Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛ.Ο.Τ., Β' Πανελλήνιο Κύπελλο "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ" 2011

[ανταποκρίσεις από την διοργάνωση]
Ξεκινά αύριο (Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011) με την ζύγιση των αθλητών/-τριων που θα αγωνιστούν την Παρασκευή, το Β' Πανελλήνιο Κύπελλο "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ" 2011, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Ακόμη μια σημαντικότατη πανελλήνια διοργάνωση που θα γίνει χωρίς ηλεκτρονικούς θώρακες, χωρίς video replay και δυνατότητα ένστασης από τους προπονητές (Μπλε/Κόκκινη Κάρτα). Ακόμη μια διοργάνωση με αγώνες σαν "τον παλιό καιρό" (δεν βάζω "καλό" γιατί δεν είναι καλός αυτός ο παλιός καιρός, ήταν στην εποχή του και όχι σήμερα). 
Εδώ στα "βόρεια" ελπίζουμε να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Π/Κ 2011, στην Χαλκίδα, ούτε και Α' Πανελλήνιο Κύπελλο 2011 στο Ολυμπιακό Χωριό. Ελπίζουμε να μην δούμε "μια από τα ίδια". Οι δυο διοργανώσεις που αναφέραμε μόνο ως "μαύρες σελίδες" μπορούν να καταχωρηθούν στο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού ταεκβοντο. Όχι τόσο γιατί έγιναν με τρόπο που μας πήγε κάποια χρόνια πίσω αλλά γιατί "ξύπνησαν" μνήμες του παρελθόντος σε θέματα διαιτησίας που νομίζαμε ότι είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Κι όμως η "περίεργη διαιτησία" ζει, και δυστυχώς και βασιλεύει. Τα γιατί και πως τα έχουμε πει και ξαναπεί, αυτό όμως που έμεινε από αυτά που λέμε και ξαναλέμε είναι πως τα λέμε στον "βρόντο", δεν πιάνουν τόπο ούτε και καταφέρνουν να "ιδρώσουν κάποια αυτιά". Διαπιστώσαμε σε όλο του το μεγαλείο, το μη-δημοκρατικό καθεστώς που διέπει το άθλημά μας, παρασκηνιακά και επί σκηνής η "ευμετάβλητη" και "διαχειρίσιμη" διαιτησία έδειξε ποιος κάνει κουμάντο, για την ακρίβεια έδειξε ποιος κάνει ότι θέλει, όπως θέλει, όταν θέλει και όπου θέλει,  

Σε αναμονή της έναρξης των αγώνων σε αυτή την διοργάνωση, ελπίζουμε να δούμε τουλάχιστον "δίκαιο" ταεκβοντο...


[Παρασκευή 16/12/2011]
Η 1η ημέρα των αγώνων κύλησε ομαλότατα. Οι αγώνες άρχισαν στις 9:15πμ. και μέχρι την ώρα που πήγα στο στάδιο (στις 5 το απόγευμα για το ζύγισμα του γιου μου) όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα. 3 τερέν στο στάδιο με μπόλικη άπλα. Οι αγώνες με 2 γύρους των 3 λεπτών και ένα λεπτό διάλειμμα. Όλα καλά, μίλησα με αθλητές και προπονητές και διαιτητές και όλοι μου είπαν τον ίδιο πράγμα, οι αγώνες έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βέβαια κάποιες κατηγορίες, αν και ήταν εκεί από το πρωί, μιας και δεν αναρτήθηκαν τα pull για να γνωρίζουν τι ώρα περίπου θα έπαιζαν τον 1ο τους αγώνα, άρχιζαν αργά το απόγευμα γύρω στις 4 με 4:30. Όμως κατά τα άλλα όλα καλά.
Το μόνο παράπονο/σχόλιο που άκουσα ήταν πως έγιναν κάποια λαθάκια από άπειρους διαιτητές-κριτές όμως χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.
Κάποιοι μου είπαν πως δόθηκαν οδηγίες "άνωθεν" να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους διαιτητές-κριτές για ομαλή και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή των αγώνων, μάλιστα έγινε ιδιαίτερη μνεία για τους λιγοστούς "νότιους" συλλόγους που ήρθαν στον Πολύγυρο, να μην γίνει κανενός είδους "διαχωρισμός" θετικός ή αρνητικός και να αποδίδονται οι αποφάσεις των διαιτητών-κριτών με δικαιοσύνη και προσοχή. Από ότι φαίνεται αυτή η "προτροπή-εντολή" τηρήθηκε ευλαβικά. Περισσότερα θα "μάθω" αύριο που θα είμαι εκεί και θα έχω τον χρόνο να το "ψάξω" πιο πολύ.
Ευτυχώς που δόθηκαν αυτές οι οδηγίες, για να μην έχουμε τα ίδια "ευτράπελα" που είχαμε και στο Πρωτάθλημα Π/Κ και στο Α' Κύπελλο πριν λίγες μέρες.
Αύριο Σάββατο θα είμαι εκεί από νωρίς το πρωί, λόγω του ότι δεν ξέρουμε τι ώρα θα παίξουμε, οπότε θα γράψω περισσότερα το βράδυ ή την Κυριακή... 


[Σάββατο 17/12/2011]
Δυστυχώς, δεν ήταν τελικά "ομαλά", αλλά "ανώμαλα" τα πράγματα. Δεν έγιναν βέβαια "ευτράπελα" αλλά έγιναν πάλι αρκετά "περίεργα". Κυρίως πόντοι που δεν έμπαιναν ή έμπαιναν λάθος ή έμπαιναν πολύ εύκολα. Το γνωστό θέμα με τους διαιτητές και κυρίως με τους κριτές, ο ανθρώπινος παράγοντας "έπαιξε" πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στο αποτέλεσμα πολλών αγώνων. Ειδικά όταν οι "διαφορές" ανάμεσα στους δύο αθλητές/-τριες ήταν μικρές και ο αγώνας κρίνονταν στο πόντο, πολλές φορές οι αποφάσεις για τους πόντους με το χειροκίνητο σύστημα "δεν λειτούργησε σωστά" και δίνονταν ή δεν δίνονταν πόντοι όταν έπρεπε να να μην δοθούν ή να δοθούν...
Η απειρία και η κούραση δυστυχώς ήταν από τους παράγοντες που επηρέαζαν την απόδοση των πόντων.
Αυτά θα γίνονται κάθε φορά που θα χρησιμοποιούνται οι "συμβατικοί θώρακες". Αυτό το παλιό σύστημα θα πρέπει να πάει εκεί που ανήκει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του ταεκβοντο. Μόνο με τα ηλεκτρονικά μέσα θα δούμε κάποια προκοπή αλλιώς το μόνο που θα έχουμε θα είναι βήματα προς τα πίσω και προς το χειρότερο.
Μπορεί να μην υπήρχαν τα "ευτράπελα" που είχαμε στα δυο προηγούμενα πανελλήνια (πρωτάθλημα Π/Κ και Α' κύπελλο) αλλά τα λάθη και το "ότι να 'ναι" στην απόδοση των πόντων χαρακτήρισαν ακόμα ένα πανελλήνιο, το Β' κύπελλο. 
Αύριο η τελευταία μέρα στην διοργάνωση. Είναι η 1η φορά που "ευχόμαστε" να τελειώσει μια διοργάνωση αγώνων ταεκβοντο και να μην ξαναγίνει ξανά έτσι. Πολλοί προπονητές μου είπαν πως δεν πρόκειται να πάνε σε άλλη διοργάνωση χωρίς ηλεκτρονικούς θώρακες, είτε πρόκειται για διασυλλογικά, είτε για ενωσιακά, είτε για πρωταθλήματα και κύπελλα.
Όλοι οι αγώνες θα πρέπει να γίνονται μόνο με ηλεκτρονικούς θώρακες και με video replay.-

[Κυριακή 18/12/2011]
Τελευταία ημέρα στην τελευταία διοργάνωση για το 2011. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά έκλεισε πολύ άσχημα. Ενώ είχαμε πει πως το 2011 ήταν ένα σκαλοπάτι ανόδου για το ελληνικό ταεκβοντο και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού θώρακα και του video replay θα έφερνε επανάσταση στο άθλημα, τελικά ο επίλογος της χρονιάς ήταν να γραφτεί με "μαύρα γράμματα". Το ποιό βασικό από όλα είναι πως μας έμεινε η πίκρα, η πίκρα της αδικίας και του "παρασκηνίου" που εν μέρει ήταν συνέπεια της χρήσης των συμβατικών προστατευτικών θώρακα και περισσότερο ήταν λόγω της "εκμετάλλευση" τους από συμφέροντα και "κλίκες". Πάνω που είπαμε ότι θα ξεχάσουμε μια για πάντα την κακή διαιτησία, μας την "ξαναθύμησαν" μαζί με όλα τα "κακά και τα ανάποδα" της. Και το χειρότερο είναι πως όλα αυτά τα αναχρονιστικά έγιναν πάνω σε αθλητές με μικρή ηλικία, σε αθλητές που αύριο θα πρέπει να "κρατήσουν" το ταεκβοντο ζωντανό, όσοι από αυτούς μείνουν και συνεχίζουν να θέλουν να αγωνίζονται, μετά από αυτά που έγιναν.
 
------------------------------ Η ανακοίνωση για το Β' Πανελλήνιο Κύπελλο "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ", από την ΕΛ.Ο.Τ.

Όπως ήταν αναμενόμενο "βγήκε" και η προκήρυξη για το Β' κύπελλο. Το ότι και το Α' κύπελλο που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και τώρα το Β' κύπελλο ανακοινώθηκαν και τα δυο από την ΕΛ.Ο.Τ. και έχουν και τα δυο στην επωνυμία τους την λέξη "Πανελλήνιο" και στο κείμενο της προκήρυξης απευθύνεται προς "τα σωματεία μέλη της ΕΛΟΤ", μπορούν δηλαδή να συμμετέχουν αθλητές/-τριες και από τις δυο ενώσεις. Βέβαια, αυτό "αυτοαναιρείται" από το ότι γίνονται μόνο με μια εβδομάδα διαφορά και εφόσον είναι τριήμερα (Π-Σ-Κ) και με την Πέμπτη για το ζύγισμα (δηλ. τετραήμερα) δεν υπάρχει η περίπτωση ένας σύλλογος να καταφέρει να συμμετέχει και στα δυο, τουλάχιστον όχι "εύκολα". 
Ειδικά οι σύλλογοι που είναι σε "ακριτικές" περιοχές της χώρας μας θα πρέπει να επιλέξουν σε ποιο από τα δυο θα πάνε (αν υποθέσουμε ότι θα πάνε σε κάποιο από τα δυο). Και μια και το ένα γίνεται στην Χαλκίδα και το άλλο στον Πολύγυρο, η ίδια η ομοσπονδία μας, μας "χωρίζει" σε βόρειους και νότιους. Λυπηρό και για τις διοργανώσεις που θα μπορούσαν να έχουν πολύ περισσότερες συμμετοχές και για τους συλλόγους που θα μπορούσαν να πάνε και στα δυο.
Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι με αυτό τον "προγραμματισμό" (στην εκπνοή του έτους) θα έχει ως συνέπεια την "υποβάθμιση" των τόσο σημαντικών κυπέλλων που μαζί με τα Πρωταθλήματα Π/Κ, Ε/Ν και Α/Γ αποτελούν την "ραχοκοκαλιά" των διοργανώσεων του ελληνικού ταεκβοντο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΕΛΟΤ από το 2012, τα αποτελέσματα των κυπέλλων θα παίζουν ρόλο στην βαθμολογία των αθλητών/-τριών για την τελική επιλογή της Εθνικής Ομάδας για το 2013. Αν επαναληφθεί το φετινό πρόγραμμα και του χρόνου, κάτι τέτοιο θα είναι, μάλλον, "δώρον-άδωρον".

Η προκήρυξη της ΕΛΟΤ (η προκήρυξη παραμένει η ίδια, όπως δημοσιεύτηκε αρχικά):
(Πηγή: ΕΛΟΤ, Β΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΟ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ", Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2011)

4 σχόλια:

  1. mia apo ta idia !!!
    opos akribos stin xalkida den perimenoume tipota kainourgio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai xeirotera file mou

    kala ti kanoume telika den mporo na to katalabo

    tsampa irtha pali

    dil an sas paroume tis petres tha to katalabete!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. koitouse diaititis stin grammateia gia na dosei ponto sto kefali
    telika to edose !!!!

    alla itan 4 ponto kai tis kanane kai paratirisi

    bre eseis ti ftaiei to koritsaki tora 19 xronon

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε