Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

WTF Ολυμπιακό Ταεκβοντο και Θέματα που αφορούν την αγωνιστική πλευρά του ταεκβοντο

[Εισαγωγικό σημείωμα: Βρήκαμε μια σειρά άρθρων με τον γενικό τίτλο “Θέματα που αφορούν το άθλημα του ταεκβοντο", που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού επικεντρώνονται πάνω στο αγωνιστικό μέρος του αθλήματος του ταεκβοντο και την συνολική/ειδική διαχείριση από και για τον αθλητή που συμμετέχει σε αγώνες.
Τα άρθρα είναι στα αγγλικά και τα βρήκαμε στο blog Today's Taekwondo. Τα αναδημοσιεύομαι αφού κάναμε την μετάφραση τους στα ελληνικά. Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να "επέμβουμε" με επεξηγήσεις λόγω του ότι υπάρχουν "τεχνικές έννοιες" και λόγω του ότι, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια πολύ "περιληπτική" διατύπωση, οι προσθήκες μας έχουν τοποθετηθεί με πλάγια γραφή και μέσα σε παρενθέσεις. Θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο να τα διαβάσετε.
Το πρώτο άρθρο είναι το εισαγωγικό άρθρο αυτής της ενότητας. Εκτός από την εισαγωγή - παρουσίαση της θεματικής ενότητας συνολικά, περιέχει και μια επιγραμματική παράθεση των τίτλων των θεμάτων που διαπραγματεύονται στα άρθρα που ακολουθούν. Τα 4 από τα 7 άρθρα αυτής της σειράς έχουν ήδη δημοσιευθεί, γιαυτό και τα τοποθετήσαμε σε μια ανάρτηση όλα μαζί, το ένα μετά το άλλο. Μόλις δημοσιευθούν και τα υπόλοιπα θα τα προσθέσουμε.] 


1ο άρθρο:
(Πηγή: Todays Taekwondo, Two Week Blog Course on WTF Olympic Style Taekwondo and Aspects Concerning Sport TKD, August 2, 2011)
WTF Ολυμπιακό Ταεκβοντο και Θέματα που αφορούν την αγωνιστική πλευρά του ταεκβοντο

Γεια σε όλους,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που μπορώ να ανακοινώσω την στρατολόγηση ενός πρώην προπονητή της Εθνικής Ομάδας της Βρετανίας για να σας φέρει σε πέρας ένα σεμινάριο, μέσω του blog για δυο εβδομάδες, ένα σεμινάριο που θα καλύψει όλες τις πτυχές του αγωνίσματος του taekwondo. Έχει σχεδιαστεί (το σεμινάριο) για να βοηθήσει τους γονείς και να προετοιμάσει τα παιδιά και τους ενθουσιώδεις νέους αθλητές του ταεκβοντο, καθώς και εκείνους τους αθλητές που ήδη αγωνίζονται, για το πως να προετοιμαστούν πάνω σε θέματα που αφορούν το αγωνιστικό ταεκβοντο. Όλες αυτές οι πληροφορίες δίνονται σε σας δωρεάν, αλλά σύντομα ένα ebook (βιβλίο ηλεκτρονικής έκδοσης) που θα καλύπτει τα ίδια θέματα θα αρχίσει να πωλείται σε παγκόσμιο επίπεδο στο διαδίκτυο.

Πιθανόν θα αναρωτιέστε τι να είναι αυτά που πρόκειται να σας παρουσιάσω και γιατί να είναι ενδιαφέροντα για εσάς. Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι:
1. Η επιλογή των Διοργανώσεων (για συμμετοχή ή όχι), (Μέγιστη και Ελάχιστη αγωνιστική απόδοση)
2. Πως να “ανέβεις”: Σωματικά και ψυχολογικά
3. Καθορισμός της ταχύτητας (κινήσεων, μέσα) στον αγώνα
4. Κατηγορίες ταχύτητας σε αγώνα ταεκβοντο: Για ολόκληρο το σώμα, Επιμέρους ταχύτητα των άκρων, Ταχύτητα αντίληψης, Ταχύτητα απόκρισης και η Αντοχή στην ταχύτητα
5. Εκπαίδευση για την ανάπτυξη (βελτίωση) της ταχύτητας σε αγώνες ταεκβοντο
6. Σχεδιασμός προγράμματος προπόνησης για αθλητές του ταεκβοντο και οι 7 παράγοντες
7. Συμπεράσματα και ευχαριστίες

Για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα θα τοποθετούμαι εδώ, σύνδεσμο (link) μόλις γίνεται η αντίστοιχη δημοσίευση του άρθρου.

Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι το περιεχόμενο του blog είναι διαθέσιμο προς χρήση από εσάς, αλλά ο συγγραφέας, 5th Dan Master Joe Brown, είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχόμενου. Μόνο με την ειδική άδεια του Today's Taekwondo επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε αλλού αυτές τις πληροφορίες.


2ο άρθρο:
(Πηγή: Todays Taekwondo, Aspects Concerning Sport Taekwondo Athletes:  Championship Selections, August 5, 2011)

Θέματα που αφορούν τους αθλητές του αγωνιστικού ταεκβοντο: 
Επιλογή των Διοργανώσεων Αγώνων

Σημείωση από τον Συγγραφέα (μίνι βιογραφικό), 5ο Dan Μάστερ Joe Brown,
Έχω εκπαιδευτεί στο taekwondo από το 1972, υπηρετώντας στις HM Forces (πεζικό) στο Χονγκ-Κονγκ. Στη συνέχεια, έδωσα έμφαση περισσότερο πάνω στην αυτοάμυνα παρά πάνω στο αγώνισμα. Ωστόσο, είχα την ευκαιρία να ασχολούνται εν μέρει με το αγωνιστικό taekwondo, αλλά λόγω της δέσμευσης μου στον στρατό και τις μεταθέσεις μου σε όλο τον κόσμο, η ενασχόλησή μου με την αγωνιστική πρακτική, ήταν σποραδική, σε καμία περίπτωση δεν ήμουν καλός αθλητής αγώνων και έτσι πέτυχα λίγα. Αν και παραμένω ενεργός στη διδασκαλία του taekwondo στο σύνολό του, πρέπει να παραδεχτώ πως η αγάπη μου για το αγωνιστικό μέρος του αθλήματος είναι πολύ ισχυρή, και ο γιος μου έχει πετύχει σπουδαία πράγματα τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, και πρόσφατα έχει επιλεγεί ως μέρος του προπονητικού προσωπικού της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, ως εκ τούτου, έχω δημιουργήσει αυτήν εργασία (το έγγραφο) σε μια προσπάθεια να περάσω  όλα όσα έχω μάθει και σε άλλους, το ίδιο ενθουσιώδεις με το taekwondo όπως κι εγώ, που σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται πλέον και η κόρη μου. Ελπίζω να απολαύσετε την ανάγνωση όσο εγώ έχω απολαύσει τη σύνταξή της (την συγγραφή αυτής της εργασίας).

Η επιλογή των Διοργανώσεων (για συμμετοχή ή όχι), (Μέγιστη και Ελάχιστη αγωνιστική απόδοση).
Για να λειτουργήσει το μέγιστο της αγωνιστικής μας απόδοσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε μια ή δυο φορές τον χρόνο. Αυτό οφείλεται καθαρά στην καταπόνηση που ασκούμαι στο σώμα μας, με την προσπάθεια που καταβάλουμε για να “κορυφώσουμε” την απόδοση μας στο μέγιστο. Η επιλογή των εθνικών και διεθνών διοργανώσεων που θα κάνουμε για να συμμετέχουμε (και να αγωνιστούμε με το μέγιστο της απόδοσης μας) θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή   αλλιώς το σώμα μας διατρέχει τον κίνδυνο να ¨καταρρεύσει”, όσο να αφορά την απόδοσή του. Οι διεθνείς αθλητές (πχ. που συμμετέχουν σε εθνικές ομάδες) δεν θα πρέπει μόνο να λαμβάνουν υπόψιν τους τους παγκόσμιους ή ευρωπαϊκούς αγώνες αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και το πρωτάθλημα που θα τους “βάλει” στην εθνική ομάδα. Στην αρχή κάθε αγωνιστικής χρονιάς θα πρέπει να σχεδιάζουμε την συμμετοχή μας στις διοργανώσεις αγώνων για όλο τον ένα χρόνο που θα έχουμε μπροστά μας.


3ο άρθρο:
(Πηγή: Todays Taekwondo, Aspects Concerning Sport Taekwondo Athletes: How To Peak,  August 5, 2011)

Θέματα που αφορούν τους αθλητές του αγωνιστικού ταεκβοντο: 
Μέγιστη Απόδοση (Κορύφωση αγωνιστικής απόδοσης)

Δεν υπάρχουν άλλα “κρυμμένα” μυστικά για να πετύχουμε το μέγιστο της αγωνιστικής μας απόδοσης, εκτός από το να γνωρίζουμε τι κάνουμε. Η κορύφωση της απόδοσής μας μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη: Την ψυχική και την σωματική (κορύφωση).

Σωματική κορύφωση (της φυσικής μας κατάστασης):

Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν την σωματική μας κορύφωση:

1. Διατήρηση της προπόνησης μας σε υψηλή ποιότητα,
2. Μείωση του “συνολικού όγκου” (εδώ χρησιμοποιείται η λέξη “Volumne” που μεταφράζεται ως “Συνολικός όγκος”, από τον ορισμό της λέξης συμπεραίνουμε πως αναφέρεται στην ρύθμιση της ποσότητας και της ποιότητας σε συνδυασμό με την ένταση, συνολικά) της προπόνησης ή καταπόνησης,
3. Ρύθμιση της έντασης.

Όσο πλησιάζει, στο να γίνει χρονικά, μια διοργάνωση η ποσότητα της προπόνησης θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά, η ένταση όμως θα πρέπει να αυξάνεται αναλογικά στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η ποιότητα θα πρέπει να παραμένει η ίδια ή να βελτιώνεται (προσθήκη από την μετάφραση: η ποσότητα, η ένταση και η ποιότητα καταγράφονται εδώ ως τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της προπόνησης, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια αντίστοιχα στοιχεία ως παραδείγματα για τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, τέτοια θα μπορούσαν να είναι: ο χρόνος των ασκήσεων ή ο αριθμός των επαναλήψεων, η δύναμη και ο βαθμός της προσπάθειας που καταβάλετε στις ασκήσεις, η τελειοποίηση των τεχνικών, επιθετικών ή αμυντικών, που εκτελούνται). Αν προπονηθεί κάποιος με (μεγάλη) ένταση, τι πιθανότητες θα έχει να αγωνιστεί με ένταση; !!
Το πρόβλημα που προκύπτει από την βαθμιδωτή ελάττωση του ρυθμού είναι ότι, οι αθλητές όσο πλησιάζει χρονικά μια διοργάνωση ρέπουν να προπονούνται εντονότερα από ότι συνήθως, μερικοί μάλιστα αθλητές προπονούνται “πανικόβλητοι” προσπαθώντας να “γεμίσουν τις αγωνιστικές τους μπαταρίες” όσο περισσότερο μπορούν μέχρι και το τελευταίο λεπτό, και αυτό γίνεται για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους παρά για κάποιον άλλον λόγο ή αιτία.
Αυτό το πρόβλημα διογκώνεται και περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω του ότι το αγωνιστικό ταεκβοντο είναι ένα άθλημα άμεσα συνδεδεμένο με το βάρος και τις κατηγορίες βάρους και πολλοί αθλητές προπονούνται πολύ πιο έντονα καθώς πλησιάζει η μέρα των αγώνων για να μπορέσουν να “κατέβουν” στα κιλά της κατηγορίας που αγωνίζονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να βρεθεί η “χρυσή τομή”, η σωστή ισορροπία στην προπόνηση.

Ψυχική κορύφωση (ψυχική προετοιμασία στο καλύτερο δυνατό επίπεδο):
Όσο πλησιάζουν χρονικά οι αγώνες, τρία πράγματα μπορεί να επηρεάσουν τον αθλητή:
1. Αυξημένα επίπεδα της υπολειμματικής έντασης (residual tension, η έννοια που πηγάζει από αυτές τις δυο λέξεις είναι: η συσσωρευμένη, αυτή που έχει παραμείνει και σωρεύεται σταδιακά, ένταση, τόσο στους μύες όσο και στην “ανάμνηση της έντασης” από τους μύες, τα υπολείμματα της έντασης από τον κάθε κύκλο προπόνησης. Πολλές φορές το σφρίγος στο σώμα ενός αθλητή μπορεί να παρερμηνευτεί ως “φόρμα” και αποτέλεσμα γύμνασις, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια “μόνιμη κράμπα” μια μόνιμη ένταση στους μύες ως συνέπεια της αδυναμίας να “χαλαρώσουμε” όταν δεν κάνουμε προπόνηση, είτε από λάθος αποθεραπεία, είτε από “νοητική ένταση – εγρήγορση”   που ακολουθείτε από το σώμα μας). Οι αθλητές μπορεί να χρειαστεί, για παράδειγμα, να κάνουν περισσότερες (σε χρόνο και σε διαφορετικά είδη-περιοχές) διατάσεις κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, ανάλογα με τον βαθμό έντασης που υπάρχει στους μύες, για να αποφύγουν έτσι τους πιθανούς τραυματισμούς.
2. Αυτοπεποίθηση. Οι αθλητές πολύ συχνά αμφισβητούν τις ικανότητές τους καθώς πλησιάζουν οι αγώνες.
3. Αδημονία ή έλλειψη ανεκτικότητας. Κάποιοι αθλητές γίνονται λίγο κυκλοθυμικοί ή ευέξαπτοι καθώς πλησιάζει η ημέρα των αγώνων.      
      
Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες των αγώνων, η κορύφωση γίνεται περισσότερο πνευματική (ψυχική ή νοητική) παρά σωματική (φυσική κατάσταση). Αυτό συμβαίνει, με τον ίδιο  τρόπο, στην πλειοψηφία των αθλημάτων.  Ότι προπόνηση είχε να γίνει έγινε, τώρα πλέον είναι θέμα τακτικής και ανταπόκρισης, να βρουν τις αδυναμίες του αντιπάλου αν έχουν την ευκαιρία να δουν από πριν (σε κάποιον αγώνα) με ποιον θα αγωνιστούν.

4ο άρθρο:
(Πηγή: Todays Taekwondo, Aspects Concerning Sport Taekwondo Athletes:  Defining Speed for Taekwondo Competition,  August 8, 2011)

Θέματα που αφορούν τους αθλητές του αγωνιστικού ταεκβοντο: 
Προσδιορίζοντας την ταχύτητα σε αγώνες ταεκβοντο
Μέγιστη Απόδοση (Κορύφωση αγωνιστικής απόδοσης)

Ταχύτητα:
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το ταεκβοντο στο ολυμπιακό στυλ,  είναι η ταχύτητα. Η ταχύτητα είναι μια σύνθετη ικανότητα, και είναι απαραίτητη για να εκτελέσετε γρήγορα κινήσεις και δράσεις μέσα στο εφικτά συντομότερο χρονικό διάστημα (γρήγορα και σύντομα).
Εξαρτάται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και ενεργοποιείται από την έντονη δύναμη της θέλησης (από την μετάφραση: δηλ. το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα συνδετικά μονοπάτια για να περάσει το μήνυμα που θα στείλει ο εγκέφαλος με την έντονη δύναμη της θέλησης μας, κάτι σαν “και θέλω και μπορώ”).


Οι κατηγορίες της Ταχύτητας στους αγώνες ταεκβοντο είναι:
Συνολική (ολική) ταχύτητα σώματος: Η ικανότητα-δυνατότητα να κινείται όλο το σώμα προς κάθε κατεύθυνση με ταχύτητα.
 

Ταχύτητα του κάθε άκρου (ξεχωριστά, η επιμέρους ταχύτητα των άκρων, των χεριών και των ποδιών): Αυτή η ταχύτητα είναι για κάθε άκρο (ξεχωριστά) και περιορίζεται από την νευρομυϊκή δύναμη και ικανότητα (επιδεξιότητα).

Αντιληπτική ταχύτητα (η ταχύτητα της αντίληψης μας): Αυτή είναι, η ικανότητα ενός αθλητή να συλλέγει οπτικά ερεθίσματα από τον/την αντίπαλό του ή η δυνατότητα να αναγνωρίζεις (να αντιλαμβάνεσαι) επαναλαμβανόμενα μοτίβα παιχνιδιού (κινήσεων). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες προληπτικές αντιδράσεις, που μπορούν να φανούν ως “πολύ γρήγορες ανταποκρίσεις”.  Οι περιοριστικοί παράγοντες εδώ μπορεί να είναι, το πως είναι οργανωμένη η σχέση μεταξύ αντίληψης και κίνησης (το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό δηλαδή, η σχέση που υπάρχει μεταξύ της αντίληψης και της κίνησης-απάντησης είναι καλά οργανωμένη και λειτουργεί), ή η δυνατότητα επικέντρωσης της προσοχής μας (αυτό που λέμε “είμαι συγκεντρωμένος 100% σε αυτό που κάνω”)  και το εύρος της προσοχής μας (αυτό που λέμε “αντιλαμβάνομαι τα πάντα γύρω μου”).


Ταχύτητα απόκρισης: η ικανότητα όχι μόνο να πάρουμε οπτικές ενδείξεις, αλλά και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτές με ταχύτητα και ακρίβεια. Αυτή η διαδικασία, η ταχύτητα λήψης αποφάσεων, μόνο από την αντιληπτική ταχύτητα αλλά και από την κούραση. Το μέγεθος και το βάρος (του σώματος) μπορεί επίσης να είναι ένας ακόμα παράγοντας.

Ταχύτητα αντοχής: Η αντοχή (στην διατήρηση) της ταχύτητας είναι υποχρεωμένη να παραμένει ενεργή (να εργάζεται πλήρως) για όλη την διάρκεια του αγώνα, δηλαδή για  3 πλήρεις γύρους x 3 λεπτά διάρκεια ο γύρος. Η τεχνική (που απαιτείται) να κινούμαστε (να εργαζόμαστε με ένταση) με τη μέγιστη ταχύτητα για 9 ολόκληρα λεπτά, απαιτεί και αντοχή και ταχύτητα.

Ανάπτυξη της ταχύτητας: Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξει κάποιος την ταχύτητα του για αγώνες ταεκβοντο, είναι η προπόνηση με διαλειμματικές ασκήσεις (Intervals) με γρήγορες επαναλαμβανόμενες κλωτσιές με μεγάλη ένταση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να εκτελούνται σε λογικά επίπεδα στο μάξιμουμ της ταχύτητας. Οι γρήγορες κλωτσιές αποδίδουν αν χρησιμοποιηθούν στην αρχή της προπόνησης μετά το “ζέσταμα”.

1 σχόλιο:

Σχολιάστε