Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Απολογισμός 2011

Το 2011 κλείνει με μια γλυκόπικρη γεύση. Το ξεκίνημά του ήταν ενθαρρυντικό και με πολλές προσδοκίες για το άθλημα μας, το ταεκβοντο. Προσδοκίες για το ότι θα γίνει κάτι καλύτερο, πιο οργανωμένο και χωρίς "προβλήματα" ή έστω με λύσεις.
Η WTF λόγω της "αμφισβήτησης" από την ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) για την "διαφάνεια" στην διαιτησία και την "δυσκολία" που είχαν οι θεατές να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να καταλαβαίνουν τι γίνεται, εφάρμοσε τους ηλεκτρονικούς θώρακες (PSS), το σύστημα video replay και τις κάρτες για ένσταση από τους δυο προπονητές. Επίσης άλλαξε και τους κανονισμούς για τους έγκυρους πόντους και πλέον έχουμε 1 πόντο για τον θώρακα, +1 πόντο για επιτυχημένες τεχνικές μετά από περιστροφή, 1 πόντο για την γροθιά, 3 πόντους για το κεφάλι. 

Στην χώρα μας, η Ομοσπονδία, η ΕΛΟΤ προμηθεύτηκε PSS της αναγνωρισμένης εταιρείας LaJust, και έθεσε σε εφαρμογή τα δυο νέα συστήματα. Αρχής γενομένης με τις προκρίσεις Νοτίου και Βορείου Ελλάδας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ 2011. Παρά τις αρχικές "φωνές" αμφισβήτησης για το πόσο θα επηρέαζαν τα PSS το άθλημα και την "παράδοση" που υπήρχε στο αγωνιστικό WTF ολυμπιακό ταεκβοντο, η πρώτη επαφή με αυτούς έδειξε πως το αγωνιστικό ταεκβοντο θα πάει προς το καλύτερο. 
Καταλυτικό συμπέρασμα από την εφαρμογή των PSS ήταν η εξάλειψη (κατά το μέτρο του δυνατού) του ανθρώπινου παράγοντα για τους πόντους στον θώρακα. Οι κριτές πλέον έβαζαν μόνο τους πόντους για το κεφάλι και για την περιστροφή καθώς και για την γροθιά. Αφού δεν έπρεπε πλέον να κοιτάνε "τα πάντα" αλλά μόνο τις τεχνικές στο κεφάλι, την περιστροφή και την γροθιά, αυτό έδωσε ανάσα στους κριτές και ήταν πιο προσεκτικοί και πιο "δίκαιοι". Αμέσως η απόδοση πόντων βελτιώθηκε, έγινε ποιο "διαφανής" και ποιο σωστή. Μέχρι να συνηθίσουν οι αθλητές και εμείς το νέο σύστημα, υπήρχαν κάποιες ενστάσεις και ασάφειες αλλά τελικά το όλο σύστημα εφαρμόστηκε και έγινε κομμάτι της διαδικασίας των αγώνων.
Όλα καλά μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Τα μαύρα σύννεφα που μαζεύτηκαν πάνω από τις σχέσεις της WTF με την LaJust, ξέσπασαν σε καταιγίδα με αφορμή την επιλογή της Daedo, της δεύτερης κατά σειρά εταιρίας που πήρε την έγκριση της WTF για τα PSS, για τους ολυμπιακούς αγώνες. 
Η LaJust ξεκίνησε πόλεμο και η WTF απάντησε. Τελικός χαμένος η LaJust και όλοι όσοι είχαν αγοράσει το PSS της. Ξαφνικά βρεθήκαμε με τον "μουντζούρη" στο χέρι (εμείς και σχεδόν όλος ο κόσμος), τα συστήματα PSS της LaJust που κόστισαν έναν σκασμό λεφτά, ήταν άχρηστα. Η WTF απόσυρε την αναγνώριση της για αυτά και κανένας πλέον που θα ήθελε να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί δεν θα είχε την "ευλογία" της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Τα PSS της LaJust ήταν καλά μόνο για το ράφι.
Εντάξει, αχρηστεύτηκαν ως προς την χρήση τους, αλλά μας είχαν ήδη βάλει στην "νοοτροπία" τους και στην ευκολία τους για τους δίκαιους αγώνες. Τώρα θα έπρεπε να "αγοραστούν" τα συστήματα της Daedo. Λεφτά δεν υπάρχουν και η οικονομική κρίση έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Κοπήκανε και οι "βαρβάτες" επιχορηγήσεις από την πολιτεία μέσω της ΓΓΑ, και μείναμε ρέστοι. Ευτυχώς είχαν γίνει ήδη πολλές διοργανώσεις με τα PSS της LaJust, όπως το πρωτάθλημα Α/Γ με τις προκρίσεις του, το πρωτάθλημα Ε/Γ με τις προκρίσεις του, πολλά ενωσιακά και διασυλλογικά. Έξω (στα ETU A-Class OPEN) ήδη τα Daedo είχαν μπει για τα καλά σε όλους τους αγώνες.
Το Παγκόσμιο Α/Γ στην Κορέα έγινε με LaJust και το Ευρωπαϊκό Ε/Ν στην Κύπρο έγινε με Daedo. Στην χώρα μας μόνο το 2ο Διεθνές Τουρνουά Θεσσαλονίκης της ΕΤΑΒΕ έγινε με Daedo. 
Κατά τα άλλα, αν και τα προβλήματα δεν λύθηκαν, υπήρξαν βήματα βελτίωσης, η Ομοσπονδία και οι δύο Ενώσεις έφτιαξαν νέα site στο ίντερνετ ("νέα" ως προς την κατασκευή και παρουσίαση όμως "παλιά" ως προς την νοοτροπία, εκτός ίσως από την ΕΤΑΒΕ), τα αποτελέσματα των διοργανώσεων άρχισαν να δημοσιοποιούνται, οι διοργανώσεις να πληθαίνουν και το άθλημα να έχει μια κάπως ανοδική πορεία, πολλές και καλές διοργανώσεις, συμμετοχή σε παγκόσμιες διοργανώσεις (μελλανό σημείο η απουσία μας από το ETU CADET 2011) και πολλά άλλα. Και πάνω που είπαμε πως πάμε καλά, η χρονιά έμελλε να κλείσει με τον χειρότερο τρόπο. Τρεις πανελλήνιες και σημαντικότατες διοργανώσεις έγιναν η μια πίσω από την άλλη, κάθε εβδομάδα και από μια, χωρίς ηλεκτρονικούς και χωρίς video replay. Οι αγώνες έγιναν με συμβατικούς θώρακες και η αδικία και το παρασκήνιο "ξαναζωντάνεψαν". Τρεις "μαύρες σελίδες" στην ιστορία του ελληνικού ταεκβοντο, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Π/Κ 2011, Α' Πανελλήνιο Κύπελλο 2011 και Β' Πανελλήνιο Κύπελλο "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ" 2011. Η αγωνιστική χρονιά έμελλε να τελειώσει με δυο απαράδεκτες και μια μέτρια διοργάνωση. Ειδικά στο πρωτάθλημα Π/Κ, που είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του (κάποιοι λένε για πάνω από 1.500 άτομα συνολικά και τις 3 μέρες), δυστυχώς είχε και τις περισσότερες περιπτώσεις κακής διαιτησίας.
Ελπίζουμε, μαζί με το παλιό χρόνο να φύγουν και οι μνήμες για αυτές τις διοργανώσεις και μην ξαναγίνουν έτσι αγώνες.

Επειδή "μαύρισε" η ψυχή μου με όλα αυτά που έγιναν και με την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας, δεν θα γράψω άλλα. Θα κλείσω με ευχές και με μια προσπάθεια ανάτασης με αισιόδοξες ευχές.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους σας και ο καινούριος χρόνος να σας βρει με υγεία. 
Να είστε όλοι καλά.

Σίμος Δαλκυριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε