένο επίπεδο των τελευταίων πρωταθλημάτων Π/Κ και Ε/Ν ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο. Αυτό αποδεικνύει ότι η
ETU και άρα η Ευρώπη θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στο άθλημα σε όλο κόσμο, για τα επόμενα χρόνια.

Μετά την συγκεκριμένη αντίθετη θέση με την WTF το 2009, πώς είναι η σχέση μεταξύ της WTF και της ETU, τώρα;

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι η ETU και η WTF είναι και οι δύο δημοκρατικές οργανώσεις. Η λειτουργία της κάθε διοίκησης είναι ως εκ τούτου το δικαίωμα και το καθήκον για όλους τους υπαλλήλους εντός της WTF και εντός της ETU. Έχοντας πει αυτό, θέλω να τονίσω ότι η σχέση μεταξύ της WTF και της ETU είναι καλή. Έχω μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα Yang, μετά τις εκλογές στην Κύπρο και έλαβα υποστήριξη με μια πολύ θερμή συγχαρητήρια επιστολή από τον δρ. Choue. Σε απάντηση μου, τόνισε τις καλές σχέσεις μεταξύ της ETU και της WTF και τον διαβεβαίωσα για την πλήρη υποστήριξη που θα έχει από μένα και όλη την ETU.

Στο τέλος του Οκτώβρη θα ταξιδέψω στην Κορέα για να συναντηθώ με τον δρ. Choue, όπου και πάλι θα εκφράσω προσωπικά την υποστήριξή μου στην WTF και θα συζητήσω μαζί του για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ώστε να βεβαιώσουμε ότι το άθλημα του
taekwondo θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα επόμενα χρόνια. Θα τονίσω την ανάγκη για παγκόσμια ενότητα και συνεργασία. Η ETU είναι έτοιμη για αυτό το έργο!

Πώς βλέπετε το μέλλον του
taekwondo στο Ολυμπιακό Κίνημα;

Είμαι πεπεισμένος πως η ΔΟΕ θα κρατήσει το ταεκβοντο στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αλλά, όπως είπα και πριν, η παγκόσμια ενότητα και η συνεργασία είναι προφανές πως θα εξασφαλίσει τη θέση μας πάνω στο “ολυμπιακό τρένο”. Για μπούμε ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αλλά και το να παραμείνουμε θα είναι μια πιο δύσκολη πρόκληση. Έτσι, ως εκ τούτου, είναι κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποτύχουμε στο να παραμείνουμε. Ήταν δύσκολο να ανεβούμε στο “ολυμπιακό τρένο” και θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο για όλους, να καταφέρουμε τον στόχο μας, να βεβαιωθούμε πως δεν θα κατέβουμε από το “τρένο”! Αλλά για άλλη μια φορά, κοιτάζω το μέλλον με μεγάλη εμπιστοσύνη (ότι θα τα καταφέρουμε)!

Έχετε εξετάσει, ακόμα και την πιθανότητα, να είστε ο Πρόεδρος της WTF στο μέλλον;

Η Ευρώπη έχει μιλήσει με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Συνεπώς, καθήκον μου είναι να διασφαλίσουμε ότι η ETU θα συνεχίσει να διατηρεί την ηγετική της θέση στον κόσμο. Όπως
είπα και πριν, η κύρια εστίαση μας θα πρέπει να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και όχι για τις εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενότητα και παγκόσμια συνεργασία, είναι οι κύριοι στόχοι μου για τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πορείας σας, μπορείτε να αναφέρετε τα θετικά πράγματα που έχουν γίνει, και ποια άλλα μένουν ακόμα για να βελτιωθούν;

ETU σημαίνει καινοτομία. Έχω διορίσει νέους φιλόδοξους υπαλλήλους, εντός της ETU και μαζί με τους έμπειρους υπαλλήλους, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Περαιτέρω, η “επαγγελματικότητα” (professionalizing) στο taekwondo στην Ευρώπη θα πρέπει είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να πηγαίνουμε μαζί και αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή μας. Θα είναι δύσκολο να γίνει η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των διοργανώσεων μας, αλλά σας βεβαιώνω πως το κάθε μικρό σημείο που χρειάζεται βελτίωση, θα αντιμετωπιστεί. Οι αθλητές μας αξίζουν το καλύτερο και τα καλύτερα και τα υψηλότερα πρότυπα.

Ποια είναι η προσδοκία σας για τα μετάλλια, που θα κερδίσει η Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012;

Η Ευρώπη έχει μερικούς από τους καλύτερους αθλητές, κάντε μόνο έναν έλεγχο στη λίστα των αποτελεσμάτων του τελευταίου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος! Τα μέλη της ETU εργάζονται σκληρά κάθε μέρα, για να πραγματοποιηθεί το ολυμπιακό όνειρο. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και θα ανταμειφθούν για όλη τη σκληρή δουλειά τους, με το ολυμπιακό χρυσό, αργυρό ή και χάλκινο μετάλλιο!

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε, κάτι που ίσως να παραλείψαμε ή να απευθύνεται κάποιο μήνυμα;

Πρώτα απ 'όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία αυτή, για να διαδοθεί το μήνυμα της ETU. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τον οργανισμό σας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα μέλη της ETU, τις Εθνικές Ομοσπονδίες, που με υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και για την υποστήριξη τους για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της ETU που εργάζονται σκληρά, καθημερινά, για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε όλοι μας. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον δρ. Choue και τον Γενικό Γραμματέα Yang για τη συνεχή υποστήριξή τους προς την ETU και ανυπομονώ να συνεργαστούμε με την WTF στα χρόνια που έρχονται. Σας ευχαριστώ.

Claudio Aranda, Exclusive masTaekwondo.com
masTaekwondo +
info@mastaekwondo.com

[Μετάφραση: Σίμος Δαλκυριάδης, tkd greece CLUBS, με την βοήθεια του 
"μεταφραστή" της google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε